Uživatel: | Registrovat
Menu

Předplatné

Pro přístup k placenému obsahu Vám nabízíme:

Měsíční předplatné za 149 Kč

nebo

Roční předplatné za 899 Kč

Více informací...

Objednat...

Vizitky žokejů Velké pardubické 2023

Vizitky žokejů Velké pardubické 2023
Trenérka Eva Petříková si vede Sacamira, jehož vedl Jan Faltejsek – foto Andrea Zavadilová

Vizitky žokejů, kteří v neděli pojedou Velkou pardubickou.

Vizitky Ondřeje Blahníka

1 Sean O'Keeffe jel prvního vítěze v roce 2017 jako 18letý, což byla teprve jeho druhá jízda, když začínal v Irsku jako amatér. Brzy ale přešel mezi profesionály a na svém kontě již má přes 150 vítězství. Záhy přišly i větší úspěchy, které jsou většinou spojeny s koňmi irského překážkového šampióna trenérů Willieho Mullinse. Před dvěma lety vyhrál na Cheltenham Festivalu handicap s letošním vítězem Cheltenham Gold Cupu Galopin Des Champsem, s Enegumene vyhrál Hilly Way Chase ještě, než se stal dvojnásobným vítězem Queen Mother Chamion Chase. Dvě výhry má v dostizích s nejvyšším Grade 1, když loni vyhrál Albert Bartlett Novices' Hurdle s The Nice Guy a letos uspěl Gold Cup Chase v Corku.

2 Petr Tůma je na scéně přes 20 let, během nichž vyhrál 60 překážkových dostihů. Mezi jeho čtyři jedničkové triumfy patří úspěch v Křišťálovém poháru s Čárirayem nebo Pohár Josefa Váni ve Varech s Tahinim. Velkou pardubickou jel šestkrát a nejlépe byl devátý v roce 2021 s Dulcarem De Sivolou.

3 Jan Faltejsek je pětinásobným vítězem Velké pardubické. Třikrát vyhrál s Orphee Des Blins, jednou s Charme Lookem a Tzigane Du Berlais. Velkou část kariéry působil v zahraničí. V Británii vyhrál Cleeve Hurdle s Knockara Beau, ve Francii působil u šampióna trenérů Guillauma Macaira. Celou řadu velkých úspěchů má z Itálie, kde šestkrát vyhrál Grande Grande Steeple Chase d’Europa, v roce 2017 vyhrál Gran Premio Merano s Al Bustanem. Poslední roky je spojován především s koňmi majitele Jiřího Charváta, mezi nimiž můžeme vytáhnout třeba vynikajícího Anakinga nebo Notherly Winda. Letos měl velkou šanci získat druhé vítězství v Gran Premio Merano s First Of Allem, ale kvůli pádu z minulého dne měl problémy s ramenem, takže s ním slavil úspěch Felix de Giles. Na rozdíl od loňského roku, kdy musel celý mítink vynechat, zranění nebylo tak vážné. Zůstává tedy v sedle Sacamira, s nímž absolvoval oba letošní starty. Reálně vypadá i zisk třetího titulu překážkového šampióna.

4 Ondřej Velek začínal jako rovinový jezdec, ale časem u něj začaly překážky převažovat. V dřív působil ve Švýcarsku, ale v posledních letech ho často využívala rodinná centrála Váňů, pro něž vyhrál několik velkých dostihů u nás i v Itálii. Velkou pardubickou jel zatím sedmkrát. Poslední dva roky byl partnerem No Time To Lose, s nímž byl v roce 2021 čtvrtý. Letos pojede Lodgian Whistla, jehož dobře zná a vyhrál s ním červnovou kvalifikaci.

5 James Best nepatří v Británii ke špičce, ale v nejlepší sezóně 2021/22 vyhrál 36 dostihů a celkem jich má 240. Mezi jeho největší úspěchy patří dvě výhry v s Walk In The Mill v Becher Handicap Chase na speciálních překážkách okruhu Grand National v Aintree. Letos vyhrál velké handicapy v Cheltenhamu a Doncasteru. Startoval ale také dvakrát ve Velké pardubické. V roce 2019 v ní byl šestý s britským Rathlin Rose, rok před tím jedenáctý s Ribelinem.

6 Josef Borč se na dostihových drahách objevuje od roku 2003, ale velkých výsledků nedosahuje. Velkou pardubickou jel třikrát s Dulcar De Sivolou, s nímž byl loni sedmý, což bylo jejich nejlepší umístění. I letos bude jeho partnerem.

7 Jan Odložil absolvoval první starty v roce 2008, ale mezi naše přední žokeje se propracoval až v posledních letech. Měl na svém kontě dvě výhry z kvalifikací na Velkou pardubickou, ale loni naplno zužitkoval, že se zranil Jan Faltejsek a mohl ho nahradit na koních Jiřího Charváta. Na tomto mítinku tak doslova exceloval, když vyhrál čtyři jedničkové dostihy včetně Ceny Vltavy s Gatsbym. To mu pomohlo i k titulu šampióna překážkových jezdců. Ve Velké pardubické byl šestý Lombarginim, což bylo stejné umístění jako v roce 2016 s Ter Millem. Má jet Royal Gina, kterého jel letos třikrát, vyhrál s ním na jaře v Bratislavě a byl třetí v Úvodní cross country Koroka. Kvůli pádu před týdnem v Brně se však spekuluje, že nenastoupí. Náhradní variantou by mohl být Adam Čmiel, který jezdí od roku 2009, žádný velký dostih ale nevyhrál. Spolupracoval s rodinou Holčáků, s jejichž Bugsie Melonem byl ve Velké pardubické 2020 desátý. Další rok v ní jel podruhé, ale nedokončil ji. Letos vyhrál sedm dostihů, ale žádný v Pardubicích. Slušné však bylo druhé místo v předzkoušce Ceny Labe s Čáryjapem.

8 Marcel Novák začal jezdit již v roce 1994, ale první ze dvou titulů šampióna získal až v roce 2017. Ve Velké pardubické startoval dvanáctkrát a dřív byl znám jako stálý partner Kasima, s nímž se třikrát umístil. Na svém kontě má šestnáct jedničkových vítězství, čtyřikrát vyhrál kvalifikace na Velkou pardubickou, s Playerem loni v srpnu. S ním byl v roce 2020 druhý ve Velké pardubické, loni skončili čtvrtí.

9 Jakub Kocman jezdí dostihy šestnáctým rokem, ale větších úspěchů dosáhl až v posledních letech. Loni vyhrál Křišťálový pohár s Pomellou a kvalifikaci na Velkou pardubickou s Del Reym. Ve Velké pardubické jel Sacamira, s nímž skončil třetí, což bylo jeho nejlepší umístění z pěti startů. Do sedla Zatara se vyhoupne poprvé.

10 Marek Stromský je jeden z našich nejzkušenějších jezdců, jezdit začal již v roce 1990. Nikdy nevyhrál Velkou pardubickou, přestože dvakrát v ní projel cílem jako první. Poprvé v roce 2008, kdy s Amant Grisem nedodržel kurz, protože byl vytlačen mimo točný bod a byl diskvalifikován. Podruhé v roce 2015 ho čekala diskvalifikace až po dopingovém nálezu Nikase. Těsně byl od vítězství v roce 2010, když prohrál s Amant Grisem o nos s Tiumenem, který mu navíc v rovině překřížil dráhu. V roce 2018 byl druhý s Hegnusem.  Loni ve Velké spadl s Dusigroszem, letos pojede Stara, jehož si vyzkoušel v minulém startu.

11 Martin Liška začal jezdit již v první polovině devadesátých let, ale nejlepší sezónu měl až v roce 2014, kdy se vešel do první desítky v šampionátu. Velkou pardubickou jel celkem třináctkrát a nejlíp byl v roce 2006 čtvrtý. Letos přidal čtvrté jedničkové vítězství, když se svým svěřencem Arganem vyhrál poslední kvalifikaci na Velkou pardubickou, v níž spolu loni byli pátí.

12 Benoit Claudic začal jezdit v roce 2008, ale ve Francii nikdy nepatřil ke špičce a letos má v šampionátu sedm vítězství, mezi něž patří i Listed proutěnky v Cagnes-Sur-Mer. Má ale zkušenosti s pardubickou dráhou, když ho k nám loni pozval Dalibor Török, který jeho služeb využíval ve Francii. Proto se umístil nejen v našich jedničkových dostizích přes umělé skoky, ale vyhrál i cross country handicap o Velké pardubické. Další zkušenosti získal na letošním červnovém mítinku. Stukeho však pojede poprvé, když původně ho měl jet zraněný Lukáš Matuský.

13 Patrick Mullins sice má amatérskou licenci, ale pravidelně jezdí koně svého otce, několikanásobného šampióna irských překážkových trenérů Willieho Mullinse. S jeho hvězdami jako Douvan, Min nebo Un De Sceaux slavil řadu vítězství v nejvyšší kategorie Grade 1. V poslední době byl stálým partnerem výborného proutěnkáře Sharjaha. Formu si stále drží dobrou, když si letos na Cheltenham Festivalu zopakoval výhru v National Hunt Challenge Cupu. Ve Velké pardubické startoval dvakrát s Kaiserwalzerem. Poprvé neustál doskok za Taxisovým příkopem, loni spadli na Popkovickém skoku. Před tím s ním ale dokončil kvalifikaci a byl druhý v Poplerově memoriálu s Mr Zuru. Luboš Urbánek ho obsadil, když si přečetl, že letos vyhrál již 800. dostih.

14 Pavel Složil mladší je synem Pavla Složila, který se v devadesátých letech několikrát umístil ve Velké pardubické s Marketplace. Svoje první jedničkové vítězství získal ve Velké slušovické 2015, kde se Sztormem porazil Ange Guardiana. Od té doby jich přidal celou řadu, v poslední době především v Itálii. U nás se proslavil především jako jezdec Talenta, s nímž byl v roce 2020 ve Velké pardubické čtvrtý, další rok ji vyhrál a loni obsadil druhé místo. Jemu zůstává věrný i letos, když s ním absolvoval všechny tři letošní starty.

15 Jan Kratochvíl získal řadu úspěchů, když působil v centrále Josefa Váni. Zde získal v letech 2015 a 2016 dva tituly šampióna. Vyhrál Gran Premio s Mazhilisem a v roce 2017 Velkou pardubickou s No Time To Lose. Nadmíru je úspěšný v Lysé nad Labem, kde vyhrál osm ročníků Prvomájové steeplechase i tři Memoriály Evy Palyzové. V roce 2021 přešel do centrály Lokotransu, ale letos jezdí především koně Josefa Aichnera, které připravuje Josef Váňa mladší. Nechyběl na mítincích v Pardubicích, kde vyhrál kvalifikaci s Chelmsfordem, ale většinu startů odjezdil v Itálii. Tam na jaře vyhrál cross country se Santa Klarou, ale tu měl původně jet ve Velké Josef Bartoš, který se však zranil v Gran Premio Merano.

16 Ludovic Solignac vyhrál letos ve Francii pouhé tři dostihy, ale poslední dva roky jezdí pravidelně v Pardubicích. Loni byl druhý v jedničkovém krosu s Lianelem a stejné místo získal s Chicname De Cotte v kvalifikaci na Velkou pardubickou. Letos vyhrál menší pardubickou cross country a v září si vyzkoušel i Imphala, i když spolu dobrý výkon nepředvedli.

17 Jaroslav Myška patří k našim nejzkušenějším jezdcům. Získal pětkrát šampiónský titul a vyhrál 58 jedničkových dostihů. Před rokem vyhrál Cenu Labe s Well Absolutem a Poplerův memoriál, ale vítězství ve Velké pardubické mu zatím uniká. Nejblíže mu byl před dvěma lety, když byl druhý s Evženem, dvakrát byl třetí, třikrát čtvrtý a třikrát pátý. Letos je partnerem Kaiserwalzera, v jehož sedle se představí poprvé.

18 Daniel Vyhnálek začal jezdit jako amatér v roce 2013, v dalším roce jako žák chuchelského učiliště. Původně byly jeho doménou rovinové dostihy, v nichž dosáhl největších úspěchů výhrami ve Velké červnové a Ceně zimní královny v roce 2021. Obě byly za stáj DS Pegas, kde pracuje. Loňská sezóna nebyla kvůli zranění tak povedená, začal jí ale jeho příklon k překážkám. Letos sice vyhrál jen dva překážkové dostihy, ale dokonale si osahal svého partnera Godfreye, kterého zná i z práce.