Uživatel: | Registrovat
Menu

Předplatné

Pro přístup k placenému obsahu Vám nabízíme:

Měsíční předplatné za 149 Kč

nebo

Roční předplatné za 899 Kč

Více informací...

Objednat...

Experti na Cheltenham 2021

Experti na Cheltenham 2021

Už za pár dnů začíná Cheltenham Festival, neoficiální „mistrovství světa“ překážkových dostihů. Letos sice nezazní proslulý „Cheltenham Roar“, přesto tu máme jako obvykle několik názorů našich expertů.

Jako každý rok jsme položili expertům na překážkové dostihy pár otázek, ve kterých jsme se ptali na ty hlavní hvězdy Festivalu. Věříme, že vám tato anketa zpříjemní čekání a možná vám i pomůže při tipování.

A tady je pět otázek, které jsme našim expertům položili letos:

1. Letošní Festival bude zvláštní. Bez diváků, bez Gordona Elliotta, ale také bez Davyho Russela, který se nestihl vyléčit po zranění. Po odchodu AP Mc Coye, Rubyho Walshe a Barry Geraghtyho tedy nebude na Festivalu nikdo z této "big four". Velkým favoritem na zisk titulu "best jockey" je logicky Paul Townend. Jak to vidíte vy a kdo z nastupující generace se vám líbí?

2. Mezi největší tutovky Festivalu letos patří Monkfish (Brown Advisory Novices Chase, dříve RSA), Chacun por Soi (Champion Chase) a Envoi Allen (Marsh Novices Chase). Doporučili by jste tuto 3ako, nebo by jste někoho vyřadili, případně doplnili jiné jméno?

3. Kromě Gold Cupu vypadá jako největší tahák Champion Hurdle, kde mají skoro stejné kurzy Honeysuckle, Epatente a Goshen. Vybrali by jste jednoho z nich nebo máte vyhlídnuté jiné jméno?

4. Na jakého koně (nebo dostih) z dalšího programu Festivalu se těšíte nejvíce?

5. Tradičně na závěr: Kdo vyhraje Gold Cup?

 

Josef Bartoš, trojnásobný vítěz VP, několikanásobný český šampión a italský šampión

 

1. Bez diváků to bude samozřejmě poloviční. Z žokejů by měl být nejúspěšnější Paul Townend. Z mladší generace se mi líbí Paul Cobden a Jack Kennedy.

2. Já bych vyměnil Chacun pour Soi za Honeysuckle. Myslim, že Altior bude pro Chacuna velký soupeř.

3. Honeysuckle

4. Určitě se těším na Easyslanda v crossu a pak na Gold Cup celkově.

5. Champ bude dalším nováčkem po Coneygree, který zvítězí v Gold Cupu.

 

Jan Faltejsek, pětinásobný vítěz VP, dvojnásobný účastník Cheltenham Gold Cupu

 

1. Nevím, jestli se jedná zrovna o nastupující generaci, protože hoši už mají nějaký pátek za sebou, ale určitě Paul Townend, Aidan Coleman, Harry Skelton a Harry Cobden patri do letosni “big four”.

2. Těžko vymyslet tutověší akovku, všichni tři by to měli dát. Já bych nikoho nevyhazoval, naopak bych zkusil ještě přidat Shishkina. Tomu jsem věřil i v rámci souboje s Energumene, který byl v pátek škrtnut.

3. Champion hurdle jsou nejspíš o těchto koních, kdokoliv jiný by byl poměrně velkým překvapením. Goshen to asi bude mít proti kobylám složité, ale Jamiemu bych to po loňské nešťastné shodě okolností na poslední proutěnce přál.

4. Doufám, že budu mít dost času, abych mohl na ITV sledovat všechny dostihy. Musím říct, že jejich přenosy mají top úroveň.

5. Vloni jsem napsal, že by bylo krásné, kdyby Al Boum Photo obhájil. Takže kdyby se mu to letos povedlo do třetice, tak to by bylo neskutečné.

 

Felix de Giles, překážkový jezdec působící ve Francii, v Cheltenhamu bude partnerem Easyslanda v cross country

1. Tato starší generace žokejů bude chybět, ale velké stáje dělají velmi dobrou práci při přípravě těch mladších. Paul Townend by měl být největším adeptem na titul, ale i další adepty vidím v Irsku. Pro mě je to Jack Kennedy, Rachel Blackmore nebo Mark Walsh.

2. Ano, tihle tři vypadají jako tutovky, po škrtu Emerguneme by mezi nimi měl být i Shishkin. Jenže ono se zas tak často nestává, aby všichni favorité zvítězili, takže lepší volbou může být nějaký vyšší kurz v handicapech.

3. Goshen měl vloni neskutečnou smůlu na poslední proutěnce a bylo by pěkné, kdyby se mu letos podařilo zvítězit. Já mu budu fandit, aby to dotáhnul do konce, klisny ale mají úlevu 7 liber a to jim může pomoci.

4. Samozřejmě se nejvíc těším na Easyslanda! S místním krosem už má dobrou zkušenost, a i když jeho stáji se teď tak nedaří, tak by měl mít kvalitu na to, aby to zvládnul. Co se týká ostatních dostihů, zajímavým koněm může být Mister Fisher v Ryanair Chase. To by měl být hodně svižný dostih, což by se mu mělo líbit.

5. Těžko opomíjet dvojnásobného vítěze Al Boum Photo, ale mě se o trochu víc líbí Champ. Naposledy byl druhý ve dvoumílovém dostihu a distance, na které se jde Gold Cup by mu měla sedět o hodně lépe. Tohle může být další hodně rychlý dostih, na špici by měl tlačit Native River, Frodon nebo Santini, a tak by měli dostat šanci ti za nimi.

 

Lukáš Sloup, překážkový jezdec působící ve Francii (trenéra Clayeux), vítěz kvalifikace na VP

1. Paul je i pro mě horkým favoritem, ale myslím, že Rachel Blackmore by mohla mít pěkný Festival. Na koních trenéra De Bromheada by měla mít dost zajímavých šancí.

2. Akovku bych nechal tak, doplnil bych Easysland v cross country.

3. Podle mě je to mezi těmito třemi. Na each way bych zkusil Silver Streak, pokud bude půda alespoň trochu „good“.

4. Pro mě jsou zajímavé všechny dostihy, ale obzvlášť se těším na cross, kde jede kamarád Felix favorita Easysland. A určitě si nenechám ujít Ganapathi v Supreme Hurdle, protože ten byl u nás ve stáji.

5. Album bum bum

 

Jan Burda, zakladatel Cheltenhamské tipařské hitparády

 

1. Paul Townend bude mít moje sympatie, ale Rachel Blackmore taky nebude bez šancí. „Překvápkem“ by mohl být Harry Skelton, nicméně Townend má můj hlas.

2. U mě jako u fanouška Mullins Army je to divný, ale nějak mi k Cheltenhamu jako tutovce nesedí Chacun Pour Soi. Nedokážu říct přesně proč, ale prostě mu tady moc nevěřím. Takže jeho bych vyhodil, a doplnil kobylku Concertista v Mares Hurdle

3. Jak už jsem naznačil tady je Mullins v malých šancích na výhru, ale pokud bude slušný kurz zkusím, ostrovního debutanta James Du Berlais. Ale to bude spíš srdeční záležitost než tip, z těch tří favoritů nejvíc věřím Honeysuckle.

4. Těšil jsem se na Arkle chase a souboj Shishkin vs. Emerguneme, bohužel Mullinsův svěřenec byl v pátek škrtnut. To byl i případ Harry Alonzo, syna u nás kdysi běhající Patroly, který měl nastoupit v Champion Bumper. A jsem moc zvědav na 4letého valacha Adagio v Triumph Hurdle, kterého na rovinách v Německu připravoval i Pavel Vovčenko.

5. V Gold Cupu samo držím pěsti Al Boum Photo, ale mou volbou bude asi letos Champ. Jsem zvědavý, kam zamíří Royale Pagaille. Toho budu hrát určitě, ať zamíří kamkoliv.

 

Jaroslav Fabris, handicaper

 

1. S tím, že je Paul Townend velkým favoritem, souhlasím. Je totiž jedničkou u Williho Mullinse, jehož svěřencům se na festivalu pravidelně daří. Koneckonců duo Mullins – Townend vyhrálo festivalové šampionáty i loni, přestože se jim zas tak moc nevěřilo. Letos naopak „Mullins Army“ vypadá takřka neporazitelně. Že bych měl mezi mladší generací vyloženě nějakého oblíbence, říct nemohu. Dobré šance má každopádně také Rachael Blackmore a není bez šance, aby se stala první dámskou vítězkou festivalového šampionátu.

2. Obecně nejsem velkým příznivcem akovek. S favorizováním zmíněné trojice každopádně souhlasím, když nejvíce rizikový vypadá Chacun Por Soi. V Cheltenhamu totiž ještě nestartoval a půda může být rychlejší, než na jaké absolvoval předchozí starty. Navíc Champion Chase bude nabitá. V akovce ho může nahradit Shishkin (Arkle), obzvlášť po škrtu největšího soupeře Energumene.

3. Goshen je dost nevyzpytatelný a z dvojice klisen se vzhledem k poslední formě přikloním k Honeysuckle, která na loňském festivalu zvítězila mezi klisnami. Z ostatních je letos dobré formě Silver Streak, ale i tak si myslím, že vyhraje někdo ze zmíněné trojice.

4. Musím přiznat, že během této zimy jsem ostrovní překážky nesledoval tak intenzivně, takže kromě velkých jmen jako Native River nemám pro Cheltenham nikoho speciálně vyhlédnutého. Z dostihů kromě tradičních vrcholů poutá ještě více než jindy pozornost cross country, která může udělat tečku za kariérou výborného Tiger Rolla.

5. Vítěz předchozích dvou ročníku Al Boum Phota úspěšně absolvoval osvědčenou předzkoušku v Tramore a souhlasím s jeho rolí favorita. U koní, kteří ho v sázkové nabídce následují, přeci jen mám nějaké pochybnosti. Naopak zajímavé kurzy mají už zmíněný Native River, jehož šance porostou s měkčí půdou, a Santini, který tuto sezónu z různých důvodů startoval na drahách, jež mu nesedí tak jako ta v Cheltenhamu.