Uživatel: | Registrovat
Menu

Předplatné

Pro přístup k placenému obsahu Vám nabízíme:

Měsíční předplatné za 149 Kč

nebo

Roční předplatné za 899 Kč

Více informací...

Objednat...

Hvězdy Royal Ascotu 2021

Hvězdy Royal Ascotu 2021

Je za námi největší událost rovinových dostihů v Británii. Pojďme se ohlédnout za největšími událostmi nabitého mítinku.

Palace Pier králem mílařů

Bylo to právě před rokem, kdy PALACE PIER poprvé zazářil na nejvyšší scéně. Bylo to právě na Royal Ascotu, kdy svěřenec Johna Gosdena porazil výkvět tříletých mílařů v St James’s Palace Stakes. V Prix Jacques Le Marois v Deauville si poradil i se staršími, a přestože na měkké dráze v Queen Elizabeth II Stakes skončil až třetí, dělil se spolu s o rok starším Persian Kingem o post nejlepšího světového mílaře.

Letos zatím neokusil hořkost porážky. Po výhře v Locking Stakes splnil roli horkého favorita i v Queen Anne Stakes. Frankie Dettori s ním vítězně otevřel letošní ročník Royal Ascotu.

VÝSLEDEK

 

Oxted nebo Fenton

Roger Teal je malý trenér, který ale má ve stáji výborného sprintera. OXTED již loni vyhrál July Cup v Newmarketu. Ve stáji mu ale neřeknou jinak než Fenton. Roger Teal prý řekl, že další kůň ve stáji se bude jmenovat Fenton, což je podle psa. Kdo chce vědět podle jakého, přikládám vysvětlující video. Jak celá Tealova rodina povzbuzovala Oxteda jménem Fentom proběhla na sociálních sítích (video). A on je nezklamal. Vedený mladým Cierenem Fallonem vyhrál King’s Stand Stakes. Loni neporažený obhájce Battaash skončil až čtvrtý.

VÝSLEDEK

 

Bolgerův zázrak

Jim Bolger má letos neskutečné jaro. Trenér, majitel a chovatel v jedné osobě dokázal zastínit zástupce Coomoru. Jeho koně na ostrovech vyhráli obě mílové klasiky pro hřebce. V Irish 2000 Guineas porazil specialista na měkkou dráhu Mac Swiney stájového druha POETIC FLARE. Ten po vítězném vstupu do sezóny vyhrál 2000 Guineas v Newmarketu a byl blízko šestý v Poule d'Essai des Poulains. Jak tvrdým koněm je ukázal až v St James’s Palace Stakes, kde v již pátém náročném startu od 11. dubna předvedl svůj nejlepší výkon. Již na začátku roviny bylo vidět, kdo bude mezi tříletými mílaři králem a on jim s lehkostí nadělil 4 délky. V jeho sedle nebyl nikdo jiný než jeho stálý jezdec, 54letý Bolgerův zeť Kevin Manning.

VÝSLEDEK

 

Když ji milujete, není co řešit

LOVE loni zazářila ve velkém stylu. Ryzka s výraznou lysinou deklasovala své soupeřky velkými rozdíly. Ať to bylo v 1000 Guineas, Oaks v Epsomu nebo v Yorkshire Oaks proti starším. Zástupci Coolmoru nestartovali na Arc mítinku kvůli kontaminovanému krmivu, ale Love již před tím byla škrtnuta z Prix de l’Arc de Triomphe kvůli příliš měkké půdě. Aidan O’Brien váhal i s jejím vstupem do nové sezóny, kvůli měkké půdě nešla Coronation Cup. V Prince Of Wales’s Stakes se však odehráli na rychlé půdě a Ryan Moore se s ní zhostil odvážné ofenzivní taktiky. Love diktovala tempo dostihu a v závěru v závěru odrazila útok vítězky Breeders' Cup Filly & Mare Turf Audaryy. Zda se letos vydá do Paříže bude opět záležet na stavu dráhy.

VÝSLEDEK

 

Stradivaria střídá Subjectivist

Stradivarius kraloval supervytrvalcům několik sezón. Gold Cup na 4000 metrů vyhrál třikrát, loni dokonce s 10 délkovým náskokem. Dorovnání čtyřnásobného rekordmana Yeatse se však nekonalo. Skončil až čtvrtý. Jednoznačným vítězem byl SUBJESTIVIST, z něhož se stává nová supervytrvalecká hvězda. Loni vyhrál Prix Royal-Oak v Longchamp, letos Dubai Gold Cup.

VÝSLEDEK

 

Američanka v Evropě jako doma

CAMPANELLE sice trénuje v Americe, ale úspěchy sbírá v Evropě. Vyhrála již loni na Royal Ascotu, ale i v Deauville v Prix Morny. Doma na ní byl Breeders' Cup Juvenile Fillies Turf moc dlouhý. Do Ascotu se vrátila na sprint pro tříleté Commonwealth Cup, kde sice těsně prohrála s Dragon Symbolem, ale díky tomu, že jí vystrkal přes celou dráhu, bylo pořadí prohozeno. Z výhry se tak radoval Frankie Dettori, Oisin Murphy se ale přesto stal nejúspěšnějším jezdce mítinku.

VÝSLEDEK

 

Dostih pro abstinentku

Coronation Stakes jsou určené tříletým mílařkám. Nechyběla vítězka 1000 Guineas Mother Earth, druhá z Poule d'Essai des Pouliches. Tady jí patřila třetí příčka. Na loňské vítězství v Cheveley Park Stakes zde navázal v 1000 Guineas pátá ALCOHOL FREE s Oisinem Murphym. Dostihu se účastnila i suverénní německá klasická vítězka Novemba, jejíž ofenzivní taktice neprospěly předešlé deště. Přesto čtvrtým místem jistě nezklamala.

VÝSLEDEK

 

Napotřetí splněný sen

DREAM OF DREAMS se v minulých dvou letech umístil v Diamond Jubilee Stakes vždy na druhém místě. Až letos dosáhl konečně na vítězství. Pro svěřence Michaela Stouta to ale nebyl první triumf v Gr.1. Již loni vyhrál Sprint Cup v Haydocku. To ho jezdil Oisin Murphy, teď to byl stejně jako loni Ryan Moore.

VÝSLEDEK

 

(Ondřej Blahník)