Uživatel: | Registrovat
Menu

Předplatné

Pro přístup k placenému obsahu Vám nabízíme:

Měsíční předplatné za 149 Kč

nebo

Roční předplatné za 899 Kč

Více informací...

Objednat...

Experti na Cheltenham 2022

Experti na Cheltenham 2022
Tribuny na závodišti v Cheltenhamu, foto: Jaroslav Fabris

Už v úterý 15. 3. začíná Cheltenham Festival, neoficiální „mistrovství světa“ překážkových dostihů. Než zazní proslulý „Cheltenham Roar“, máme tu jako obvykle několik názorů našich expertů.

Jako každý rok jsme položili expertům na překážkové dostihy pár otázek, ve kterých jsme se ptali na ty hlavní hvězdy Festivalu. Věříme, že vám tato anketa zpříjemní čekání a možná vám i pomůže při tipování.

A tady je pět otázek, které jsme našim expertům položili letos:

1.Hned první den Festivalu má na programu velký hit. V Champion Hurdle se Honeysuckle pokusí prodloužit svou šňůru 15ti vítězství. Podaří se jí to nebo jí zaskočí po roční pauze se vracející Apreciate It, či nováčci Teahupoo nebo Zanaihyr?

2.Ve středu je vrcholem Queen Mother Champion Chase, kde bude populární Shishkin útočit na jedenácté vítězství v řadě. Zastavit by ho měl někdo z „Mullins Army“, Energumene nebo Chacun por Soi. Podaří se jim to nebo vidíte hlavní nebezpečí pro favorita v někom jiném?

3.Čtvrteční Ryanair Chase má zatím poměrně nejisté startovní pole, zeptám se na Stayers Hurdle, které nemají výrazného favorita. Bude to obhájce Flooring Porter, předloňský hrdina Paisley Park, zbožňovaný Champ, Mullinsův Klassical Dream, vloni smolný Thyme Hill anebo vidíte nějakou „value“?

4. Akovka která neupadne?

5.Tradičně na závěr – kdo vyhraje Gold Cup?

Josef Bartoš, trojnásobný vítěz VP, několikanásobný český šampión a italský šampión

1.Věřím že Honeysuckle vyhraje a přidá další zásah ke šňůře vítězství.

2. I tady budu na straně favorita, Shiskin nezaváhá.

3. Přeju to Champovi, je to můj oblíbenec a v otevřeném dostihu se přikloním na jeho stranu

4.Akovku složím z odpovědí na první tři otázky, takže: Honeysuckle – Shishkin – Champ

5.Pokud pojede Galvina Davy Russel, tak bych to přál starýmu lišákovi Davy Russelovi.

Jan Faltejsek, pětinásobný vítěz VP, dvojnásobný účastník Cheltenham Gold Cupu

1.Apreciate It je určitě kvalita, a i když jde po roce, tak Mullins ho bude mít určitě připraveného. Tady je to ale hlavně o Honeysuckle, pokud neudělá chybu, nemyslím si, že by měla prohrát. Ona je někde jinde, prostě „special“.

2.„Mullins Army“ tady moc nevěřím, Shishkin porazil Energumene už v Ascotu a Cheltenham by mu měl hrát do karet. Navíc má ten správný „turn of foot“, takže tady mu věřím dost. Možná nebezpečná může být obhájkyně Put the Kettle on, pokud jí probere místní dráha.

3.Podle mě to dá Klassical Dream, čekám změnu taktiky, že tentokrát ho nepoženou z čela. Uvažoval jsem i o Champovi, ale toho tady v Cleeve Hurdle porazil Paisley Park celkem snadno, takže tady věřím Mullinsovu svěřenci.

4.Honeysuckle a Shishkin mi stačí.

5.Na mě z toho „kouká“ Galvin, z ostatních mě nikdo moc neoslovuje.

Lukáš Sloup, překážkový jezdec působící ve Francii (trenéra Clayeux), vítěz kvalifikace na VP

1.Vidim ji jako reálnou vítězku, Appreciate it asi bude chybět dostih

2. Put The Kettle On nemá moc formu,na druhou stranu vloni vítězka a v Cheltenhamu má téměř nejvíc zkušeností, naopak Energumene myslím ze tam poběží poprvé. Shiskin by to tedy měl zvládnout.

3. Paisley Park ukázal v Cleeve Hurdle formu jako za starých časů, takže bych nad ním ještě nelámal hůl. Z mladší generace se mi nejvíc líbí Champ

4.Honeysuckle - Shiskin

5. Favoritem je pro mě Galwin, jako největší hrozbu pro něj vidím A plus tard. A rád bych viděl Albuma někde vepředu, to je moje srdcovka.

Tomáš Janda, bloodstock agent

1.Tady věřím Honeysuckle jednoznačně.

2.I tady věřím favoritovi, takže Shiskin. Moc nevěřím CHacun por Soi. Největším soupeřem by mu měl být Energumene, ale myslím, že Shiskin vyhraje.

3.Určitě hodně vyrovnaný dostih. Další value jsem nenašel. Mírně preferuji Champa, ale může to být kdokoliv ze jmenovaných.

4.Honeysuckle - Facile Vega – Allaho - Tiger Roll

5.I když už je mu 10 let, na Gold Cup půjde tradičně pošetřený, takže můj hlas má Alboum Photo.

Jan Burda, zakladatel Cheltenhamské tipařské hitparády

1.Normálně bych asi věřil že ji Apreciate It potrápí,ale nemám rád u koní když jdou do vrcholu sezony bez jediného startu,takže mu proto moc nevěřím.Z jmenovaných bych si tipnul že ji může potrápit jen Teahupoo.Přesto předpokládám že zůstane neporažena (samo pokud neupadne)

2.Energumene to otočit může,nicméně i tady asi ŠIŠKA vyhraje .Cheltenham mu sedí. Chacun je skvělý kůň,ale stejně jako vloni mu tady nevěřím.

3.Klassical Dream. A vyhraje protože mu fandím :)

4.Vauban vítěz v CB Triumph Hurdle, Honeysuckle vítěz v Champion hurdle a American Mike vítěz v Champion Bumper.

5.Jako fanoušek Mullins Army bych volil Al Boum Photo,ale myslím že vyhraje GALVIN

 Jaroslav Fabris, handicaper

1.Myslím, že vítěznou šňůru prodlouží. Apreciate It sice před rokem vyhrál mezi nováčky ve velkém stylu, ale přeci jen rok nestartoval .

2. Shishkinovi také věřím, i když poslední start ukázal, že Energumene je pro něj velkým soupeřem. Na rozdíl od něj ale má zkušenosti s Cheltenhamem. Právě díky sympatiím k tamní dráze čekám vpředu i loni druhého Nube Negra.

3. Zatím to nemám detailně nastudované, takže v tuhle chvíli ani nevím koho dám do hitparády. Na první dobrou ale dávám Paisley Parka, který se posledně vrátil k defenzivní taktice a ukázal, že v Cheltenhamu pořád umí.

4. Obecně nejsem moc příznivcem akovek, ale jako největší tutovky vypadají Honeysuckle a Allaho.

5. Podobně jako v případě Stayers‘ Hurdle jsem zatím studování Gold Cupu nevěnoval více času, ale nepřekvapí mě, když o vítězství bude bojovat stejná dvojice jako loni, tedy Minella Indo a A Plus Tard.

Michaela Moricová, správce FB skupiny Dostihy, láska na celý život

1.Myslím si, že prodlouží. Na Appreciate It jsem ale zvědavá, jak si proti klisně bude stát.

2.Shishkin je určitě favorit, ale jeho kurz mi přijde přitažený za vlasy. Zmíněná Mullinsova dvojice je silná, ale Energumene v Cheltenhamu ještě nešel a Chacun Pour Soi se mi tam vloni moc nelíbil, takže osobně se klaním spíše k tomu, že Shishkinovi by nejvíce mohl zatopit Nube Negra a možná i Put The Kettle On, která to v Cheltenhamu prostě umí. Ale překvapená nebudu, ať už vyhraje kdokoliv ze zmíněných koní, protože všechno to jsou kvalitní skokani.

3.Když se mu bude chtít a bude mít svůj den, vyhraje Klassical Dream. Něco malého si ale vsadím na předloňského vítěze Lisnagar Oscar, kterého sleduju od začátku jeho kariéry, přičemž Stayers‘ Hurdle v Cheltenhamu jsou dostihem, na který je vždy cíleně připravován.

4.Akovkám nad skoky se vůbec nevěnuji

5.To pole je napráskané a triumfem mě nepřekvapí trio Minella Indo - A Plus Tard – Galvin, ale už pár let se mi pro Gold Cup líbí Protektorat. Ani nevím proč, prostě mi tam sedí a jsem zvědavá, jak se si povede.

Otakar Nový, člen Rady JC ČR

1. V Champion Hurdle to Honesuckle nebude mít tak jednoduché jako v Leopardstownu, ale myslím, že vítěznou (a rekordní) sérii prodlouží. Za největší potencionální nebezpečí pro prodloužení série považuji navzdory dlouhé přestávce Mullinsova trojnásobného Gd- 1 vítěze Appreciate It.
 
2. U Shishkina naopak v Queen Mother Champion Stakes předpokládám přerušení jeho vítězné série, naposledy v Ascotu až na poslední chvíli zlomil odpor Energumene, kterému navíc může hrát do karet o málo kratší ditance. Mullins vedle toho proti němu posílá i v Leopardstownu poslední dobou takřka neporaziltelného Chacun Pour Soi, který ve svém jediném dosavadním startu v Cheltenhamu jako favorit zklamal "až" třetím místem v loňské edici tohoto dostihu. O konkrétních ambicích obou mullinsovců napoví až volba stájové jedničky Paula Townenda.
 
3. Stayer's Hurdle podle kurzů vypadají vyrovnaně. ale navzdory poslednímu výpadku preferuji Mullinsova Klassical Dream.
 
4. Akovka která neupadne - to se lehce řekne, hůř provede ;o) Ale pojal bych to jako kombinaci 2 ze 4 všechno na vítěze - Honeysuckle, Allaho, Facile Vega a Klassical Dream.
 
5. Al Boum Photo 
 
6. Na to se sice nikdo neptal - ale na co se během letošního Festivalu nejvíce těším? Na souboj Bob Olinger versus Galopin des Champs ve čtvrteční The Turners (ex JLT) Chase.
 

Ferdinand Minařík