Uživatel: | Registrovat
Menu

Předplatné

Pro přístup k placenému obsahu Vám nabízíme:

Měsíční předplatné za 149 Kč

nebo

Roční předplatné za 899 Kč

Více informací...

Objednat...

Rozbor Velké pardubické 2019

Rozbor Velké pardubické 2019

Rozbor Velké pardubické, která se poběží tuto neděli 13. října s 21 startujícími.

16:40 - 8.dostih - 129. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou

Stcc - cena L - 6+ - 6900 m - 5 000 000 Kč

1 THEOPHILOS(FR), 9 b ž. Josef Bartoš 70,0 – Je to rychlejší kůň, který se dřív uplatňoval na kratších distancích. Loni již ukázal, že zvládne kvalifikaci, když ho No Time To Lose porazil až v závěru. Těžká oranice první kvalifikace mu ale vůbec nesedla, když byl zadržen. Jeho tým s ním pak byl opatrný a stáhnul ho na kratší tratě. Cenu Peruána na 5200 metrů ale již s přehledem opanoval před Krocoleonem. V poslední kvalifikaci šel na jistotu a přišel závěrem druhý. Je to jistě výborný kůň, ale zatím ještě nevyvrátil pochybnosti o své vytrvalosti. Na pevnější dráze by to ale mohl zvládnout.

2 TZIGANE DU BERLAIS(FR), 8 ž. Jan Faltejsek 70,0 – Obhájce loňského prvenství začal sezónu dobře druhým místem v první kvalifikaci, kde ho porazil Hegnus, ale ostatní ztráceli. Před dnešním startem absolvoval stejně jako loni poslední kvalifikaci, nelíbilo se mu však počáteční extrémně pomalé tempo a v dostihu se již nechytil. Jeden výpadek nemusí nic znamenat, má jistě dostatek třídy na to, aby loňský výkon zopakoval.

3 RIBELINO(FR), 11 ž. Andrew Glassonbury 70,0 – Vítěz Velké pardubické 2015 se v minulých letech trápil. Po přechodu do nové centrály však chytil druhý dech a neběhá špatně. Na nic velkého to ale nevypadá.

4 DULCAR DE SIVOLA(FR), 6 Josef Borč 70,0 – Loni se řadil mezi mladé nadějné koně, když bojoval o prvenství v Závěrečné cross country. Jeho směřování do Velké pardubické se však zdá příliš brzy, když mezi ostřílenou elitou nic velkého neukázal.

5 PLAYER, 7 ž. Marcel Novák 70,0 – Dařilo se mu v pěti letech mezi mladými nadějemi. Loni zaběhl až v Ceně Labe, kde byl třetí. Letos se ukázal nadějně v první kvalifikaci, v níž nestačil jen na první dva z Velké pardubické Hegnuse a Tzigane Du Berlais. Minule tu Hegnuse dokonce porazil, ale jeho výkon byl ovlivněn chybou na „Velké vodě“. Přesto to byl slušný výkon a tady by se neměl podceňovat.

6 STRETTON, 9 ž. Thomas Garner 70,0 – Loni třetí z Velké pardubické začal sezónu slušně současným druhým místem s Mahonym v Úvodní cross country Koroka. Ani další starty v kvalifikacích nebyly špatné, něco tomu ale chybělo. S případnou podzimní formou ale na tom nemusí být špatně.

7 MAZHILIS(FR), 10 ž. Jan Kratochvíl 70,0 – Před třemi lety vyhrál Gran Premio Merano. V minulých letech ale laboroval se zdravotními problémy. S pardubickými krosy se seznamoval až v poslední době, v červnu už ale potrápil talentovaného Evžena na 4500 metrů, když viditelně potřebuje delší distanci. Poslední kvalifikaci šel tak trochu na jistotu, přesto třetí místo za Talentem a Theophilem nebylo špatné. Především na měkčí půdě může být černým koněm dostihu.

8 ANGE GUARDIAN(GER), 11 ž. Jiří Kousek 70,0 - Tuto sezónu si počínal naprosto suverénně a vyhrál všechny tři starty včetně dvou kvalifikací. V těch si vedl skvěle i v minulých letech, na úspěch ve Velké pardubické to však nestačilo. Nejblíže byl druhý před třemi lety za Charme Lookem. Loni před poslední překážkou vypadal, že má všechny šance, v rovině však začal slábnout. Délka dostihu může být za jeho optimem.

9 SZTORM(POL), 10 ž. Marek Stromský 70,0 – Loni ve Wroclawi vyhrál oba velké krosy. Třídu ukázal i mezi elitou v Itálii. Letos se zaměřil na pardubické cross country a po zkušebním dostihu potrápil Ange Guardiana v kvalifikaci. Při posledním startu ve Wielke Wroclawske ho ale jezdec pro podezření na zdravotní problém zadržel. Pokud se tedy nic neprokázalo, mohl by být ve Velké silným hráčem.

10 ZARIF(IRE), 12 ž. Thomas Boyer 70,0 – Ve Velké pardubické na něj byl vždycky spoleh. V posledních čtyřech ročnících nebyl nikdy hůř jak čtvrtý. Jeho letošní formy ale naznačují, že by na tom již s přibývajícím věkem nemusel být tak dobře. V Ceně Peruána vyloženě zklamal. Je ale pravda, že nosil nejvyšší váhu.

11 VANDUAL(SVK), 11 b ž. Lukáš Matuský 70,0 – Na rovině patřil mezi špičku vytrvalců, chytil se ale postupně i na překážkách a před čtyři lety byl třetí v Ceně Labe. Loni se na dráhu vrátil po zdravotní pauze a ve Velké pardubické skončil osmý. Letošní druhý start již absolvoval po přechodu do slovenského tréninku. V červnové kvalifikaci skončil třetí před Zarifem a Mahonym, za Ange Guardianem a Sztormem však zaostal. Teď půjde po delší pauze a na nejlepší by mu mělo něco chybět.

12 TEMPLÁŘ, 12 A 1/2 Jan Odložil 70,0 – Před třemi lety dokázal vyhrát jednu z kvalifikací. Ve Velké pardubické ale nikdy na nejlepší nestačil. Loni jeho pouť skončila na Taxisu. Letos nic velkého nepředvedl a v srpnové kvalifikaci skončil s odstupem poslední.

13 RATHLIN ROSE(IRE), 11 s ž. James Best 70,0 – V Británii vlastní rating 134 lb, s nímž doběhl devátý v Scottish Grand National. To je na naše poměry dobrý výsledek. S cross country však nemá žádné zkušenosti. Pokud by se ho však jezdci, který již s Velkou pardubickou má zkušenosti, podařilo provést zdejšími specifiky, mohl by být nebezpečný.

14 BEAU ROCHELAIS(FR), 8 A 1/2bj ž. Alexandre Orain 70,0 - Byl speciálně zakoupen pro Velkou Pardubickou z Francie. Ještě před dvěma lety tam vlastnil velmi dobrý rating 61 kg, v poslední době ale šel s formou dolů. S cross country má zkušenosti, když je absolvoval především na provinciích. Naposledy byl začátkem září těsně druhý na 5200 metrů v Le Touquet. Na co to tady bude stačit, se uvidí. Na ohrožení favoritů by to chtělo něco víc.

15 DELIGHT MY FIRE(FR), 9 ž. Sertash Ferhanov 68,0 - Platila za trávovou specialistku, když sbírala úspěchy ve velkých steeplech ve Wroclawi. V Pardubicích ale vyhrála Cenu Labe a před dvěma lety na těžké půdě stačila na třetí místo ve Velké pardubické. Loni její cesta skončila na Popkovickém skoku. Její letošní forma však nevypadá nejlíp. V polském Crystal Cupu sice ještě byla druhá, v červnové kvalifikaci však nijak vidět nebyla a ve Wielke Wroclawské vůbec nebyla ve hře.

16 TIEP DE L`EST(FR), 7 b ž. Martin Cagáň 70,0 – Dřív běhal cross country ve Francii, kde vlastnil rating 56 kg. U nás sice zamířil mezi špičku, v obou startech se však nechytal. Na tenhle dostih by mít neměl.

17 BRIDGEUR(FR), 8 A 1/2s ž. Jaroslav Myška 70,0 – Je znám svojí ofenzivní taktikou, s níž to však ve Velké pardubické stačilo vždy jen na sedmé místo. Zkraje jara se zaměřil na francouzské cross country, po delší pauze pak doběhl třetí v srpnové kvalifikaci. Na Ange Guardiana sice neměl nárok, ale Jaroslav Myška mu před závěrečnou pasáží dopřál trochu oddechu a naznačil, že to může být cesta. 

18 TALENT, 8 ž. Leighton Aspell 70,0 – Loni na jaře porazil v první kvalifikaci Ange Guardiana i vítěze Velké pardubické No Time To Lose. Pak se však odmlčel a jeho trenérka před sezónou avizovala jeho možný konec kariéry kvůli problémům s artrózou. Nakonec se ale postavil na start poslední kvalifikace, kterou bez problémů vyhrál. V dostihu se zpočátku dost taktizovalo, přesto ukázal, že může patřit k favoritům. Jeho problémům by jistě víc pomohla případná měkčí dráha.

19 CHICNAME DE COTTE(FR), 7 A 1/2bj ž. Jordan Duchene 70,0 – V pěti letech neběhal špatně ve francouzských krosech. V Pardubicích sice na nejlepší nestačil, ale bylo vidět, že v obou kvalifikačních startech se teprve seznamuje se zdejšími specifiky. Teď už ale musí jít naplno.

20 KROCOLEON(FR), 9 Lukáš Sloup 70,0 – Střídá klasické steeplechase s cross country. Letos slušně zaběhl v Ceně Peruána, kde nestačil jen na suverénního Theophila. V poslední kvalifikaci však v závěru zeslábl a vypadá to, že takhle dlouhé dostihy pro něj nejsou to pravé.

21 MAHONY, 7 ž. Niklas Lovén 70,0 – Loňský vítěz Ceny Labe vstoupil slušně do sezóny současným druhým místem se Strettonem v Úvodní cross country Koroka. V červnové kvalifikaci se tak od něj čekalo víc. Možná by mu víc sedla měkčí dráha. Srpnovou kvalifikaci měl rozjetou líp, ale udělal chybu na Velkém anglickém skoku, která ho v důležité fázi stála kontakt se soupeři. Tady ho nelze podceňovat.

Tipařův verdikt: I přes poslední výpadek by mohl pomýšlet na obhajobu TZIGANE DU BERLAIS, který svoji třídu potvrdil v jarním startu. Talent se po pauze ukázal stále v dobré formě, dostih byl ale zpočátku ovlivněn taktizováním. Tady bude muset ukázat, jak na tom skutečně je. U Ange Guardiana i Theophila je otázkou distance. Jistě by pro ně byla lepší pevnější dráha. Naopak Mazhilis, který se chytil v krosech, před lety vyhrál Gran Premio Merano na měkku a s délkou dostihu by mít problém neměl, přestože ve Velké ještě nestartoval. Pokud zvládne pardubická specifika, nemusel by se ztratit ani britský host Rathlin Rose, který na naše poměry nemá špatnou třídu. (ob)

Tip: Tzigane Du Berlais – Mazhilis - Theophilos

 

Průběžné handicapy:

Tzigane Du Berlais 89
Rathlin Rose 87,5 (přibližný přepočet)
Talent 87,5
Ange Guardian 87
Theophilos 85
Stretton 84
Sztorm 84
Zarif 84
Bridgeur 81,5
Player 81,5
Beau Rochelais 80 (přibližný přepočet)
Vandual 80
Chicname De Cotte 79,5
Mazhilis 79,5
Mahony 79
Ribelino 79
Delight My Fire 78
Krocoleon 76,5
Dulcar De Sivola 76
Templář 75
Tiep De L'Est 68,5