Uživatel: | Registrovat
Menu

Předplatné

Pro přístup k placenému obsahu Vám nabízíme:

Měsíční předplatné za 149 Kč

nebo

Roční předplatné za 899 Kč

Více informací...

Objednat...

Největší dostihové události roku 2019

Největší dostihové události roku 2019

Přichází nový rok. Proto jsme pro vás připravili přehled největších dostihových událostí uplynulého roku 2019 u nás i v zahraničí.

LEDEN

USA – Pegasus World Cup vyhrál vítěz BC Mile City Of Light. Vítěz BC Classic Accelelerate skončil třetí. Byl to třetí ročník tohoto dostihu, jehož dotace byla v roce 2017 12 miliónů dolarů, o rok později 16 miliónů a v roce 2019 9 miliónů. Zápisné bylo v prvních dvou letech milión, pak půl miliónu. Struktura pro rok 2020 se však výrazně mění. Dostih se poběží „jen“ o 3 milióny, ale přihlášky jsou bezplatné. Navíc koně nesmí závodit s použitím jakéhokoli léku, tudíž i bez lasixu.

ÚNOR

IRE – Dublin Racing Festival vznikl poprvé v roce 2018. Pořadatelé v Leopardstownu spojili dva své největší překážkové dostihy této části roku Irish Chamipn Hurdle a Irish Gold Cup do dvou denního mítinku, který se stal jednou z hlavních událostí překážkové sezóny. Bohužel tentokrát kvůli mrazivému počasí řada stájí škrtla své zástupce. Diváci mohli vidět úchvatné vítězství Apple’s Jade v Irish Champion Hurdle, napínavý souboj Bellshilla s Road To Respectem v Irish Gold Cupu, ale i fatální zranění jednoho z nejlepších 2 mílových steeplerů a vítěze Queen Mother Champion Chase 2017 Special Tiary.

ČR – Koněm roku 2018 Subway Dancer. Na Galavečeru českého turfu v Praze byli vyhlášeni vítězové anket jednotlivých disciplín. Subway Dancer získal ocenění především za fantastické třetí místo v Champion Stakes v Ascotu. Pro rok 2019 se způsob ankety změnil. Kromě hlasů odborníků pořadí ovlivnilo i bodování během sezóny.

BŘEZEN

GB – Al Boum Photo vyhrál Cheltenham Gold Cup. Bylo to první vítězství v hlavním dostihu Cheltenham Festivalu pro předního irského trenéra Willieho Mullinse, jemuž tento triumf v dlouhém seznamu úspěchů chyběl.

UAE – Thunder Snow dvojnásobným vítězem Dubai World Cupu. Obhajoba ale nebyla nic jednoduchého. Christophe Soumillon ho dotlačil k těsnému vítězství před Gronkowskim. Stal se tak prvním dvojnásobným vítězem toho dostihu.

DUBEN

ČR – Sázková kancelář Betino neměla na začátku sezóny licenci k braní sázek. Na závodištích si lidé mohli vsadit jen u Tipsportu, ale až po registraci u této sázkovky. Tento stav trval až do července.

GB – Tiger Roll vyhrál podruhé Grand National. Navíc jako největší favorit za posledních 100 let. Po 45 letech tak navázal na legendárního Red Ruma. K vyrovnání jeho rekordu mu teď schází jedno vítězství. Momentálně se sice potýká s lehčím zraněním a jeho majitel se obává, že ponese výrazně vyšší zátěž než soupeři, přesto figuruje nabídce dalšího ročníku jako předběžný favorit.

AUS – Winx ukončila kariéru. Legendární australská klisna vyhrála rekordních 33 dostihů v řadě. Od sprinterských dostihů po 2200 metrů dlouhé Oaks. Dohromady si jich připsala 37. 26 z nich bylo Gr.1. Čtyřikrát vyhrála jeden z největších australských dostihů Cox Plate a loni spolu s Cracksmanem vévodila World's Best Racehorse Rankings se známkou 130 lb. Na rozdíl od Black Caviar však nikdy nezměřila síly mimo svůj kontinent.

KVĚTEN

IRE – Ruby Walsh ukončil kariéru. Po výhře s Kemboyem v Punchestown Gold Cupu oznámil, že do dalších dostihů již nenastoupí. Několikanásobný irský šampión, jehož kariéru ovlivnilo spojení s věhlasnými trenéry Paulem Nichollsem a Willim Mullinsem, byl partnerem i legendárního Kauto Stara, s nímž vyhrál dvakrát Cheltenham Gold Cup a pětkrát King George VI Chase.

USA – Maximum Security diskvalifikován v Kentucky Derby. V cíli měl náskok 2 délky, ale v oblouku se dostal víc od bariéry a přibrzdil několik koní. Proto byl přesunut na 17. místo. Vítězem se tak stal druhý v cíli Country House, který od té doby nestartoval. Stal se tak vítězem, jehož jméno poměrně zapadlo. Maximum Security pak vyhrál Invitation Stakes a Cigar Mile a momentálně je favoritem prvního ročníku 20 milióny dolarů dotovaného Saudi Cupu.

ČR – Jarní cena klisen se poprvé odběhla na mosteckém hipodromu. Do Mostu se tak vrátil klasický dostih po dříve tradičním Oaks. Vítězkou se stala Gold Memory, která v Oaks ve Varech obsadila druhé místo.

ČR – Závodiště Pardubice zahájilo sezónu podle plánu. Pořadatelům se po velkém úsilí podařilo zprovoznit cílovou rovinu poničenou instalovaným kluzištěm. Prostor pro diváky ale nebyl ideální celý rok. Úvodní cross country Koroka vyhrál Ange Guardian.

ČR – Ignacius Reilly vyhrál Velkou jarní cenu. Zajistil tak první ze tří klasických vítězství pro Václava Luku, jehož svěřenci byli velmi úspěšní jak doma, tak v zahraničí. Jeho svěřenci vyhráli v sezóně 13 jedničkových dostihů. Kromě u nás a na Slovensku i St Leger v Maďarsu a Listed v pařížském Longchamp.

ČERVEN

SR – Turf Gala pro stáj Leram. Všechny tři hlavní dostihy vyhráli koně reprezentující červenočerné barvy Milana Kříže. Ventaron vyhrál Velkou cenu Slovenska, Beau Massagot obhájil Cenu MPRV SR a Wireless Cenu Scottish Rifla.

ČR – Northerly Wind vyhrál Zlatý pohár. Bylo to již sedmé vítězství pro rodinu Charvátových v naší největší klasické steeplechase. Čtyři vítězství získal Royal Mougins pro Jiřího Charváta, dvě Khalshani pro jeho ženu. Pro rok 2020 se mění termín dostihu. Nebude mít samostatný termín, ale odběhne se 20. června spolu s druhou kvalifikací na Velkou pardubickou.

GB – Nagano Gold nadchl Royal Ascot. Na jednom z největším světových mítinků předvedl jeden z nejrychlejších finišů a pod Christophem Soumillonem si došel pro druhé místo v Hardwicke Stakes (Gr.2) jen půl délky za vítězem Coronation Cupu Defoe.

ČR – České derby vyhrál Pacific Hill. Svěřenec Radka Holčáka vedený Jiřím Palíkem zařídil již čtvrté vítězství v našem největším klasickém dostihu pro stáj Monte Negro. Kvůli zranění se ale již do konce sezóny na dráze neobjevil.

ČERVENEC

GER – Eduardo Pedroza vyhrál německé derby. Panamský rodák patří v Německu dlouhodobě mezi přední žokeje. Vítězství v tamním největším klasickém dostihu mu však zatím unikalo. Smůlu protrhl s Laccariem.

ČR – Falcon Baby vítězí v Oaks. Druhý klasický dostih opanovali svěřenkyně Heleny Vocáskové. Druhá skončila vítězka Jarní ceny klisen Gold Memory. Falcon Baby přidala výhru i ve slovenské odnoži a v Bratilavě byla druhá v St Legeru.

GB – Enable vyhrála podruhé King George VI and Queen Elizabeth Stakes. Navázala tak na své vítězství před dvěma lety. Loni začínala kvůli zranění později. Dostih pro sebe rozhodla v dramatickém souboji s Crystal Oceanem a Frankie Dettori se po doběhu vyjádřil, že to byl jeden z jeho nejtěžších soubojů kariéry.

SRPEN

ČR – Stáj Monte Negro skončila u Holčáků. Majitel Jiří Posád ukončil spolupráci s Radkem Holčákem a umístil koně u jiných trenérů. Spojení stáje s rodinou Holčáků bylo velmi úspěšné. Kromě dalších velkých dostihů stálo především za čtyřmi derby vítězi. Kadynyho a Mister Aviationa připravoval František Holčách. Cheeky Chappie a Pacific Hilla Radek Holčák.

ČR – Ange Guardian králem kvalifikací. S Lukášem Matuským vyhrál již druhou kvalifikaci na Velkou pardubickou. Bylo to jeho třetí vítězství v sezóně. Potvrdil, že na tratích do 6000 metrů je skutečně výjimečný. I loni si připsal dvě kvalifikace. Délka Velké pardubické ale byla vždy nad jeho možnosti.

GER – Sólo pro Ghaaiyyata v Grosser Preis von Baden. Francouzský host v barvách Godolphinu deklasoval náskokem 14 délek německou špičku. V Prix de l’Arc de Triomphe však své ambice nenaplnil. Na měkké dráze skončil mezi poraženými.

ČR – Svatováclavská cena se potřetí odběhla na mosteckém hipodromu. Vítězkou se stala Sweeticon. Druhý Mr Right zopakoval umístění z loňského roku, když tento tradiční sprinterský vrchol vyhrál na zdejší dráze v roce 2017.

ZÁŘÍ

ČR – Velkou cenu Prahy vyhrál tříletý Torque Power, který navázal na třetím místo z Velké jarní, druhé z Tattersalls Mil a vítězství v Lázeňské míli. Byl také druhý v class 1 ve Vichy. V EJC Middle ale skončil až třetí.

ČR – St Legeru dominoval čtvrtý z derby Ramssio o propastných 10 délek. Pole nejdelší klasiky však nebylo tak silné. V EJC Long – Velké ceně českého turfu skončil až třetí za německým Monptim a Darkolvou.

ČR – Famous Valley vytvořila rekord v počtu vítězství v řadě u koně v českém tréninku. Svoji sérii 11 triumfů zakončila ziskem Zlatého poháru EŽ. Klisna pravidelně střídala překážkové dostihy s rovinami, kde na jaře vyhrála Dvojnásobnou karlovarskou míli.

ITA – Gran Premio Merano pro českou ekipu. Vítězem největšího italského překážkového dostihu se stal L’Estran, který je svěřencem první rok trénujícího Josefa Váni mladšího. Po mnohaletém působení v Itálii to byl první triumf v tomto vrcholu i pro Josefa Bartoše, který v říjnu získal cenné double Gran Premio Merano – Velká pardubická.

ČR – Evropský pohár žokejů byl již popáté jednou z největších událostí dostihového kalendáře. Hlavní hvězdou byl několikanásobný francouzský šampión Christophe Soumillon. Připsal si vítězství s Ratem v Gerschově memoriálu i v EJC Middle s Wirelessem, který zde ukončil kariéru. Tím se stal nejúspěšnějším žokejem mítinku. Nejbohatší český rovinový dostih EJC Million vyhrál Zock, který sice většinu kariéry strávil v českém tréninku, ale již reprezentoval Francii. Velkou cenu českého turfu si připsal německý host Monpti.

SR – Arcturus získal slovenskou trojkorunu. Svěřenec Františka Holčáka reprezentující stáj Meridian vyhrál všechny tři klasické dostihy na Slovensku určené hřebcům. Druhý skončil v maďarském Kincsem Díj, kde ho porazil jen Nancho, později první v Gr.1 v Německu.

ŘÍJEN

FR – Enable nezískala hattrick v Prix de l’Arc de Triomphe. O něj jí připravil domácí Waldgeist. Největší evropský dostih se potřetí odběhl i s českou účastí. Nagano Gold získal osmou příčkou nejlepší umístění v České republice trénovaného koně. Před ním byl Meandre desátý a Tullamore šestnáctý.

ČR – Velkou pardubickou poprvé vyhrál kůň syndikátu. Tím byl svěřenec Josefa Váni Theophilos, kterého vedl Josef Bartoš. Z úspěchu v našem největším překážkovém dostihu se radovalo skoro 120 členů Dostihového klubu iSport – Váňa.

GB – Stradivarius ukončil vítěznou sérii. Nejlepší supervytrvalec posledních dvou sezón byl poražen v British Champions Long Distance Cupu v Ascotu. Jen o pouhý nos ho porazil Kew Gardens a přerušil tak jeho sérii 10 vítězství, mezi nimiž byla dvě prvenství v Gold Cupu.

GB – Magical ovládla Champion Stakes. Věčná soupeřka Enable, za níž letos byla druhá v Eclipse Stakes a Yorkshire Oaks, byla nejúspěšnější irskou reprezentantkou. Druhá byla v Prince Of Wales’s Stakes za Crystal Oceanem. Doma vyhrála Tattersalls Gold Cup a Irish Champion Stakes. Dva týdny po pátém místě v „Arcu“ opanovala i vrchol Champions Day v Ascotu.

FR – Subway Dancer s nejhodnotnějším vítězstvím sezóny. Svěřenec Zdena Koplíka potvrdil, že kombinace podzimní formy a měkké dráha nese ovoce. Po loňském třetím místě v Champion Stakes zakončil sezónu vítězstvím v Prix du Conseil de Paris (Gr.2). Tím získal nejhodnotnější vítězství sezóny u nás trénovaného koně.

FR – Frankie Dettori vyhrál 19 Gr.1 v sezóně. Poslední bylo Criterium International v Longchamp. Vyhrál britské Oaks i St Leger. Byl partnerem výborné Enable i skoro neporazitelného Stradivaria. Je vidět, že nejlepší světový žokej ve svých 49 letech nestárne.

LISTOPAD

FR – Bipolaire slavil hattrick v Prix la Haye Jousselin. Potřetí v řadě vyhrál druhou největší francouzskou steeplechase. V té největší Grand-steeplechase de Paris byl letos druhý.

USA – Breeders‘ Cup se stal americkou záležitostí. Jediné evropské vítězství získala irská Iridessa v Breeders´ Cup Filly & Mare Turf. Vítězem BC Classic se stal Vino Rosso, letošní neporazitelnost uhájil v BC Turf Bricks and Mortar.

GB – Altior prohrál souboj s Cyrname. Dvojnásobný vítěz Queen Mother Champion Chase ukončil svoji vítěznou sérii, která čítala 19 vítězství. První prohru na překážkách utrpěl v Ascotu na pro něj dlouhé distanci 4200 metrů.

PROSINEC

ČR – Jiří Charvát se vzdal funkce prezidenta Jockey Clubu. Přední dostihový majitel byl ve funkci od roku 2014. Novým prezidentem byl zvolen armádní generál Josef Bečvář.

HK – Mítinku Hong Kong International kralovali Japonci. Domácí vyhráli jen sprint. Zbylé tři hlavní dostihy opanovali zástupci Japonska.

GB – Clan Des Obeaux obhájil King George VI Chase. Vrchol první poloviny britské překážkové sezóny opanoval ve velkém stylu svěřenec Paula Nichollse. Pro něj to bylo 11. vítězství jeho svěřence v tomto dostihu. Hned pětici mu zajistil legendární Kauto Star.

ŠAMPIÓNI 2019

Rovinoví jezdci:

ČR – Adam Florian

GER – Bauyržan Murzabajev

SPA – Václav Janáček

GB – Oisin Murphy

FR – Maxim Guyon

IRE – Donacha O‘Brien

Překážkoví jezdci:

ČR – Marcel Novák

ITA – Josef Bartoš

GB – 2018/19 Richard Johnson

FR – Bertrand Lestrade

IRE – Paul Townend

Rovinoví trenéři:

ČR – Helena Vocásková

GB – John Gosden

FR – Andre Fabre

IRE – Aidan O‘Brien

Překážkoví trenéři:

ČR – Josef Váňa

ITA – Josef Váňa mladší

GB – 2018/19 Nicky Henderson

FRA – Francois Nicolle

IRE – 2018/19 Willie Mullins

(Ondřej Blahník)