Uživatel: | Registrovat
Menu

Předplatné

Pro přístup k placenému obsahu Vám nabízíme:

Měsíční předplatné za 149 Kč

nebo

Roční předplatné za 899 Kč

Více informací...

Objednat...

Plemeníci 2017

Plemeníci 2017
foto šárka votavová

V půlce února začne nová připouštěcí sezóna. Zatím o registraci zažádalo třicet plemeníků, které bychom vám zkráceně představili.

Kvalita letošní nabídky je velmi vysoká a možná nejvyšší v historii. Kdy bylo v našem chovu tolik plemeníků s Gr.1 triumfy? Je dobré, že pro zařazení do chovu se úspěch na black type scéně stává skoro pravidlem. Na to, že je u nás v chovu okolo 350 klisen, je 30 plemeníků stále vysoké číslo. Někteří plemeníci však dostanou mizivou příležitost. Přesto zúžení počtu plemeníků by vedlo k jejich většímu prověření a také jejich majitelé by lépe zužitkovali investice, do nich vložené.

Je také vidět malé rozdíly mezi připouštěcími poplatky. I když je pro náš chov asi dobře, že zde prakticky chybí levní plemeníci, kteří by stáli třeba 5 - 10 tisíc. Pokud takoví nyní stojí okolo 15 tisíc, logicky by měli chovatelé více podpořit špičku, u které je poplatek jen o něco vyšší a pohybuje se od 20 do 30 tisíc.

Aby se domácí chov zlepšil a byl více konkurence schopný, nestačí mít v nabídce jen dobré plemeníky, ale aby bylo více kvalitních chovných klisen. Na dráze jich běhá dost, jen by je potřebovalo zavčasu zařadit do chovu a ne až po dlouhé namáhavé kariéře, jestli vůbec.

 

PLEMENÍCI 2017

 

AGE OF JAPE (POL) nar. 2006

Jape (USA) - Age Of Gold (GB) (Belmez (USA))

Přední vytrvalec středoevropského regionu. Vítěz české trojkoruny i Slovenského derby. Vítěz Velké ceny Slovenska. Po přechodu na překážky uspěl v dostizích přes proutěné překážky v Itálii.

Otec Jape dal v Polsku řadu výborných vytrvalců a jeho potomstvo se velmi dobře uplatnilo i na překážkách. Matka Age Of Gold, jejíž rodina byla kdysi úspěšná ve Francii, dala ještě několik překážkářů, když nejlepším z nich byl Age Of Luck umístěný v Poháru Josefa Váni ve Varech.

Do chovu byl zařazen v roce 2015 a dostal výraznou příležitost.

Působí v chovu Miroslava Ševčíka ve Vlachovicích za 15.000 Kč za březí klisnu.

Hodnocení: Na rovinách byl sice úspěšný jen ve středoevropském regionu, se svojí výkonností by však mohl dosáhnout i na Listed úroveň. V nabídce je řada lepších rovinových plemeníků, pro potomstvo, které by mělo jít překážkovým směrem, je však dobrou volbou. Dá se očekávat, že svým potomkům bude předávat vytrvalost i skokanské vlohy.

 

BLUE CORAL (IRE) nar. 2004

Grand Lodge (USA) - Pharmacist (IRE) (Machiavellian (USA))

Přední český mílař. Dvojnásobný vítěz Velké ceny Prahy a Listed vítěz v Itálii.

Polobratr vítěze Breeder's Cup Turf Red Rockse.

Připouštět začal v roce 2011 a na dráze se zatím ukázalo šestnáct potomků, z nichž čtyři dokázali zvítězit na rovinách a jeden na překážkách. Jeho nejlepším potomkem je Fabrisco, vítěz dvojkové míle v Karlových varech a pátá z Jarní ceny klisen Lacorana.

Působí v Hřebčíně Napajedla za 3.000 + 6.000 (poplatek + doplatek za březí klisnu) nebo 12.000 za březí klisnu.

Hodnocení: Je polobratrem Gr.1 vítěze a sám vyhrál Listed. Jeho výkonnost mohly ovlivnit zdravotní problémy, které se mu během kariéry nevyhnuly. V chovu zatím nezazářil, ale nedostal takovou příležitost. Pár zajímavých koní dal.

 

BRETIGNY (FR) nar. 1992

Sadler´s Wells (USA) - Baiser Vole (USA) (Foolish Pleasure (USA))

Na dráze se výrazně neprosadil. Má však velmi dobrý původ. Je synem legendárního plemeníka Sadler´s Wells a francouzské klasické vítězky Baiser Vole.

Od roku 1998 působil v nizozemském chovu, kde dal několik velmi dobrých koní. U nás, kde působí od roku 2005, se však nijak zvlášť neprosadil. Jeho nejlepším potomkem na našich drahách byl dvojkový vítěz Golden Rain holandského chovu. Připouští minimum klisen.

Působí v chovu Stanislava Rimkeviče v Zahájí.

Hodnocení: Připouští již jen pár klisen svého majitele a na zdejší chov má minimální vliv.

 

BRUSCO (IRE) nar. 2006

Rock Of Gibraltar (IRE) - Blaze Of Colour (Rainbow Quest (USA))

Běhal na supervytrvaleckých tratích, kde vyhrál Listed v Itálii i doma v Německu.

Otec Rock Of Gibraltar uspěl v Gr.1 již jako dvouletý a ve třech letech v Evropě nenašel přemožitele, když vyhrál nejen obě ostrovní klasiky, ale i velké srovnávací dostihy v Británii a Francii. V chovu sice dal řadu Gr.1 vítězů, přesto se od něj čekalo více. Matka Blaze Of Colour se umístila v Listed a dala ještě jednoho vítěze stejné kategorie.

Brusko byl zařazen do chovu v roce 2013, ale nedostal prakticky žádnou příležitost.

Působí v Hřebčíně Pavlin Dvůr.

Hodnocení: Výkonnost neměl špatnou, ale jako supervytrvalec, by se spíš hodil do překážkového chovu. Vypadá to však, že šanci uspět v chovu stejně nedostane.

 

BULLY PULPIT (USA) nar. 2000

Pulpit (USA) - Madame Pandit (USA) (Wild Again (USA))

Nestartoval. Jeho otec Pulpit je však v USA úspěšný plemeník a matka Madame Pandit dala vítězku Gr.1.

Do chovu byl zařazen v roce 2004. Jeho potomci se většinou uplatňují na kratších distancích, když dal vítězku Svatováclavské ceny Merbelu a tamtéž druhou Agromeraci.

Působí v hřebčíně Darhorse v Krabčicích za 10.000 za březí klisnu.

Hodnocení: Dal řadu kvalitních koní. Ve svém novém působišti by se navíc mohl dostat ke kvalitnější nabídce klisen. Je zdrojem rychlosti, ne již tak ranosti. Postavou totiž není z nejmenších a podobného typu je i řada jeho potomků, kteří tak potřebují dozrát.

 

CAMILL (IRE) nar. 2004

Monsun (GER) - Classic Light (IRE) (Classic Secret (USA))

Prosadil se až jako starší, kdy ve střední Evropě patřil k nejlepším vytrvalcům. V ČR vyhrál Velkou cenu českého turfu a dvakrát Zlatý pohár, na Slovensku Velkou cenu Slovenska.

Je synem výborného německého plemeníka Monsuna. Matka dala několik úspěšných koní v Holandsku.

Do chovu byl zařazen v Napajedlích v roce 2012, ale dal jen minimum potomků, z nichž se žádný výrazně neprosadil. Minulé roky připouštěl v Polsku a nyní stojí u Ludvíka Hesse v Hájku.

Hodnocení: Pozdní vytrvalec se dokázal uplatnit jen v našem regionu. Z trojice startujících potomků sice dva vyhráli, ale jednalo se o malé dostihy. Nevypadá to, že by se v našem chovu prosadil.

 

CHARDONNEY TCHEQUE (FR) nar. 2008

One Cool Cat (USA)-Genevale (FR) (Unfuwain (USA))

Ještě do loňské sezóny patřil k našim nejlepším mílařům. Čtyřikrát vyhrál Velkou květnovou, ale i Listed v Itálii. Jeho optimum bylo o něco kratší než jeho polobratra Shamalgana, když uměl velmi dobře 1400 metrů. Jeho otec One Cool Cat se totiž ve třech letech věnoval sprintům. Úspěšný však byl především ve dvou letech, kdy v Irsku vyhrál dva Gr.1. Jako plemeník však propadl a nyní působí v Koreji.

V chovu bude debutovat v Hřebčíně Napajedla za 4.000 + 8.000 nebo 15.000 Kč za březí klisnu.

Hodnocení: Na dráze dosáhl Listed úrovně. V chovu u nás ale spolu s ním začíná připouštět i jeho výkonnostně lepší polobratr, jehož otec se jako plemeník také prosadil lépe. 10.000 rozdílu v jejich poplatku se zdá málo pro jeho upřednostnění. Bude to tak mít těžké.

 

DURANTE ALIGHIERI (GB) nar. 2008

Galileo (IRE) - Puce (GB) (Darshaan (GB))

Jeho kariéra moc oslnivá není. V Británii absolvoval tři starty a ten poslední na vytrvalecké distanci jako tříletý vyhrál. Byl to ale jen handicap class 5 a za to dostal rating 75 lb, což by nestačilo ani na naší špičku.

Původ má ale dobrý. Jeho otcem je v dnešní době suverénně nejlepší evropský plemeník Galileo a matka Puce dala před ním dva potomky úspěšné na black type scéně, z nichž úspěšnější Pongee vyhrála ve čtyřech letech Lancashire Oaks (Gr.2) a druhá byla v Yorkshire Oaks (Gr.1). Možná proto byl Duarante Alighieri prodán jako roček za 475.000 liber.

Do chovu byl zařazen v roce 2013 v hřebčíně Napajedla z jeho prvního dvouletého ročníku ze šesti startujících potomků tři zvítězili, což byly všechno odchovanci Rabbit Trhový Štěpánov.

Momentálně působí v Chotouni u Václava Luky.

Hodnocení: Dostihovou kariérou neoslní, ale původ má slušný. Měl by být zdrojem vytrvalosti, ranost se moc očekávat nedala, přesto již několik prvních dvouletků vyhrálo. Uvidíme, jak se budou ukazovat dál.

 

EGERTON (GER) nar. 2001

Groom Dancer (USA) - Enrica (GB) (Niniski (USA))

Patřil k předním vytrvalcům v Německu, o čemž svědčí druhá místa z Grosser Preis von Baden (Gr.1) a Preis von Europa (Gr.1).

Otec Groom Dancer je úspěšný francouzský plemeník. Matka Enrica dala i vítězku Preis der Diana (Gr.1) Enoru.

Působit v chovu začal v roce 2009 v Hřebčíně Napajedla a hned v prvních ročnících měl dva velmi dobré koně. Taggerton vyhrál slovenský St Leger a o rok později Love Me Slovenské derby. Jeho potomci jsou úspěšní i na překážkách. Letos zaujal především maďarský Diplomata, který byl druhý v Křišťálovém poháru, ale i v Gran Corsa Siepi di Milano (Gd.1).

Letos působí v Hřebčíně Napajedla za 10.000 + 15.000 nebo 28.000 kč.

Hodnocení: Měl velmi dobrou výkonnost. V našem chovu již dal dva klasické vítěze na vytrvaleckých tratích, což je velmi dobrá vizitka.

 

FOUR NOBLE TRUTHS (IRE) nar. 2006

Sadler´s Wells (USA) - Yogya (USA) (Riverman (USA))

Vyběhl až ve čtyřech letech ve Francii a žádný zázrak to nebyl. Ze čtyř startů byl nejlépe čtvrtý a jeho nejvyšší rating byl 31 kg, což není žádná sláva.

Jeho otcem je legendární plemeník Sadler's Wells a on sám je polobratrem několikanásobné Gr.1 vítězky Six Perfections, která dokázala vyhrát i Breeder's Cup Mile.

Působit letos začne v hřebčíně Rudník ve Vacenovicích u Miroslava Kantka.

Hodnocení: Sice je polobratrem vynikající klisny, sám ale na dráze nic nedokázal a ani exteriérem neoslní.

 

MAJESTIC MISSILE (IRE) nar. 2001

Royal Applause (GB) - Tshusick (GB) (Dancing Brave (USA))

Již jako dvouletek bodoval v Británii na group scéně, později patřil k širší špičce sprinterů, když jeho největším úspěchem bylo vítězství v Gr.3 na 1000 metrů v Longchamp nebo třetí místo ve stejně dlouhém Nunthorpe Stakes (Gr.1).

Jeho otec patřil již k výborným dvouletkům, když vyhrál Midde Park Stakes (Gr.1) a později se stal jedním z nejlepších sprinterů v Evropě, když v pozici favorita vyhrál Sprint Cup (Gr.1) v Haydocku a v předešlém startu byl druhý v July Cupu (Gr.1). V chovu pak dával potomky se značným distančním rozdílem. Od výborných sprinterů až třeba po druhého Melbourne Cupu. Matka Tshusick dala ještě několik koní pohybujících se na black type scéně.

Majestic Missile začal působit v roce 2007 na irském Ballyhane Studu, kde se jeho poplatek pohyboval od 5.000 do 3.000 euro. Později přešel na Bucklands Farm & Stud, kde působil za 3.500 liber. V chovu dal několik sprinterů, kteří bodovali na Listed scéně a u nás je jeho nejznámějším potomkem několikanásobný jedničkový vítěz Mikesh.

Od loňského roku působí v Hřebčíně Darhorse v Krabčicích. Jeho letošní poplatek je 20.000 kč za březí klisnu.

Hodnocení: V Británii patřil k širší špičce sprinterů a v chovu dal několik stejně zaměřených black type koní. V našem chovu by měl být zdrojem rychlosti.

 

MARIYDI(IRE) nar. 2006

Kalanisi (IRE) - Mariyba (IRE) (Be My Guest (USA))

U nás se uplatnil ve vytrvaleckých dostizích. Vyhrál Velkou cenu Slovenska, Zlatý pohár a dvakrát Cenu prezidenta.

Jeho otec Kalanisi by úspěšný především na distanci 2000 metrů, kde vyhrál Champion Stakes, ale uspěl i v Breeder's Cup Classic. V chovu se uplatnil především jako otec překážkových koní, z nich nejúspěšnější je vítěz Champion Hurdle Katchit. Matka Mariyba neměla vysokou třídu. V její rodině se našlo pár dobrých překážkových koní.

Mariydi byl zařazen do chovu v roce 2013 na Maksa Studu. Z jeho prvních dvouletých se zatím nikdo neukázal na dráze.

Letos připouští za 8.000 za březí klisnu u Vítězslava Vandy.

Hodnocení: Prokázal jen regionální výkonnost. Jeho uplatnění v chovu by mělo být spíše u překážkové produkce.

 

MEANDRE (FR) nar. 2008

Slickly (FR) - Penne (FR) (Sevres Rose (IRE))

Má vynikající dostihovou kariéru. Zpočátku běhal ve Francii, kde jako tříletý vyhrál Grand Prix de Paris (Gr.1). O rok později přidal Grand Prix de Saint-Cloud a německou Grosser Preis von Berlin. Třetí byl v těsném doběhu Hong Kong Vase. Další sezónu přešel do tréninku k Arslangireji Šavujevovi pod jehož vedením získal Preis von Europa a třetí místo v Grosser Preis von Baden. Ve středoevropském regionu vyhrál Velkou cenu českého turfu a Velkou cenu Slovenska.

Jeho otec Slickly byl výborný ve Francii na míli a středních tratích. V chovu dal několik grupa vítězů, ale Meandre je jeho daleko nejúspěšnější potomek. Matka Penne běhala vytrvalecké dostihy, kde byla druhá v Listed. Kromě Meandra dala ještě Listed umístěnou dceru.

Meandre začne letos působit v Hřebčíně Napajedla za 10.000 + 14.000 nebo 25.000 za březí klisnu.

Hodnocení: Bude v chovu debutovat, jeho kariéra je však na naše poměry excelentní a proto by si zasloužil velkou příležitost.

 

MIDSHIPS (USA) nar. 2005

Mizzen Mast (USA) - Interim (GB) (Sadler's Wells (USA))

Zpočátku běhal v Británii, více se mu ale začalo dařit až v Americe, kde vyhrál několik velkých dostihů na trávě včetně Charles Whittingham Memorial Handicap (Gr.1, 2000 m).

Otec Mizzen Mast vyhrál Malibu Stakes (Gr.1, 1400 m) a dal několik Gr.1 vítězů jak v Americe tak třeba vítězku Poule d'Essai Des Pouliches Flotillu. Matka Interim dala kromě něj Listed vítězku Principal role nebo v USA v Gr.1 umístěného Staging Post.

Midships začal v roce 2011 připouštět ve francouzském Haras de Saint Arnoult za 3.000 euro, po dvou sezónách se stěhoval do Krabčic. Na dráze se zatím objevilo jen několik jeho potomků. Má vítěze v Itálii, u nás Fiomi bodovala ve III. kategorii.

Připouští v hřebčíně Darhorse v Krabčicích za 15.000 za březí klisnu.

Hodnocení: Na dráze ukázal velmi dobrou třídu. Jeho působení v chovu ale zatím bylo poněkud nešťastné. Ve Francii nedostal velkou příležitost a jeho několik potomků z prvního ročníku, kteří se ukázali u nás, nepředvedli tolik, kolik se od nich asi čekalo. Potomci narození z působení z Krabčic tedy budou muset ukázat, jakým plemeníkem vlastně je. Loňské dvouletky je zatím brzo soudit, protože on sám podával nejlepší výkony až jako starší.

 

MIKHAIL GLINKA (IRE) nar. 2007

Galileo (IRE) - Lady Karr (GB) (Mark Of Esteem (IRE))

Již jako dvouletý byl druhý v Criterium de Sait-Cloud (Gr.1, 2000 m), v dalších letech se specializoval na vytrvalecké dostihy. Jako tříletý vyhrál Queen Vase (Gr.3, 3200 m) na Royal Ascotu, o rok později Gr.2 na 2400 metrů v Dubai a již v českém tréninku Gr.3 na 2000 metrů v Baden Badenu.

Derby vítěz Galileo je momentálně nejlepším evropským plemeníkem i otcem plemeníků. Matka Lady Karr sice na dráze nezářila, ale je polosestrou Derby vítěze Sir Percy. Dala i u nás známého Chicago, který v Británii na rovinách vlastnil i rating 102 lb a ukázal se i v několika lepších dostizích přes proutky Než se jim začal plně věnovat v našem tréninku.

Mikhail Glinka začal připouštět v roce 2014 v hřebčíně Darhorse v Krabčicích, kde dostal výraznou příležitost. Letos bude jeho připouštěcí poplatek 30.000 za březí klisnu.

Hodnocení: Na dráze měl solidní výkonnost. Je synem otce úspěšných plemeníků a i na mateřské straně jsou úspěšní koně. Mohl by tak v našem chovu něco dokázat.

 

MOONJAZ (GB) nar. 1997

Nashwan (USA) – Harayir (USA) (Gulch (USA))

Běhal vytrvalecké dostihy, ale nedosahoval zvláštní výkonnosti. Jeho rating byl v Británii maximálně 95 lb. Ve Švýcarsku vyhrál větší dostih.

Otec Nashwan vyhrál Derby. Z jeho potomků je nejznámější vítěz Prix de l'Arc de Triomphe Bago a výborný vytrvalec Swain. Matka Harayir je vítězkou 1000 Guineas. V chovu dala jednoho Listed vítěze.

Moonjaz působí v chovu od roku 2005 a dal několik velmi dobrých koní. Výborného vytrvalce Azteka a loni druhou z Českého derby Krasavu. Jeho potomstvo se uplatňuje i na překážkách, kde byl Al Jaz druhý ve Velké pardubické.

Moonjaz připouští u rodiny Vocásků v Němčicích za 30.000 (+DPH) za březí klisnu.

Hodnocení: svojí dostihovou kariérou neoslní, ale dal několik velmi dobrých potomků, kteří uspěli ve vytrvaleckých dostizích. Je tedy úspěšným plemeníkem.

 

POP ROCK (JPN) nar. 2001

Helissio (FR) - Pops (JPN) (Sunday Silence (USA))

Nejvíce se prosadil až jako starší, když jen těsně prohrál Japan Cup a druhé místo má i z dalšího japonského Gr.1 Arima Kinen. Stejné umístění získal i při účasti v Melbourne Cupu.

Otec Helissio lehce vyhrál Prix de l'Arc de Triomphe. V chovu působil v Japonsku, kde však výrazně neprosadil. Kromě Poproka dal jen australského Gr.1 vítěze Helenuse. Matka Pops dala několik dalších black type koní.

Pop Rock začal působit v chovu v roce 2011 v Hřebčíně Napajedla. Jeho nejúspěšnějšími potomky jsou v St Leger u nás i na Slovensku umístění Montheu Third a Golden Devil, v Maďarsku dal druhou z Oaks.

Nyní působí u rodiny Vocásků v Němčicích za 30.000 (+DPH) za březí klisnu.

Hodnocení: Asi i díky svojí mohutné postavě dozrával později, pak však patřil v Japonsku na vytrvaleckých tratích k absolutní špičce. Na dráze měl zatím dva ročníky tříletých a v obou umístěné v klasických vytrvaleckých dostizích. To je velmi slušná vizitka.

 

POUVOIR ABSOLU (GB) nar. 2005

Sadler´s Wells (USA) - Pine Chip (USA) (Nureyev (USA))

Běhal ve Francii na vytrvaleckých distancích, kde se prosadil jako starší, když vyhrál několik Listed dostihů, ale byl i těsně druhý v Gr.2.

Jeho otec Sadler's Wells byl jedním z neúspěšnějších evropských plemeníků. Matka je pravou sestrou vítěze Prix de l'Arc de Triomphe Peintre Celebre.

Pouvoir Absolu začal působit v roce 2013 a na dráze se loni ukázali tři dvouletí, z nichž jeden dokázal zvítězit.

Letos připouští v Hřebčíně Napajedla 5.000 + 10.000 nebo 18.000 za březí klisnu.

Hodnocení: Původ má dobrý a i výkonnost byla slušná. Zaměřoval se však až na supervytrvalecké distance a takoví plemeníci se v cizině zpravidla více uplatňují v překážkovém provozu.

 

RAY OF LIGHT(IRE) nar. 1996

Rainbows For Life (CAN) - Topmost (IRE) (Top Ville (IRE))

Na našich drahách patřil mezi absolutní špičku. V klasickém věku vyhrál Velkou jarní cenu, obě regionální derby i Velkou cenu českého turfu. Jako starší Zlatý pohár.

Otec Rainbows For Life vyhrál dva Gr.1 dostihy v Kanadě. V irském chovu dal jednoho Gr.2 vítěze, později se u nás stal jedním z nejúspěšnějších plemeníků v historii. Matka Topmost se na dráze neprosadila a Ray Of Light byl jejím nejlepším potomkem.

Ray Of Light začal působit v chovu v roce 2002. Dal dva jedničkové vítěze a na překážkách velmi dobrého Čáryraye.

Působí v chovu Miroslava Ševčíka ve Vlachovicích za 7.500 za březí klisnu.

Hodnocení: Ve své době byl u nás skoro neporazitelný. Z pohledu black type úspěšných plemeníků v našem chovu to však tolik neznamená. V chovu u nás působil jeho otec, který byl několikanásobným šampiónem. On sám dal několik slušných koní, ale je především zdrojem užitečných koní. S nižším poplatkem je lákadlem pro méně ambiciózní chovatele.

 

ROSENSTURM(IRE) nar. 2002

Monsun (GER) - Roseate Wood (FR) (Kaldoun(FR))

Na Slovensku vyhrál Velků jarnů cenu i Starohájské derby. Pak se však zranil.

Dvojnásobný vítěz Preis von Europa Monsun patřil mezi výborné plemeníky a dal celou řadu Gr.1 vítězů. Matka Roseate Wood je Listed vítězkou a dala i Listed umístěného potomka.

Rosensturm začal působit v chovu Vítězslava Vandy v roce 2007. Na rovinách ho reprezentovali především jedničkové vítězky Rajči Šimon, Lust a loni druhá z Oaks Venillia. Vajgaros vyhrál cross country pro pětileté při Velké pardubické.

V Doubravanech u Vítězslava Vandy připouští za 15.000 za březí klisnu.

Hodnocení: V našem regionu měl velmi dobrou výkonnost, kvůli zranění se však nemohl prosadit více. V chovu si zatím vede dobře, když dal několik slušných koní.

 

SCATER (POL) nar. 1990

Dixieland (POL) - Scatola (POL) (Skunks (POL))

Prosadil se v překážkových dostizích, kde vyhrál Zlatý pohár, Cenu Parama i kvalifikaci na Velkou pardubickou.

Jeho otec je vítěz Wielke Warszawske Diexieland, který byl úspěšným polským plemeníkem. Dal tři derby vítěze a dva vítěze Wielke Warszawske. U nás je znám vítěz slovenské Velké jarní Cortez a především vítěz Gran Premio Merano Masini. Matka Scatoa v Polsku patřila mezi jedničkové klisny.

Scater začal působit v chovu rodiny Vocásků v roce 2000. Na rovinách si nejlépe vedli tři jedničkoví potomci Apartmy. Ještě lépe ale vyniklo jeho potomstvo na překážkách, kde je nejznámější diskvalifikovaný vítěz Velké pardubické Nikas nebo vítěz ceny Vltavy Zugor.

Scater nyní připouští v Hřebčíně Murhof v Jesenci za 10.000.

Hodnocení: V chovu se prosadil jako velmi dobrý překážkový plemeník. V jeho věku se ale nepředpokládá, že by ještě výrazně zasáhl do našeho chovu.

 

SHAMALGAN(FR) nar. 2007

Footstepsinthesand (GB) - Genevale (FR) (Unfuwain(USA))

Jeden z nejlepších koní v českém tréninku. Po vítězství v Ceně zimního favorita zamířil do západní Evropy, kde byl třetí ve francouzské klasice Poule D'Essai Des Poulains a v Baden Badenu vyhrál Darley Oettingen-Rennen (Gr.2). Na míli také vyhrál Gr.1 v Itálii, ale to již bylo ve francouzském tréninku. Po působení v chovu se loni vrátil na dráhu a u nás vyhrál Velkou cenu Prahy.

Otec Footstepsinthesand běhal jen třikrát, všechny své starty však vyhrál. Dva ve dvou letech a jako tříletý 2000 Guineas. V chovu dal několik Gr.1 vítězů. Matka Genevele ještě dala dalšího našeho předního mílaře a Listed vítěze Chardonney Tcheque.

Shamalgan byl zařazen do chovu ve francouzském Hars de Lion, kde připouštěl za 1.800 euro. Letos bude mít z tohoto působení první dvouleté. Loni byl opět v tréninku.

Letos bude připouštět v Hřebčíně Střelice u Eduarda Kubíčka za 5.000 + 20.000.

Hodnocení: Jeden z nejlepších koní, co byl v našem tréninku. Dokázal se měřit s evropskou špičkou. Bude zajímavé sledovat jeho první dvouleté z francouzského působení. Kůň jeho kvalit je jistě přínosem našeho chovu.

 

SHARPOUR(IRE) nar. 2004

Desert Sun (GB) - Sharamana (IRE) (Darshaan (GB))

Patřil u nás k předním mílařům. Vyhrál Velkou cenu Prahy, Velkou květnovou i Lázeňskou míli, v Polsku Nagrodu Rzecznej.

Otec Desert Sun se v Británii umístil v Gr.2 na míli. V chovu byl úspěšný především v Austrálii, kde dal několik Gr.1 vítězů. Matka Sharmana, Gr.3 vítězka, pochází z rodiny, která dala Derby vítěze Shergara. Sama dala Gr.2 vítěze a matku Gr.1 vítězky.

Sharpour začal působit v chovu Josefa Pšurného v roce 2013. Loni se na dráze objevilo jeho pět prvních dvouletků, žádný ale nezvítězil.

Letos na stejném působišti připouští za 5.000 + 5.000.

Hodnocení: Byl pozdní a mezi naší špičkou se prosadil až jako starší. Výkonnostně za black type úspěšnými plemeníky zaostává. V chovu dostal celkem příležitost, z jeho prvních dvouletků se ale zatím nikdo neukázal.

 

SLEEPING INDIAN (GB) nar. 2001

Indian Ridge (GB) - Las Flores (IRE) (Sadler's Wells (USA))

Nejvíce se mu dařilo na distanci 1400 metrů, kde v Británii vyhrál Gr.3 a umístil se v Gr.2. Byl také čtvrtý v Breeder's Cup Mile.

Otec Indian Ridge vyhrál Gr.2 sprint v Ascotu. V chovu byl velmi úspěšný a dal řadu Gr.1 vítězů, od sprintů po vytrvalce jako byl před lety do Napajedel importovaný Relaxed Gesture, který se bohužel ukázal jako neplodný. Matka Las Flores se umístila v italských Oaks a dala několik grupa vítězů.

Sleeping Indian působil v britském chovu od roku 2007. Jeho připouštěcí poplatek postupně klesl z 5.000 na 3.000 liber. Jeho potomstvo je úspěšné především na sprinterských tratích, kde dal dva Gr.3 vítěze.

Letos bude mít premiéru v českém chovu a za 20.000 za březí klisnu připouští v Hřebčíně Skržice u Jana Filly.

Hodnocení: Na dráze měl velmi dobrou třídu a v chovu také dal několik koní úspěšných v Gr.3. Je určitě obohacením zdejší nabídky a pro náš chov by měl být zdrojem rychlosti.

 

SO LONG SLEW (USA) nar. 2000

Seattle Slew (USA) - Wendy´s Daughter (USA) (Halo (USA))

Nestartoval.

Otec je vítěz Kentucky derby Seattle Slew, který patřil k nejúspěšnějším americkým plemeníkům. Matka Wendy’s Daughter dala v Americe Listed umístěnou.

So Long Slew byl zařazen do chovu v roce 2005 v Belgii. Od roku 2010 působí v českém chovu. Z jeho potomků výrazněji uspěla jen vítězka Memoriálu Jaroslava Maška Dorotka.

Připouští v Ochozu.

Hodnocení: Má jediného potomka, který se výrazněji prosadil a v našem chovu asi žádné terno již neudělá.

 

STORMY JAIL(IRE) nar. 2004

Stormy Atlantic (USA) - Jalisco (IRE) (Machiavellian (USA))

Patřil u nás ke špičce na kratších distancích. Jeho první starty vypadaly působivě, pak měla jeho forma klesající úroveň.

Jeho otec Stormy Atlantic dal v Americe několik Gr.1 vítězů. Matka Jalisco je umístěná v Listed a pochází z rodiny, která dala dalšího u nás působícího plemeníka Sleeping Indian.

Do chovu byl zařazen v roce 2009 a na dráze jsme zatím mohli vidět 14 jeho potomků. Nejúspěšnější byli potomci klisny Renaissance, Renesiee a především vítěz Gerschova memoriálu Renny Storm, který uspěl i ve Francii. Dvojkovou výkonnost měla Aurora.

Letos bude připouštět v Hřebčíně Napajedla za 5.000 + 10.000 nebo 18.000 za březí klisnu.

Hodnocení: Z poměrně malého počtu startujících má několik úspěšných koní, kteří se uplatňují na různých distancích. Více by ho měl prověřit početný ročník letošních dvouletých.

 

THE BOGBERRY (USA) nar. 2005

Hawk Wing (USA) - Lahinch (IRE) (Danehill Dancer (IRE))

Na distanci 2000 metrů vyhrál Gr.3 v Irsku a byl druhý v Gr.2 ve Francii.

Otec Hawk Wing vyhrál mílové Locking Stakes (Gr.1) i International stales (Gr.1) na 2000 metrů. V chovu dal pár Gr.1 vítězů, kteří ale neuspěli v Evropě, ale od Ameriky po Austrálii. Řada potomků je spíš úspěšná v nižších grupa dostizích. Matka Lahinch je Listed vítězkou a dala ještě jednu Gr.3 vítězku, později matku Gr. 1 vítězky.

Bogberry byl zařazen do chovu v roce 2011 v Maďarsku, kde měl v prvním ročníku vítězku Oaks.

Letos bude připouštět v Hřebčíně Napajedla za 10.000 + 14.000 nebo 25.000 za březí klisnu.

Hodnocení: Na dráze měl velmi dobrou výkonnost. V chovu se prosadil hned s prvními ročníky, když měl v Maďarsku několik jedničkových koní.

 

TIGER CAFE (JPN) nar. 1999

Sunday Silence (USA) - Seto Flowerian (AUS) (Bellotto (USA)) druhý

Byl druhý v japonské "Velké jarní", která se běhá na distanci 2000 metrů.

Jeho otec Sunday Silence je vítězem Kentucky derby a několikanásobným japonským šampiónem plemeníků. Matka Seto Flowerian dala ještě jednoho Gr.1 umístěného potomka.

Do chovu byl zařazen v roce 2008. Dal několik slušných koní, jako třeba druhého ze St Legeru Starbucka.

Letos připouští v Častolovických Horkách u Zdeňka Mimry za 20.000 za březí klisnu.

Hodnocení: Dal několik slušných koní. Z příležitosti, kterou dostal, se ale nezdá, že by v chovu zvlášť uspěl.

 

TULLAMORE (USA) nar. 2005

Theatrical (IRE) - Bungalow (USA) (Lord Avie (USA))

Vyhrál Vel'kú jarnú cenu a České derby. Jako starší Velkou dubnovou a Memoriál Vlastimila Smolíka.

Otec Theatrical vyhrál Breeder's Cup Turf a druhý byl v irském derby. V chovu patřil mezi velmi dobré plemeníky a dal celou řadu Gr.1 vítězů. Matka Bungalow je Gr.3 vítězkou, Tullamore je jejím nejúspěšnějším potomkem.

Tullamore byl zařazen do chovu v roce 2013, žádný z jeho potomků se zatím na startu neobjevil.

Letos připouští v Radkově Lhotě u Milana Foukala.

Hodnocení: U nás patřil k absolutní špičce vytrvalců, v konkurenci u nás působících plemeníků to však nestačí. V chovu nedostal výraznou příležitost a nedá se očekávat, že by se nějak zvlášť prosadil.

 

ZAZOU (GER) nar. 2007

Shamardal (USA) - Zaza Top (GER) (Lomitas (GB))

Byl druhý v německém derby, nejlépe se mu však vedlo na distanci 2000, kde vyhrál Premio Roma (Gr.1) a Gr.2 v Německu. Často ale startoval i po světě a byl třeba třetí v Hong Kong Cupu.

Jeho otec Shamardal vyhrál francouzskou Velkou jarní i derby a v Británii uspěl v mílových S James Palace Stakes (Gr.1) a jako dvouletý v Dewhurst Stakes (Gr.1). Sám byl v chovu dost úspěšný, když z jeho Gr.1 můžeme jmenovat třeba francouzského derbyvítěze Lope De Vaga nebo vítěze Eclipse Stakes Mukhadram. Jeho matka Zaza Top je německou Listed vítězkou.

Zazou bude debutovat v chovu v Hřebčíně Darhorse v Krabčicích, kde bude připouštět za 25.000 za březí klisnu.

Hodnocení: Na dráze měl velmi dobrou výkonnost, když patřil k širší evropské špičce na tratích 2000 metrů. Kůň s takovou třídou je velké plus pro náš chov.

 

Ondřej Blahník