Uživatel: | Registrovat
Menu

Předplatné

Pro přístup k placenému obsahu Vám nabízíme:

Měsíční předplatné za 149 Kč

nebo

Roční předplatné za 899 Kč

Více informací...

Objednat...

PLEMENÍCI 2023

PLEMENÍCI 2023

Začíná připouštěcí sezóna 2023. Představme si jednotlivé plemeníky, kteří by letos měli působit v našem chovu.

Plemeníci 2023

 

AMICO FRITZ (GER) nar. 2006

Fasliyev (USA) - Arctic Appeal (IRE) (Ahonoora (GB))

Začal běhat od tří let ve Francii. Na black type scéně se však prosadil až jako čtyřletý, kdy ve Fontainebleau vyhrál Listed na 1100 metrů. Další jeho velké triumfy přišly v Německu, kde vyhrál Benazet Rennen (Gr.3, 1200 m), Silberne Peitsche (Gr.3, 1300 m) i největší německý sprint Goldene Peitsche (Gr.2, 1200 m) v Baden Badenu. Dvakrát se zúčastnil i Golden Jubilee (Gr.1, 1200 m) na Royal Ascotu, kde získal páté a šesté místo.

Otec je syn Nureyeva Fasliyev. Ten po úspěšné kariéře ve dvou letech, kdy vyhrál Phoenix Stakes (Gr.1) v Leopardstownu a Prix Morny (Gr.1) v Deauville a stal se tak evropským šampiónem dvouletých pro rok 1999, zamířil do chovu. V něm byl dle očekávání především otcem raných a rychlých koní. Carry On Katie vyhrála Cheveley Park Stakes (Gr.1), mezi dvouletými byli úspěšní i druhý z Racing Post Trophy City Leader a druhá z Prix Morny Much Faster. Asi nejtřídovějším potomkem byl specialista na 1000 metrů Chineur, který vyhrál na Royal Ascotu King Stand Stakes, které tehdy ještě měly status Gr.2. Najdeme ale i několik potomků Fasliyeva, kteří uspěli na black type scéně na vytrvaleckých tratích.

Matka Arctic Appeal běhala začátkem devadesátých let v Británii sprinty, kde sice jednou obdržela rating 94 lb, většinou se ale její handicap pohyboval něco nad 80 lb. V chovu dala kromě Amico Fritze dvakrát druhou v německých Gr.3 na míli Arlecchinu a Arlekinadu, která v chovu uspěla vítězkou German 1000 Guineas Ajaxanou.

[banner_158]

V chovu debutoval v roce 2013 v Gestüt Harzburg. V německém chovu orientovaném více na vytrvaleckou produkci však nedostal příležitost. V roce 2017 působil ve francouzském hřebčíně Haras d'Emyl. Z jeho mála potomků z těchto působení se u nás blýskl „Zimní královnou“ Love Connection, která byla zvolena nejlepší dvouletou klisnou v roce 2017 a již dala loňskou vítězku Pražského zimního favorita Lowe Wole. Fly Amico patřil mezi solidní trojkového tříletého vytrvalce. Ve Francii měl několik potomků s ratingy 31 až 36 kg. Jeden pak měl na překážkách 53 kg.

V roce 2018 začal působit v Hřebčíně Napajedla a loni měl na dráze první ročník tříletých českých odchovanců. Všech třináct, kteří se objevili na dráze, se dokázalo umístit. Nejlepším z nich byl Zamico, který již jako dvouletý vyhrál Pražského zimního favorita a letos přidal Velkou jarní cenu, kde dominoval o 4 délky. Byl také druhý v Memoriálu Václava Michala a Starohájském kritériu, bohužel se v létě vážně zranil. Třikrát vyhrál Sir Amico, který byl prvním vítězem Amico Fritze z českého působení a za vítězství ve dvou letech proto dostal prémii 100.000 korun. Loni přidal další dvě výhry, nejvýše ve třetí kategorii. Z šestice loňských dvouletých sice nikdo nevyhrál, ale tři se dokázali umístit a Vanrick, byl pátý v Karpatské ceně v Bratislavě.

Čtyři roky působil v Hřebčíně Napajedla, ale v letech 2020 a 2021 připustil tři a čtyři klisny, které ani všechny nedaly hříbata, takže v dalších letech uvidíme na dráze minimum jeho potomků. Loni vašk byl přesunut do Hřebčína Střelice, kde opět dostal dobrou příležitost a s dvacítkou připuštěných klisen se stal druhým nejžádanějším plemeníkem.

Letos působí opět v Hřebčíně Střelice za připouštěcí poplatek 15.000 Kč.

Hodnocení: Plemeník s velmi dobrou dostihovou třídou, který v zahraničí nebyl výrazně využit, přesto měl u nás jedničkovou vítězku a několik potomků ve Francii také nemělo špatnou výkonost. Jeho první domácí ročník se ukazoval již ve dvou letech. Nejlepší byl Zamico, který to letos potvrdil, když s převahou vyhrál Velkou jarní cenu. To je pro českého odchovance velmi dobrá vizitka.

PŮVOD

Amico Fritz – foto Magda Hamříková

 

CAT JUNIOR (USA) nar. 2005

Storm Cat (USA) - Luna Wells (IRE) (Sadler‘s Wells (USA))

Patřil mezi špičku tříletých mílařů, když se mezi vrstevníky umístil čtvrtý v St James’s Palace Stekes (Gr.1) na Royal Ascotu a stejné umístění získal i Prix Jean Prat (Gr.1) ve Francii. Později se zaměřil na distanci 1400 metrů, kde byl druhý v Gr.2 v Newmarketu, jako čtyřletý byl o krk druhý v Gr.2 v Doncasteru, třetí v Gr.3 v Goodwoodu a čtvrtý v Prix de la Foret (Gr.1) na „Arc“ mítinku. éíV pěti letech začal běhat v zimě v Dubaji, kde si připsal svoje první black type vítězství v Gr.3 na 1600 metrů. Po návratu do Británie byl třikrát druhý v Gr.2 na 1400 metrů v Goodwoodu, Doncasteru a Newmarketu. Na konci kariéry běhal na severu Evropy, kde vyhrál Swedish Open Mile (Listed).

Otec Storm Cat patří mezi nejúspěšnější americké plemeníky, když se jeho připouštěcí poplatek se vyšplhal na 500.000 dolarů. Dal přes 30 Gr.1 vítězů, mezi nimiž vyl vítěz Preakness Stakes i Belmont Stakes Tabasco Cat nebo Giant’s Causeway, který v Evropě vyhrál pět Gr.1 dostihů.

Matka Luna Wells je dcerou Sadler’s Wellse a polosestrou vítěze Poule D'essai Des Poulains a výborného plemeníka Linamixe. Ve třech letech vyhrála Prix Saint Alary (Gr.1) na 2000 metrů. V chovu dala kromě Cat Juniora Doukhana, druhého v Gr.3 na 2000 metrů v Austrálii, The Wild Swan byl ve dvou letech třetí v Listed v Doncasteru.

Do chovu byl Cat Junior zařazen v roce 2012 na Haras Du Pays d'Auge, kde připouštěl za 2.800 €. Později se stěhoval na Haras des Fontaines a loni na Haras du Perigord, kde připouštěl za 1.900 €. Ve Francii dal 12 vítězů na rovinách i překážkách, žádný z nich ale nedosáhl na black type úroveň. Nejúspěšnějším potomkem je Donuts Reyor, který v tréninku Václava Luky vyhrál dva Quinté+ handicapy s dotací přes 50.000 € a byl pátý v Grand Prix De l'Hippodrome Lyon-La-Soie (class A), za což dostal francouzský rating 42,5 kg. V našem regionu se představil pouze jednou, když v Bratislavě na Turf Gala deklasoval soupeře 5 délkami v Ceně Scottish Rifla.

V roce 2021 působil v Hřebčíně Napajedla, kde připustil 14 klisen, loni ho jeho majitel Miroslav Kantek umístil do Doubrav k Vítězslavu Vandovi, kde připustil 20 klisen a byl spolu s Amico Fritzem druhým nejvytíženějším plemeníkem.

Letos bude působit ve Vacenovicích u Miroslava Kantka za 26.000 Kč.

Hodnocení: Má výborný původ a kariéru na grupové úrovni. V chovu dostal příležitost, ale nedal black type potomka. Donuts Reyor ale byl na naše poměry velmi dobrým koněm.

PŮVOD

 

Cat Junior – foto Romana Nevěřilová

 

COLORADO KID(USA) nar. 2005

Lemon Drop Kid(USA) z Coronation Cup(USA) (Chief’s Crown(USA))

Vyběhl ve dvou letech, ve třech letech se u nás zařadil mezi širší špičku, ale po čtvrtém místě v jedné z derby předzkoušek se stěhoval do tréninku na Slovensko, kde na konci sezóny vyhrál Slovenský St Leger a Magyar Saint Leger. Také další rok patři v regiony mezi špičku vyrtvalců, když byl druhý ve Zlatém poháru v Bratislavě, čtvrtý ve Velké ceně Slovenska a Zlatém poháru ve Velké Chuvchli.

Otec Lemon Drop Kid vyhrál Belmonte Stakes a další tři Gr.1 dostihy. V Americe patřil k předním plemeníkům, když jeho potomstvo se prosazovala hlavně jako starší.

Matka Coronation Cup vyhrála Gr.3 v USA. Je z výborné rodiny, když je polosestrou několika Grupa vítězů, z nichž Sea Hero vyhrál v roce 1993 Kentucky Derby a o deset let starší Hero’s Honor dvě Gr.1. Sama ale tak úspěšná v chovu nebyla.

Do chovu byl zařazen v roce 2011 v Hřebčíně Napajedla, kde stáli klisny jeho majitele Karola Liptáka. Na dráhu se dostalo jen šest potomků, z nichž tři dokázali zvítězit. Nejlepší byla několikanásobná vítězka Dr Colokid, vítězka II. kategorie v Bratislavě ve dvou letech, Bolthory vyhrál trojku. Žádný z odchovanců z působení u Ludvíka Hesse se na dráze nikdy neobjevil.

Letos připouští v Praze 10 – Hájku u Ludvíka Hesse.

Hodnocení: Měl jen regionální jedničkovou výkonnost, navíc byl pozdní. Přesto dal dvojkového vítěze ve dvou letech. O jeho potomcích se toho ale moc říct nedá, protože jich vyběhlo málo a potomci z jeho aktuálního působiště asi ani nejsou chováni pro dostihové účely.

PŮVOD 

 

EAGLE TOP (GB) nar. 2011

Pivotal (GB) - Gull Wing (IRE) (In The Wings (GB))

Jako tříletý vyhrál na Royal Ascotu King Edvard VII Stakes (Gr.2), více se proslavil o rok později, kdy v King George VI And Queen Elizabeth Stakes (Gr.1) svým úderným finišem jen těsně nestačil na Postponeda, který od té doby vládnul na distancích 2400 metrů.

Otec Pivotal vyhrál jako tříletý Nunthorpe Stakes na 1000 metrů. Jeho potomstvo se ale uplatnilo na všech distancích. Je veleúspěšný plemeník, který dal řadu výborných koní a víc jak 30 Gr.1 vítězů. Jsou mezi nimi vynikající sprinteři Killachy, Regal Parade a Maarek, mílař Excelent Art, vítěz Dubai World Cupu African Story nebo výborní středotraťaři Farh a Addeybb. Jeho dcerou je i vítězka Epsom Oaks Sariska. Je také otcem výborných plemeníků, jímž vévodí Siyouni, který dal loňského nejlépe hodnoceného tříletka St Mark’s Basiku a vítěze Prix de l’Arc de Triomphe Sottsasse. Kyllachy zas výborné sprintery Sole Power, Twilight Son nebo Krypton Factor.

Sariska je i polosestrou matky Eagle Topa Gull Wing. Dcera vítěze Breeders' Cup Turf In The Wings běhala na vytrvaleckých tratích a dokázala uspět na Listed scéně. V chovu dala ještě úspěšné Eagle Topovi sourozence. The Lark vyhrála Gr.2 na 2900 metrů a byla třetí v Oaks, pro Wings Of Desire byl vrchol kariéry start v King George VI and Queen Elizabeth Stakes, v němž stejně jako Eagle Top skončil druhý.

V chovu začal působit v roce 2017 v Británii za 3.000 liber. Výraznější příležitost ale nedostal, když v Británii je spíš poptávka po rychlých ranných plemenících. Díky tomu se dostal plemeník s takovou kariérou k nám. Jeho majitelka ho chtěla nahradit bratrem Wings Of Desire, který ve třech letech vyhrál derby předzkoušku Dante Stakes na 2000 metrů. Nakonec však skončil v chovu v Jižní Africe. Z tamního působení je zajímavý vítěz bumperu Bolton.

Eagle Top působí od roku 2018 v Hřebčíně Střelice, kde dostal výraznou příležitost, často i od zahraničních majitelů. I loni s přehledem připustil nejvíc klisen. Loni měl na dráze první tříleté, z nich se zaskvěl Gasparini, který vyhrál Slovenské derby i český a Slovenský St Leger.

V Hřebčíně Střelice letos připouští za 26.000 korun.

Hodnocení: U nás je to plemeník s asi nejlepší kariérou a vynikajícím původem. Také dostává velmi dobrou příležitost a pravidelně vede tabulku s největším počtem připuštěných klisen. Jako od vytrvalce od něj lze čekat pozdější produkci, což je vidět i na jeho potomcích, kteří ve dvou letech startují minimálně, případně se výrazně lepší v dalším roce. Hned v prvním ročníku dal výborného potomka, který patřil k nejlepším tříletým na vytrvaleckých tratích.

PŮVOD

 

Eagle Top – foto Magda Hamříková

 

ESKERKHAN (IRE) nar. 2012

Elnadim(USA) z Ask Carol(IRE) (Foxhound(USA))

Kariéru zahájil v Rusku, kde vyhrál debut jako dvouletý, později tam patřil mezi vytrvaleckou špičku. K nám přišel jako pětiletý a vyhrál Velkou cenu českého turfu a Cenu prezidenta republiky. Další rok byl čtvrtý ve Velké ceně Slovenska, po níž se odmlčel a další rok již na svou výkonnost nenavázal. Při dvou startech v německých Listed se neprosadil.

Otec Elnadim, syn vynikajícího plemeníka Danzinga, byl koncem devadesátých let výborným sprinterem, když vyhrál July Cup (Gr.1) v Newmarketu. Také v chovu se prezentuje jako otec sprinterů, když dal několik koní úspěšných v Gr.3.

Matka Ask Carol běhala v Irsku. Začala běhat ve třech letech a její distanční rozptyl byl velký. Jediné vítězství získala distanci na 1400 metrů, největším úspěchem bylo druhé místo v Listed na 2300 metrů, ale zvládala bez problémů i 3200 metrů. Eskerkhan byl její nejlepší potomek, když druhý Classical Art dosáhl jen na rating 76 lb a slabých 117 lb na proutěnkách. Její matka Escape Path běhala ještě koncem osmdesátých let a neměla dobrou výkonnost. Dala však Gr.3 vítěze na 1400 metrů Sergeyeva i několik vítězů na překážkách.

Připouštět bude první sezónu v centru Darhorse v Krbčicích za 10.000 Kč.

Hodnocení: Jeho výkonnost v Rusku lze těžko porovnat, u nás byl přední vytrvalec. Na black type scéně však neuspěl, což by mělo být pro plemeníka zásadní. Má také zvláštní původ. Přestože on sám byl vytrvalec, otec byl sprinter, jehož potomci se uplatnili především na sprinterských tratích, a matka zvládala od 1400 do 3200 metrů.

PŮVOD

 

Eskerkhan vítězí ve Velké ceně českého turfu

 

FAIRLYPI (IRE) nar. 2004

Pivotal(GB)-Fairly Grey(FR) (Linamix(FR))

Vyběhl jednou jako tříletý na francouzské provincii a byl desátý.

Otec Pivotal vyhrál jako tříletý Nunthorpe Stakes na 1000 metrů. Jeho potomstvo se ale uplatnilo na všech distancích. Je veleúspěšný plemeník, který dal řadu výborných koní a víc jak 30 Gr.1 vítězů. Jsou mezi nimi vynikající sprinteři Killachy, Regal Parade a Maarek, mílař Excelent Art, vítěz Dubai World Cupu African Story nebo výborní středotraťaři Farh a Addeybb. Jeho dcerou je i vítězka Epsom Oaks Sariska. Je také otcem výborných plemeníků, jímž vévodí Siyouni, který dal loňského nejlépe hodnoceného tříletka St Mark’s Basiku a vítěze Prix de l’Arc de Triomphe Sottsasse. Kyllachy zas výborné sprintery Sole Power, Twilight Son nebo Krypton Factor. Je otcem Eagle Topa.

Matka Fairly Grey běhala ve Francii. Ve dvou letech byla druhá v Gr.3 na 1600 metrů, jako tříletá se věnovala spíš sprintům, také na blyck type úrovni a byla třetí v Gr.3 na 1200 metrů. V chovu dala ještě dvojnásobné Gr.3 vítěze Graphite a Fairy Ransoma, Listed vítěze ve Francii a druhého v Hollywood Derby (Gr.1), později překážkového plemeníka.

V chovu začal působit v roce 2008 v Hřebčíně Napajedla, později v Maďarsku, Polsku a na Slovensku. V Prvním ročníku měl vítězku Oaks Merlyp a druhou z Velké ceny českého turfu a Velké dubnové ceny Airfare. Další rok dal slovenskou odchovankyni Purple Rose, která vyhrála ve Slušovicích Cenu zimní královny. Později měl na Slovensku Trixi, která vyhrála Velkou májovou cenu, byla druhá, Jarní ceně kobýl a třetí ve Slovenském Oaks. V Maďarsku dal vítězku Imperiál Díj Bíborhajnal.

Letos působí v Doubravech u Vítězslava Vandy za 18.000 Kč.

Hodnocení: Jediný negativní start na dráze, ale dobrý původ. V působení v našem regionu dal několik jedničkových koní.

PŮVOD

 

GOD BLESS YOU (CZE) nar. 2006

Security Risk(USA) - Gold Palatia(USA) (Miswaki(USA))

Ve dvou letech byl třetí v Gerschově memoriálu, o rok později po druhém místě v Memoriálu prof. Václava Michala byl pátý ve Velké jarní. Později běhal na tratích okolo 2000 metrů, kde se umístil v několika jedničkách. Vyhrál dvojku na 2400 metrů.

Otec Security Risk byl úspěšný v našem chovu. Z jeho potomků je nejznámější výborná vytrvalkyně Vadeona.

Matka Gold Palatia běhala v USA a od 90. let působila v našem chovu, kde dala řadu dobrých koní jako klasicky umístěnou Goldpalomu nebo jedničkového vítěze Goldruna.

God Bless You debutoval v chovu v roce 2018 v Neveklově u Romana Pokorného. Loni měl registrovány první dva dvouletky, kteří v dosud nevyběhli.

Stále připouští ve Stanici Neveklov.

Hodnocení: Patřil u nás sice mezi jedničkové koně, ale nijak zvlášť nezářil. Kariéra i původ je na plemeníka slabý. Je využíván pro klisny svého majitele. Na dráze se zatím žádný z minima potomků neobjevil.

PŮVOD

 

CHARDONNEY TCHEQUE (FR) nar. 2008

One Cool Cat (USA)-Genevale (FR) (Unfuwain (USA))

Ve dvou letech vyhrál Gerschův Memoriál a Cenu zimního favorita. V dalších letech patřil mezi naše nejlepší mílaře. Vyhrál Velkou jarní a v Miláně Premio Marchese Gius. Ippolito Fassati (Listed) na 1800 metrů. V Itálii vyhrál celkem šestkrát. U nás vyhrál čtyřikrát Velkou květnovou, dvakrát Tattersalls Mile a Českomoravskou cenu, na Slovensku Bratislavskú míľu. Kariéru ukončil v osmi letech.

Otec One Cool Cat byl úspěšný především ve dvou letech, kdy v Irsku vyhrál dva Gr.1. Ve třech letech byl třetí v Nunthorpe Stakes (Gr.1) na 1000 metrů. Dal několik grupových koní úspěšných především na krátkých distancí, ale v chovu spíš zklamal a od roku 2010 působí v Jižní Koreji.

Matka Genevale dala jeho polobratra Shamalgana, který u nás vyhrál Cenu zimního favorita, Velkou dubnovou a Velkou cenu Prahy. Úspěšný byl především v zahraničí. V Itálii vyhrál Premio Vittorio Di Capua (Gr.1) a byl druhý v Premio Roma (Gr.1), v Německu vyhrál Oettingen-Rennen (Gr.2) a ve Francii byl třetí v Poule D'Essai Des Poulains (Gr.1) a druhý v Grand Prix De Maisons-Laffitte (Gr.2). Působil u nás v chovu, ale již nějakou dobu stojí ve Francii.

V chovu debutoval v roce 2017 v Hřebčíně Napajedla, kde působil tři sezóny. V roce 2020 byl využíván jako plemeník pro teplokrevný chov v Tlumačově. V roce 2021 připouštěl v Hřebčíně Střelice, kde dostal 17 klisen. Loni se na poslední chvíli přestěhoval do Hřebčína Měník, kde připustil tři klisny. V prvním ročníku má syna jedničkové vítězky French Quebec French Chardonnay, který byl jako dvouletý druhý v dobře obsazené trojce a další rok byl osmý ve Velké jarní ceně. Záhy však přešel na překážky, kde již zaznamenal čtyři vítězství. Velmi dobře se loni ukazoval Ralph, který byl druhý v Ceně zimního favorita a na závěr sezóny lehce vyhrál dostih pro tříleté odchovance.

Letos bude opět připouštět v Hřebčíně Měník, kde zřejmě bude k dispozici nejen pro klisny anglického plnokrevníka.

Hodnocení: Podával dobré výkony již od dvou let, později se uplatnil na distancích od 1400 do 1800 metrů, kde držel vysokou výkonnost do 8 let. Ve třech letech vyhrál Listed. V prvním ročníku měl solidního potomka, který úspěšně přešel na překážky. Mezi loňskými dvouletými měl jedničkového potomka.

PŮVOD

 

LIMARIO (GB) nar. 2010

Areion (GER) – Limaga (GB) (Lagunas (GB))

Ve dvou letech vyhrál největší dostih pro dvouleté v Německu Preis der Winterfavoriten (Gr.3). Další Gr.3 úspěch přidal o rok později na 2000 metrů v Hannoveru. U nás byl krátce v tréninku v roce 2014, kdy jako čtyřletý lehce vyhrál Velkou cenu Prahy. Další kariéru strávil převážně v Dubaji, kde vyhrál handicap s ratingem 110 lb, za což dostal 113 lb a naposledy na jaře 2017 tam byl pátý v Gr.3. U nás to zkusil ještě na jaře 2019. Ve Velké Chuchli absolvoval trojku na 2200 metrů ze špice, v závěru se však propadl na poslední místo. Pak šel rovnou do chovu.

Otec Areion je německý sprinter, který ve třech letech vyhrál největší domácí sprint Goldene Peitsche v Baden Badenu a Gr.3 na derby mítinku v Hamburku. V Hamburku zopakoval úspěch i v pěti letech. V chovu dal jedno Gr.1 vítěze. Tím byl loni dvouletý Alson, který ve Francii dominoval v Criterium International, které se odběhlo jako match. Na Gr.2 dosáhlo šest potomků. Mezi nimi je vítěz Badener Mile Palace Prince, německá klasická vítězka Kali, Itabo porazil loni Royal Youmzaina na 2200 metrů v Baden Badenu, Rubaiyat vyhrál Gran Criterium v Miláně.

Matka Limaga dala ještě dva blyck type koně. Le Roi vyhrál dva Gr.3 vytrvalecké handicapy v Autrálii. Limatus jako syn Law Society slavil úspěchy dokonce na ultravytrvaleckých tratích. Vyhrál Listed v Neměcku i ve Francii.

V chovu začal působit ve Starém Městě u Uherského Hradiště v roce 2019. První rok stihl připustit jen 3 klisny, další roky 13 a 17, loni 7. Mezi nimi byly vítězky jedničkových dostihů na Slovensku Mooreen, Diana Rosensturm, Literalia, Trixi, Criostal a Fantazia Mia, velmi úspěšná steeplerka Delight My Firea na překážkách taktéž úspěšná Sisi Merble. Trojice z prvního ročníku vyběhli všichni a každý měl nejméně pět startů, takže rannost jim určitě nechybí. Stratovarius vyhrál lehce druhý start, byl čtvrtý v Simsonově ceně a pátý v Ceně zimního favorita. Celestine vyhrála debut a byla čtvrtá v Cena zimnej kráľovnej, i když s velkým odstupem na první dvojici. Sunny Star jen jednou ze šesti startů nedosáhla na peníze.

Letos bude působit v Hřebčíně Vlachovice za 18.000 Kč.

Hodnocení: Na dráze měl velmi dobrou výkonnost a uspěl již ve dvou letech, když vyhrál v největším dostihu pro dvouleté v Německu a v Gr.3 dokázal uspět i později. I původ vypadá dobře. Z trojice dvouletých potomků se ukázala jako ranná a dva se dokázali umístit v jedničkovém dostihu, i když hodnota bratislavského výsledku klisny je sporadická. Přesto to na úvodní ročník nebylo špatné.

PŮVOD

 

Limario – foto: Romana Nevěřilová

 

MIKESH (IRE) nar. 2009

Majestic Missile (IRE) - Avena Satina (IRE) (Polish Precedent (USA))

Patřil mezi naše přední sprintery. Vyhrál Svatováclavskou cenu i s nejvyšší váhou Gomba Handicap. Druhý byl v EJC Sprint, třetí v Cena Ministerstva podohospodárstva a rozvoja vidieka. Uplatnil se také na německé black type scéně, kde byl druhý v Hoppegartener Fliegerpreis (Listed) a dvakrát třetí v Hoppegartener Sprint-Cupu (Listed). Třetí byl i v Premio Cancelli (Listed) v Itálii.

Jeho otec Majestic Missile vyhrál Gr.3 na 1000 metrů ve Francii a byl třetí v Nunthorpe Stakes (Gr.1). V chovu dal několik Listed vítězů. Nyní působí v chovu v ČR.

Matka Avena Sativa běhala na vytrvaleckých tratích a proutěných překážkách, nijak velkou třídu ale neměla. Kvalitu najdeme až u prabáby, která dala vítěze Irish St Legeru Arctic Owl.

Mikesh začal působit v roce 2018 u Josefa Pšurného v Uherském Ostrohu. Na dráze se zatím představila čtveřice potomků, z nichž jen loni dvouletá Nezwa se dokázala ve druhém startu zapojit do dostihu. Ostatní doběhli vždy daleko za polem.

Stále působí u Josefa Pšurného v Uherském Ostrohu, kde bude letos připouštět za 5.000 + 5.000 Kč za březí klisnu.

Hodnocení: Jedničkový sprinter, který dokázal uspět i na black type scéně. Na straně matky ale tolik kvality není. Zajímavé bude distanční rozpětí jeho potomků. Syn sprintera a sám sprinter, který ale pochází z rodiny vytrvalců. Z čtveřice vyběhnuvších potomků ale zatím jen jeden ukázal schopnost běhat dostihy. Uvidíme, až se na dráze ukáží potomci i od jiných chovatelů.

PŮVOD

 

Mikesh

 

MIKHAIL GLINKA (IRE) nar. 2007

Galileo (IRE) - Lady Karr (GB) (Mark Of Esteem (IRE))

Již jako dvouletý byl druhý v Criterium de Sait-Cloud (Gr.1, 2000 m), v dalších letech se specializoval na vytrvalecké dostihy. Jako tříletý vyhrál Queen Vase (Gr.3, 3200 m) na Royal Ascotu, o rok později Gr.2 na 2400 metrů v Dubai a již v českém tréninku Gr.3 na 2000 metrů v Baden Badenu.

Derby vítěz Galileo je momentálně nejlepším evropským plemeníkem i otcem plemeníků. Otec fenomenálního Frankela dává každý rok několik šampiónů. New Approach, Ruler Of The World, Australia a Serpentine vyhráli Derby v Epsomu, Waldgeist Prix de l’Arc de Triomphe Walgeist, fenoménem posledních let je sedminásobná vítězka Gr.1 Magical.

Matka Lady Karr na dráze nezářila, když vyhrála jen maiden na 2400 metrů a nejvyšší rating vlastnila 65 lb. Je ale polosestrou Derby vítěze Sir Percy. Dala i u nás známého Chicago, který v Británii na rovinách vlastnil rating 102 lb a ukázal se i v několika lepších dostizích přes proutky než se jim začal plně věnovat v našem tréninku, kde vyhrál Křišťálový pohár a Gran Corsa Siepi di Milano.

Mikhail Glinka začal připouštět v roce 2014 v hřebčíně Darhorse v Krabčicích, kde dostal slušnou příležitost. Jeho potomstvo by mělo být spíš pozdnější, ale jeho nejlepší potomci se slušně ukazovali již ve dvou letech. Slivka z jeho prvního ročníku patřila mezi nejlepší tříleté klisny na Slovensku, kde vyhrála Cenu Arvy a Cenu trojročných kobýl, později se velmi dobře uplatnila na překážkách. Bolthorn byl čtvrtý ve Slovenském derby i St Legeru a ve čtyřech letech vyhrál v Bratislavě Zlatý pohár. Syn klasické vítězky Brittany Big Ben byl pátý v Ceně zimního favorita a Velké jarní ceně a v derby předzkoušce Velké červnové se umístil třetí. V Polsku na jedničkové scéně uspěla dcera Zimní královny Magmy Magadi.

Mikhail Glinka letos připouští v hřebčíně Darhorse v Krabčicích za 25.000 Kč.

Hodnocení: Na dráze měl velmi dobrou výkonnost, když dokázal vyhrát Gr.2. Je synem legendárního Galilea a i na mateřské straně jsou úspěšní koně. Jeho potomstvo se prosazuje na vytrvaleckých tratích, kde někteří měli jedničkovou výkonnost. Přesto nedokázal využít příležitost, která mu byla dána.

PŮVOD

 

 

POP ROCK (JPN) nar. 2001

Helissio (FR) - Pops (JPN) (Sunday Silence (USA))

V Japonsku sice začal běhat už od dvou let, mezi špičkou se prosadil až jako pětiletý, kdy o hlavu prohrál australský Melbourne Cup. Délka hlavy ho dělila i o rok později od vítězství v Japan Cupu. Druhý byl také v Arima Kinen, třetí v další Gr.1 Takarazuka Kinen.

Otec Helissio vyhrál o 5 délek Prix de l'Arc de Triomphe. Získal i Grand Prix de Paris a Prix Ganay. V chovu působil v Japonsku, kde se však výrazně neprosadil. Kromě Pop Rocka dal jen australského Gr.1 vítěze Helenuse. Později přešel do překážkového chovu v Británii.

Matka Pops dala v Japonsku kromě Pop Rocka v Gr.3 umístěnou Speed Riper.

Pop Rock začal působit v chovu v roce 2011 v Hřebčíně Napajedla, od roku 2013 působí u rodiny Vocásků v Němčicích. Jeho nejúspěšnějšími potomky jsou v St Leger u nás i na Slovensku umístění Golden Devil a Montjeu Third, který vyhrál Memoriál prof. Václava Michala a byl druhý v Memoriálu Vlastimila Smolíka. V maďarských Oaks byla druhá Alegorie, Johanka byla pátá v Jarní ceně klisen. Vítězkou Karlovarské dvojnásobné míle se stala Raviella, v Karpatké ceně byl druhý Kalypso Of Gracie. Na překážkách vyhrála Cenu Laty Brandisové Ztracenka, Apas Rocka v ní byla druhá. V Ceně Jana Kašpara byl druhý New Finch.

Působí u rodiny Vocásků v Němčicích, kde připouští za 30.000 (+DPH) za březí klisnu.

Hodnocení: Asi i díky svojí mohutné postavě dozrával později, pak však patřil v Japonsku na vytrvaleckých tratích k absolutní špičce. Dal několik jedničkových koní na rovinách i překážkách, c poslední době je však využíván jen minimálně.

PŮVOD

 

 Pop Rock

 

POUVOIR ABSOLU (GB) nar. 2005

Sadler's Wells (USA) - Pine Chip (USA) (Nureyev (USA))

Běhal ve Francii na vytrvaleckých distancích, kde se prosadil spíš jako starší. Na distanci 2400 metrů vyhrál třikrát Listed a o nos prohrál Grand Prix de Deauville (Gr.2) s Jukebox Jury. Čtvrtý byl v Prix du Cadran (Gr.1) na 4000 metrů. kde se prosadil jako starší, když vyhrál několik Listed dostihů, ale byl i těsně druhý v Gr.2.

Jeho otec Sadler's Wells vyhrál v roce 1984 Irish 2000 Guineas, Eclipse Stakes a Champion Stakes. Druhý byl ve francouzském derby a King George VI and Queen Elizabeth Stakes. Řadí se mezi nejlepší plemeníky historie. Je otcem nejlepšího současného plemeníka Galilea, otce čtyřech vítězů Epsom Derby a dalších výborných koní.

Matka Pine Chip je pravou sestrou vítěze Prix de l'Arc de Triomphe Peintre Celebre. Startovala jen jednou ve Francii, v chovu dala i třetího z Listed na 2400 metrů Perfect Murder.

Pouvoir Absolu začal působit v roce 2013 v Hřebčíně Napajedla. Ve třetím ročníku měl vítězku Ceny zimní královny Dark Absolu, v Jarní ceně klisen, kterou dal se sprinterkou Rabbit Dark Angel. V roce 2020 byl třetí v St Legeru byl Avignon. Výborný rok měl ale především loni, kdy Vignetta vyhrála Oaks a byla těsně třetí v St Legeru. Následovalo vítězství Willemine v Ceně zimní královny. Výborně si vedli i jeho potomci na překážkách, kde Well Absolut vyhrál Cenu Labe a Del Ray vyhrál první kvalifikaci na Velkou pardubickou. Díky upadajícímu stavu v hřebčíně však loni připustil je čtveřici klisen, i když šlo o kvalitní matky jako Dally Hit, Ines a Renessie. Protože náš nejslanější hřebčín ukončil činnost, stěhoval se Pouvoir Absolu na poslední chvíli do nového působiště.

Letos bude připouštět v Hřebčíně Vlachovice za 18.000 Kč.

Hodnocení: Na dráze měl black type výkonnost na vytrvaleckých tratích. To by ho předurčovalo spíš pro produkci překážkových koní, ale přestože sám byl spíš pozdní, dal dvě vítězky Ceny zimní královny. Vytrvalecké vlohy ale svým potomkům předává. O tom svědčí vítězka Oaks Vignetta i umístěný ze St Legeru Avignon. Výborně si jeho potomstvo vede i na překážkách, Kde ze sesmi dosud startujících koní pět vyhrálo a dva dokonce dostih první kategorie.

PŮVOD

 

Pouvoir Absolu

 

ROLANDO (IRE) nar. 2014

Campanologist (USA)  -Rosa Di Brema (ITY) (Lomitas (GB))

Ve dvou letech vyhrál debut v Drážďanech, ve třech letech absolvoval jen dva starty na konci sezóny, kdy vyhrál Class 1 na 1900 metrů v Deauville. Ve čtyřech letech byl druhý v Listed v Deauville a třetí v Gr.3 na míli v Itálii. V pěti letech vyhrál Listed ve Francii na 2000 metrů a ve stejné kategorii byl dvakrát třetí. Nejvyšší francouzský rating měl 47 kg.

Otec Campanologist vyhrál čtyři Gr.1 na distanci 2400 metrů, tři v Německu a jednu v Itálii. Gr.2 vyhrál v Ascotu a v Dubaji, druhý byl v Gold Cupu (Gr.1) v Irsku, čtvrtý byl v Eclipse Stakes (Gr.1). V chovu působil v Gestut Fahrhof, kde v 10 letech uhynul. V chovu dal dva Gr.1 vítěze v Argentině. V Německu vyhrál Oriental Eagle Gr.2 a Deautsches St Leger (Gr.3). Django Freeman byl druhý v německém derby, Langtang vyhrál Preis des Winterfavoriten (Gr.3).

Matka Rosa Di Brema byla druhá v Oaks d’Italia (Gr.1). V chovu dala pátého z německého derby Rogue Runnera, Gr.3 vítězku v Itálii Rosa Del Dubai a dva Listed vítěze. Dcery často také daly black type potomka.

Do chovu byl zařazen v roce 2021 ve Světlicích u Viktora Eichlera, kde připustil dvě klisny. Loni již to ale bylo sedm.

Hodnocení: Má solidní, spíš vytrvalecký původ. Měl black type výkonnost, ale vítězství v Listed získal až v pěti letech.

PŮVOD

 

ROSENSTURM (IRE) nar. 2002

Monsun (GER) - Roseate Wood (FR) (Kaldoun(FR))

V našem regionu patřil mezi výborné koně. Jako dvouletý vyhrál jedničku v na říjnovém mítinku v Pardubicích. O rok později doma na Slovensku vyhrál lehce Velků jarnů cenu a o 10 délek Starohájské derby. Pak se však zranil.

Otec Monsun byl druhý v německém derby, vyhrál Aral Pokal (Gr.1) a dvakrát Preis von Europa (Gr.1). Patřil mezi výborné plemeníky a dal celou řadu Gr.1 vítězů, kteří uspěli v největších dostizích i za hranicemi Německa. Manduro vyhrál dvě Gr.1 ve Francii a Prince of Wales’s Stakes v Ascotu, Novellist King George VI and Queen Elizabeth Stakes, Shirroco Breeders‘ Cup Turf a Coronation Cup, Protectionist Melbourne Cup.

Matka Roseate Wood vyhrála v Německu Listed na 1000 metrů a byla druhá v Gr.3 na 1200 metrů. V chovu dala i Rhenuse, třetího v Listed ve Francii na 2000 metrů.

Rosensturm začal působit v chovu v roce 2007 Doubravech u Vítězslava Vandy. Dokázal dát výbornou Venillii, která vyhrála EJC Middle a s velkou převahou Memoriál Josefa Dolejšího ve Varech. Rajči Šimon vyhrála ve dvou letech Karpatskou cenu a na Slovensku patřila mezi špičku tříletých klisen, Lust je vítězkou ceny Pat’s Music. Tři jedničkové dostihy na Slovensku vyhrála Diana Rosensturm. Na překážkách se prosadil Vajgaros, který vyhrál Cenu Jana Kašpara pro pětileté, loni měl nejlepšího tříletého proutěnkáře New Frienda z výborné překážkářky Natalie. Po prvních početných ročnících dal malý počet potomků, ale úspěchy koní jako Venillia o něj opět vzbudily zájem. V roce 2021 připustil 15 klisen, loni 14.

Připouští v Doubravech u Vítězslava Vandy za 18.000 Kč.

Hodnocení: V našem regionu měl velmi dobrou výkonnost, kvůli zranění se však nemohl prosadit více. V chovu si vede dobře, když dal několik jedničkových koní na rovinách i překážkách. Měl řadu málo početných ročníků, ale po úspěchu svých potomků dostal opět příležitost a letos má registrovaných 14 tříletých, z nichž ale ve dvou letech vyběhl jen jeden.

PŮVOD

 

SHAYWAN (IRE) nar. 2012

Sinndar (IRE) – Shawara (IRE) (Barathea (IRE))

Začal běhat až ve čtyřech letech. Vyhrál dva dvojkové dostihy v Bratislavě a Chuchli na 2000 a 2200 metrů a pak Memoriál Vlastimila Smolíka. Ve Zlatém poháru byl druhý. Po zdravotní pauze se představil ještě dvakrát v pěti letech. V Listed na 3000 metrů v Milánu prohrál o nos s Trip To Rhodosem, v Listed ve Francii pak neuspěl.

Otec Sinndar prohrál těsně jen jednou na úvod klasické sezóny. Ostatních 7 startů vyhrál. Již ve dvou letech si připsal National Stakes (Gr.1) v Curragh, v dalším roce britské i irské derby a Prix de l’Arc de Triomphe. V chovu dal několik velmi dobrých vytrvalců. Youmzain vyhrál Grand Prix de Saint-Cloud, Velkou cenu Evropy a byl třikrát druhý v Prix de l’Arc de Triomphe. Tam byla druhá i sestra Shaywana Shereta, vítězka Irish Oaks. Dal i polosestru jejich matky Shawandu, také vítězku Irish Oaks a Prix Vermeille (Gr.1). Druhá v Prix de Diane byla Rosanara, vítězka Prix Marcel Boussac (Gr.1) ve dvou letech.

Matka Shawara je polosestrou vítězky Irish Oaks Shawandy. Ve třech letech vyběhla jen jednou, ve čtyřech vyhrála Listed na míli v Deauville. V chovu dala sestru Shaywana Sheretu, vítězku Irish Oaks, Prix Vermeille a druhou v Prix de l’Arc de Triomphe. V Listed na vytrvaleckých tratích se umístili Londres i Shazand.

Shaywan byl zařazen do chovu v roce 2019 v areálu stáje Belcredi v Brně-Líšni u Bohuslava Jochmana. Loni měl v tréninku čtveřici prvních dvouletých, z nichž vyběhla jen Wisteri, která obou startech poslední místa. Mezi letošními dvouletými bude mít polosestru derby vítěze Josepha nebo prvního potomka druhé z Oaks Hessoesse.

Stále připouští v areálu stáje Belcredi v Brně-Líšni za 10.000 Kč.

Hodnocení: Na dráze dosáhl na black type v Itálii. Jeho kariéru ovlivnily zdravotní problémy. Původ má ale velmi dobrý. V krvi má hodně vytrvalosti. Běhat ale začal až ve čtyřech letech, což pro plemeníka není ideální. To naznačují i první tříletí, z nichž vyběhl zatím jen jeden. Mezi dvouletými má letos potomky z dobrých klisen, ale i ti zřejmě budou pozdní.

PŮVOD

 

SLEEPING INDIAN (GB) nar. 2001

Indian Ridge (GB) - Las Flores (IRE) (Sadler's Wells (USA))

Nejvíce se mu dařilo na distanci 1400 metrů, kde v Británii vyhrál Gr.3 v Newbury i Gr.2 v Newmarketu. Byl také čtvrtý v Breeder's Cup Mile.

Otec Indian Ridge vyhrál Gr.2 sprint v Ascotu. V chovu byl velmi úspěšný a dal řadu Gr.1 vítězů, od sprintů po vytrvalce jako byl před lety do Napajedel importovaný Relaxed Gesture, který se bohužel ukázal jako neplodný. Sprinter Namid vyhrál Prix de l'Abbaye de Longchamp.

Matka Las Flores byla v Anglii druhá v Listed, v Itálii se umístila třetí Oaks. Její syn Aiken vyhrál Grand Prix de Chantily (Gr.2) na 2400 metrů. Nationalism Listed na míli ve Windsoru. Felicity vyhrála v Chepstow Gr. Pro klisny na 2000 metrů a v chovu dala Gr.3 vítěze Gatewooda.

Sleeping Indian působil v britském chovu od roku 2007. Jeho připouštěcí poplatek postupně klesl z 5.000 na 3.000 liber. Jeho potomstvo je úspěšné především na sprinterských tratích, kde dal dva Gr.3 vítěze. Crazy Horse vyhrál Gr.3 již jako dvouletý, později byl v téže kategorii druhý na míli v Itálii a předloni v Německu. Night Carantion vyhrála Gr.3 na 1000 metrů v Sandownu. Indian Jade byl ve dvou lech třetí v Prix Jean-Luc Lagardere (Gr.1).

Premiéru v českém chovu měl v roce 2017. Z 20 potomků, kteří vyběhli u nás a na Slovensku, čtyři vyhráli a několik dalších získalo umístění. Vždy ale jen v dostizích nižších kategorií. Většinou na distanci okolo míle, ale dal dvojnásobného vítěze na 3200 metrů  

Působí v Halenkovicích u Jana Filly, kde je jeho připouštěcí poplatek stanoven na 20.000 Kč.

Hodnocení: Na dráze měl velmi dobrou třídu a v chovu také dal několik koní s grupovou výkonností. U nás se jeho potomci prosadili jen v nižších kategoriích.

PŮVOD

 

ZAMICO nar. 2019

Amico Fritz(GER)-Rabbit Zamindar(GB) (Zamindar(USA))

Ve dvou letech vyhrál pražského zimního favorita, loni přidal lehké vítězství ve Velké jarní ceně a byl druhý v Memoriálu Václava Michala a Starohájském kritériu. V létě se vážně zranil.

Otec Amici Fritz začal běhat od tří let ve Francii. Na black type scéně se prosadil až jako čtyřletý, kdy ve Fontainebleau vyhrál Listed na 1100 metrů. Další jeho velké triumfy přišly v Německu, kde vyhrál Benazet Rennen (Gr.3, 1200 m), Silberne Peitsche (Gr.3, 1300 m) i největší německý sprint Goldene Peitsche (Gr.2, 1200 m) v Baden Badenu. Dvakrát se zúčastnil i Golden Jubilee (Gr.1, 1200 m) na Royal Ascotu, kde získal páté a šesté místo. V chovu v Neměcku a Francii nedostal velkou příležitost, ale u nás dal vítězku Ceny zimní královny Love Connection. Zamico je z jeho prvního ročníku z českého působení.

Matka Rabbit Zamindar patřila k naší špičce od dvou let. Vyhrála Oaks a Memoriál Rudolfa Deyla, třetí byla v Jarní ceně klisen. V chovu dala i vítězku Ceny zimní královny Zamiru. Bába Stay Behind byla nejlepším potomkem své matky, když byla druhá v Listed na 2000 metrů v Chepstow.

Letos byl zařazen do chovu v Rabbit Trhový Štěpánov v Pičíně, kde bude připouštět za 9.000 Kč.

Hodnocení: U nás měl jedničkovou výkonnost a na naše poměry dobrý původ, ale to by pro zařazení do chovu stačit nemělo. Navíc u nás již působí jeho otec s grupovou výkonností.

PŮVOD

 

Zamico vítězí ve Velké jarní ceně – foto Andrea Zavadilová

 

ZAZOU (GER) nar. 2007

Shamardal (USA) - Zaza Top (GER) (Lomitas (GB))

Byl druhý v německém derby, nejlépe se mu však vedlo na distanci 2000, kde vyhrál Premio Roma (Gr.1). Vyhrál derby předzkoušku Oppenheim-Union-Rennen (Gr.2) v Kolýně nad Rýnem a Gr.3 v Krefeldu. Byl třetí ve třech Gr.1. V Hong Kong Cupu, Grosser Dallmayr-Preis - Bayerisches Zuchtrennen a ve dvou letech v Criterium de Saint-Cloud. U nás se objevil na konci kariéry a v osmi letech vyhrál Lázeňskou míli a byl třetí ve Velké ceně Prahy.

Jeho otec Shamardal vyhrál francouzskou Velkou jarní i derby a v Británii uspěl v mílových S James Palace Stakes (Gr.1) a jako dvouletý v Dewhurst Stakes (Gr.1). Sám byl v chovu dost úspěšný, když z jeho Gr.1 můžeme jmenovat třeba francouzského derby vítěze Lope De Vaga, vítěze Eclipse Stakes Mukhadrama, vynikajícího sprintera Blue Pointa, vítěze Hong Kong Mile Able Friend nebo loňského výborného mílaře Pinatuba.

Matka Zaza Top vyhrála Listed na 2000 metrů v Hoppegartenu a byla druhá v italské Gr.3. Její druhý nejlepší potomek Zoe Dream vlastnil ve Francii na rovinách rating 41 kg a na překážkách 60 kg.

Zazou působí v chovu v Hřebčíně Darhorse v Krabčicích od roku 2016. V chovu dostal výraznou příležitost a dvakrát byl nejžádanějším plemeníkem. V prvním ročníku měl jedničkovou vítězku Faliraki, dceru výborné French Quebec, která vyhrála Memoriál Vlastimila Smolíka, byla druhá v EJC Ceně Hrubymoving transport a třetí v Oaks. Po přechodu na překážky vyhrála jedničkové proutěnky ve Slušovicích. Don Zou patřil mezi špičku tříletých v Polsku, kde měl i několik dalších vítězů, Jazou vyhrál ve Švýcarsku. V Maďarsku patřil ke špičce Golden Boy, který byl ve dvou letech druhý v Szent László díj (Gd2) a loni čtvrtý v Nemzeti Díj (Gd2).

Působí v chovu v Hřebčíně Darhorse v Krabčicích, kde připouští za 20.000 Kč.

Hodnocení: Na dráze měl velmi dobrou výkonnost, když patřil k širší evropské špičce na tratích 2000 metrů. V chovu dostal velmi dobrou příležitost, často i od chovatelů v zahraničí. V prvním ročníku měl u nás jedničkovou vítězku a na jedničkové scéně v Polsku se pohybovalo několik potomků. Jedničkového potomka měl i v Maďarsku. Přesto z množství z množství připuštěných klisen, nemá tolik kvalitních potomků.

PŮVOD

(Ondřej Blahník)