Uživatel: | Registrovat
Menu

Předplatné

Pro přístup k placenému obsahu Vám nabízíme:

Měsíční předplatné za 149 Kč

nebo

Roční předplatné za 899 Kč

Více informací...

Objednat...

Nominace žokejů na EJC 2018

Nominace žokejů na EJC 2018
Mezi největší hvězdy EJC by měl patřit panamský rodák Eduardo Pedroza, foto: Václav Volf - fotovolf.com

Další ročník Evropského poháru žokejů se uskuteční již za měsíc. Pořadatelé nominovali jezdce, kteří by se mohli 22. září představit, kdo z nich to ale nakonec bude, se teprve ukáže.

V minulosti stál tento projekt především na žokejích působících ve Francii. Vítěz prvního ročníku Cristian Demuro je momentálně ve Francii velká hvězda. Sklidil úspěchy ve velkých dostizích a momentálně je na čtvrtém místě tamního šampionátu. Mohli jsme vidět i legendu Géralda Mossého nebo Vincenta Cheminauda, který dokázal vyhrát velké dostihy jak na rovinách, tak na překážkách.

Letos jsou ale ve Francii v termínu EJC větší dostihy. Většina jezdců je vázána smlouvami ke svým trenérům a majitelům, takže je sem bude těžké dostat.

Díky úzké spolupráci trenéra Václava Luky s Theo Bachelotem je ale šance, že se tu momentálně třináctý z francouzského šampionátu objeví. Lákadlem jsou pro něj především koně jednoho z hlavních sponzorů stáje Leram Milana Kříže, které ve Francii pravidelně jezdí. Kromě účasti v bohatě dotovaném EJC Million je to především velmi pravděpodobná účast Wirelesse, jehož sedlo prakticky neopouští a úspěšně se s ním prezentuje na black-type scéně.

Reálná by měla být účast vítěze loňského ročníku EJC Thomase Hueta, kterému se před rokem jako jedinému podařilo vyhrát ve dvou dostizích.

Složitá cesta na letošní EJC je také pro sympatického Švéda Per-Anderse Graberga. Ve Švédsku je totiž v pátek a neděli největší tamní mítink. Sobota je sice volná, letecké spojení z Prahy však po dostizích nelze stihnout. Pořadatelé se snaží zajistit cestu z jiného evropského letiště, ale je to velmi složité. Doufejme, že se EJC poprvé neobejde bez Per-Anderse Graberga, který nedávno reprezentoval spolu s Géraldem Mossém tým Evropy v populárním Shergar Cupu v Ascotu.

Naopak letošní termín nahrává účasti jezdců, kteří působí v Německu. Loni kolidoval European Jockey's Cup s velkým mítinkem v Baden Badenu. Poprvé by se tak měl při poháru představit Eduardo Pedroza. Populární panamský rodák patří v Německu k největším hvězdám. Kromě řady Gr.1 úspěchů v Německu a Itálii vyhrál i Dubai Duty Free Stakes, tehdy ještě na závodišti Nad Al Sheba. I české publikum ho zná z několika účastí na našem derby mítinku. Na jeho druhé místo z Českého derby v roce 1999 sice již padá prach, naposledy tu ale byl před dvěma lety, a přestože v derby neuspěl, vyhrál Simsonovu cenu s tehdy dvouletým Zockem. Na cestu domů si pak zpravidla neopomene odvést sklenici oblíbených utopenců.

Pravděpodobná je tak i účast našeho nejúspěšnějšího žokeje Filipa Minaříka. Několikanásobný německý šampión, který nedávno vyhrál prestižní German Oaks, startoval na EJC při jeho prvním ročníku, kdy vyhrál s Touch Of Geniusem EJC Long.

Poté, co se třikrát stal českým šampiónem, rozjíždí Kazach Bauyrzhan Murzabayev úspěšně svou kariéru v Německu. Vítěz druhého ročníku EJC se do Prahy opět hodně těší a doufá, že ani letos se tato akce neobejde bez něho.

V Německu působí i Rus Wladimir Panov, který si u českého publika udělal dobrou reklamu, když vyhrál letošní České derby s Blessed Kiss.

Žokejové z ostrovů byli většinou na EJC v menšině a výrazně do jeho pořadí nezasáhli. To se ale může změnit. Majitelé Gordon Lord Byrona to myslí s přihláškou do EJC Million vážně a jeho stálý jezdec Billy Lee, pátý z irského šampionátu, se již shání po letence. Jezdci se sice do EJC vybírají, Gordon Lord Byron ale byl ve svých nejlepších letech jedním z nejlepších evropských sprinterů a i ve svých 10 letech ještě ledasco umí, když naposledy byl druhý v Gr.3 v Curragh. Jeho aktuální rating 108 lb tak stále dává jeho trenérovi první volbu.

Z Británie by měl dorazit Jimmy Quinn, který u nás jezdil na letošním derby dnu a v Českém derby byl pátý s Darkolvou.

Velkou neznámou byl loni několikanásobný šampión Řecka Panagiotis Dimitsanis. Blýsknul se ale tady jedním vítězstvím. Letos by měl dorazit opět a s ním i Konstantinos Kapodistrias, který má podobnou pověst na sousedním Kypru.

Českou republiku by měl reprezentovat Václav Janáček, který poté, co nasbíral řadu domácích titulů, přesídlil do Španělska, kde ve své sbírání titulů pokračuje. Stejně jako loni nebude chybět ani Tomáš Lukášek, který byl loni v EJC třetí. Kromě zimního angažmá v Kataru jezdí převážně v Polsku, kde již několikrát vyhrál tamní derby.

Díky složité situaci žokejských angažmá se však finální sestava vždy vyrýsuje až těsně před Evropským pohárem žokejů. Ani letos tomu nebude jinak. Určitě se ale máte na co těšit.

(ob)

Seznam nominovaných jezdců:

Česká republika: Filip Minařík, Václav Janáček, Tomáš Lukášek, Jaromír Šafář, Jan Rája

Slovensko: Jaroslav Línek, Zdeno Šmída

Francie: Stephane Breux, Thomas Huet, Vincent Cheminaud, Sébastien Maillot, Thierry Thulliez, Theo Bachelot, Gérald Mossé, Julien Augé, Eddy Hardouin

Řecko: Panagiotis Dimitsanis

Italie: Antonio Fresu

Švedsko: Per-Anders Graberg

Katar: Faleh Bughanaim

Polsko: Szczepan Mazur

Španělsko: Jose-Luis Martinez, Borja Fayos, Roberto Carlos Montenegro

Kazachstán: Bauyrzhan Murzabayev

Irsko: Jimmy Quinn, William James Lee

Velká Británie: Fergus Sweeney Německo: Andreas Helfenbein

Portugalsko: Ricardo Sousa Ferreira

Kypr: Konstantinos Kapodistrias

Panama: Eduardo Pedroza

Rusko: Wladimir Panov