Uživatel: | Registrovat
Menu

Předplatné

Pro přístup k placenému obsahu Vám nabízíme:

Měsíční předplatné za 149 Kč

nebo

Roční předplatné za 899 Kč

Více informací...

Objednat...

Plemeníci: Look Honey šampiónem 2010

Plemeníci: Look Honey šampiónem 2010
fotokisza.com

Plemeníkem, jehož potomci u nás na rovinách v minulém roce vydělali nejvíce peněz, se stal LOOK HONEY. Na dráze ho reprezentovaly tři ročníky potomků, kteří mu dopomohly k těsnému vítězství v šampionátu.

Majitelem Look Honeyho je Harald Seehuber stejně jako plemeníka, jenž prohrál o pár tisícovek, Rainbows For Lifa. Ten je považován za nejlepšího porevolučního plemeníka, ale díky svému vysokému věku již v chovu končí. Každý další šampión se ale zatím nevyhne srovnání s ním.

Samotný Look Honey se může pochlubit velmi dobrou kariérou, kterou absolvoval na francouzských drahách. Běhat začal až ve třech letech, ale záhy se propracoval mezi špičku ročníku, když v létě doběhl třetí v Grand Prix de Paris (Gr.1) a pak si připsal Prix Eugene Adam (Gr.2). To vše na jeho oblíbené distanci 2000 metrů. Později se zařadil do kategorie Gr. 3, kde se sřídavými výkony běhal jako čtyřletý, ale na další vítězství již nedosáhl.

Jeho otce Sadler´s Wellse není třeba blíže představovat, protože za svého působení patřil mezi nejlepší plemeníky světa. Matka Middle Prospect (Mr Prospector) dala kromě něj především Sopran Proma (Montjeu), jenž byl úspěšný v Itálii, kde doběhl čtvrtý v derby, ale jako starší běhal spíše na mílových tratích, kde vyhrál Listed a umístil se i v Gr. 2. To pravý bratr Look Honeyho Global Challenge vyfasoval za vítězství mezi tříletými poměrně vysokou známku 98 lb, kterou ale v handicapech neobhájil a další rok směřovaly jeho kroky na překážky, kde patřil k průměru a nepomohl mu ani návrat na roviny.

U nás začal Look Honey připouštět v Napajedlích a hned v prvním ročníku měl klasického vítěze. Funny Valentine již jako dvouletý vyhrál finále ,,Schaumanna“ a o rok později na Slovensku i Velkou jarnou cenu. Pak se ale zranil a na dráhu se vrátil až loni. Zařadil se sice opět mezi špičku, ale nijak zvlášť již nezářil, i když to mohlo mít na svědomí i jeho menežování, protože na své ideální distanci 1800 metrů startoval jen jednou, když skončil druhý ve Velké dubnové.

I loni jeho potomek vyhrál klasický dostih a tím byla Vinnah. Třetí z Ceny zimní královny hned z fleku vyhrála Jarní cenu klisen a v létě se pak umístila třetí v Oaks. Úspěšným potomkem je i Line Honey. Ten začal jak se říká od spodu a skončil jako vítěz největšího tuzemského sprintu Svatováclavské ceny, i když díky nestoudnému úbytku dotací v tomto vrcholu se zde v posledních letech neschází zrovna výjimečná konkurence.

Kvalitním koněm je i Devil´s Star, který v Mostě vyhrál dvě dvojky na 2000 metrů, ale tam mu vyhovovala kratší rovina, jinak je spíše na 1800 metrů. Jeho bratr Desperado naopak potřebuje tratě lehce přes 2000 metrů, ale zatím bodoval jen o kategorii níže. To Samara Morgan potřebuje ultravytrvalecké distance. Na nich se dvakrát umístila čtvrtá v pardubickém St Legeru a ve Varech si vyhrála dvojku na 3200 metrů. Ve dvojkách dokázel vyhrát i Cheri Honey , což bylo na tratích 2200 a 2400 metrů.

Na Slovensku si zas slušně vedl Night Rider, který doběhl druhý v tamnějším derby trialu. Na víc ale nestačil a tak byl nasměrován na skoky, což se ukázalo jako dobrý tah, když se mu hned od počátku dařilo v italských siepi a loni v Meranu dokonce vyhrál Gr. 2 pro čtyřleté. Že Look Honey jako syn Sadler´s Wellse může dávat dobré překážkáře potvrdil v prvním ročníku i Puntarenasem, který vyhrál v Pardubicích naše největší proutěnky určené tříletým.

Je tedy vidět, že příležitost, která mu byla v působení v Napajedlých dána, využil, o čemž svědčí jak jeho jedničkoví potomci, tak silná záloha koní, kteří slušně běhají na dvojkové a trojkové úrovni. Bohužel nemalá část jeho potomků na dráze prakticky nic nepředvedla a tak ho nelze zrovna brát jako vyrovnaného plemeníka. I tak v našem regionu kvalitním plemeníkem rozhodně je, i když na takového Rainbows For Lifea asi nikdy mít nebude.

Velký rozptyl distančního optima u potomků ovlivňují především jejich matky a tak nepřekvapí jak dobrým sprinterem, tak supervytrvalcem. Většině ale vyhovují spíše distance okolo 2000 metrů, na nichž byl úspěšný i on.

Z rodokmenů jeho nejlepších vyplývá, že vhodnými partnerkami pro něj jsou klisny s krví Northern Dancera a měly by být i většího rámce, což by mělo vyvážit to, že on sám žádným hromotlukem není.

Ondřej Blahník (Robi)