Uživatel: | Registrovat
Menu

Předplatné

Pro přístup k placenému obsahu Vám nabízíme:

Měsíční předplatné za 149 Kč

nebo

Roční předplatné za 899 Kč

Více informací...

Objednat...

Rozbory dostihů v Pardubicích - 12. 10.

Rozbory dostihů v Pardubicích - 12. 10.
fotokisza.com

Rozbory nedělních pardubických dostihů.

11:30 - 1.dostih - Cena firmy Chládek a Tintěra, Pardubice, a.s. - Zlatá spona tříletých

PP - cena I.kat. - 3 - 3200 m - 130 000 Kč

1 SPRING(POL), 3 Michal Kubík 67,0 – Ze tří startů na hirdách se mu povedl jediný, ale v něm lehce vyhrál. Soupeři mu to ale trochu ulehčili, když si ho nechali dost utéct. Prodloužení distance nemusí být optimální, protože na rovině si nejlépe vedl na 1400 metrů a i jeho styl svědčí spíše kratší distanci. Nicméně pokud dokáže zopakovat vítězný výkon, tak by mu dotace neměla uniknout.  

2 CHARMIENA, 3 žk. Jakub Spáčil 65,0 – Na rovině mnoho nepředvedla, ale debut na překážkách proměnila v lehké vítězství. Mnoho kvality ale za ní nezůstalo, takže se těžce zařazuje. Nevýhodou určitě bude málo zkušeností.

3 PLAYMONA, 3 ž. Josef Bartoš 2 65,0 – Na rovině též žádná hvězda, ale debut na překážkách byl slušný. I jí ale budou zřejmě chybět zkušenosti. Mohla by se ještě zlepšit, ale taky nemusí nadějný debut potvrdit. Spíše to vypadá na boj o nižší dotace.

4 MARMITON(FR), 3 ž. Lukáš Matuský 67,0 – Vlastní velmi dobrý překážkový původ. Na rovině nestartoval. Ve třetím startu mu pomohla změna taktiky. Mohl by mít ještě rezervy, a pokud zvolí podobnou taktiku jako minule, tak by měl mířit hodně vysoko.

5 YASHADREAM(GB), 3 Lukáš Sloup 65,0 – Jí naopak zkušenosti se skoky nechybí. Třikrát za sebou čtvrtá. O podobné umístění by měla bojovat i tentokrát.

6 NOS GALAN(IRE), 3 ž. Jaroslav Myška 67,0 – V Itálii ve velkém dostihu bez šance, ale zde si nevedl špatně. Měl by bojovat o přední příčky, ačkoli je zřejmě dvojka stáje J.Váni.

7 SUNDARA(IRE), 3 ž. Josef Váňa 3 67,0 – Zakoupen za 50000 liber v létě. Předtím předvedl velmi slušnou třídu v Irsku na rovině. Debut byl velmi slušný. Měl by jít ještě nahoru a bojovat o vítězství.

8 DUNAGIRI(FR*), 3 ž. Josef Sovka 67,0 – Debut zvládl výborně a hned vyhrál. Po boji zdolal i Sundaru, který zde patří k favoritům. Podobně na tom tedy musí být i Dunagiri. I on by mohl jít ještě nahoru.

9 FONSIE(GER), 3 Jan Kratochvíl 67,0 – Trojka stáje J.Váni. Zatím mnoho nepředvedl a v této konkurenci by na dotaci dosáhnout neměl.

10 MESI, 3 ž. Marcel Novák 67,0 – První dva starty na skocích byly slušné, ale naposledy trochu zklamal. Startoval ale po pauze a mohl by jít proti tomuto startu nahoru.

11 DRAN(POL), 3 ž. Dušan Andrés 67,0 – Vyhrál slabý bumper a při debutu na skocích byl dále od nejlepších, takže bez šance.

12 SALIENT OF GRACIE, 3 ž. Jan Faltejsek 67,0 – Všechny tři starty na překážkách dopadli slušně. Má zkušenosti a tak by mohl opět bojovat o přední příčky, i když tentokrát samozřejmě narazí na silnější konkurenci.

Tipařův verdikt: Kandidátů na vítězství je zde více a spousta spolu nikdy neběžela. Plus někteří mohou jít výrazně nahoru. Jedním z nich je MARMITON, který debutoval rovnou na skocích, což je v prvních startech handicap. I díky změně taktiky se naposledy prosadil naplno. V dostihu je několik koní, kteří chodí rádi zepředu, takže se asi dočkáme poctivého tempa. Pokud by se ale přední koně naháněli a tempo přepálili, tak by mohli přijít útokem koně zezadu a to by sedělo Sundarovi, který útočil při svém startu skoro z posledního místa. Podobně je na tom Dunagiri. Naopak zepředu chodí Spring a též Yashadream. Dobrým umístěním nepřekvapí ani Salient Of Gracie. (tj) 

 

12:10 - 2.dostih - Křišťálový pohár podporovaný firmou ELTON hodinářská, a.s. PRIM MANUFACTURE 1949

PP - cena NL - 4+ - 4100 m - 200 000 Kč

TAHINI(GER), 6  ž. Josef Váňa  ml.  69,0 – šestý z Německého derby byl loni importován k nám, ale nijak se zde neprosadil. Na překážkách mu to jde lépe a dokázal si vyhrát i v Itálii. Přesto v téhle konkurenci to vypadá tak na umístění na tabuli.

KHALSHANI(FR), 7  ž. Dušan Andrés  69,0 - ještě loni byl v první polovině sezóny absolutně suverénní, konec sezóny již mu tak nevyšel. Letos šel s formou dolů, ale stále dokáže držet krok se špičkou. Negativně se na jeho výkonech podepisuje měkký stav dráhy, což by tentokrát být nemělo.

LUMINATOR(IRE), 6  ž. Jaroslav Brečka  69,0 – obhájce loňského prvenství se letos dokázal velmi dobře prezentovat i mezi špičkou rovinářů. I jeho překážkové výkony napovídají, že ze svého umění nic neztratila a obhajoba vypadá reálně.

MAKLER(POL), 8  ž. Marcel Novák  69,0 – přestože se loni jednou umístil v jedničce, dokáže se spíš uplatnit o nějakou tu kategorii níž a tahle konkurence by měla být nad jeho síly.

GREEK WEDDING(IRE), 7  ž. Jiří Kousek  67,5 – na rovinách patřila k excelentním supervytrvalkyním, na překážkách to taková sláva není a mezi špičkou zatím nijak nezářila.

CHERI HONEY, 8  Petr Tůma  69,0 – na rovinách se mu zatím dařilo líp. Na překážkách také ukazuje jistý talent, ale mezi špičku zatím nepronikl.

RABBIT VERGLAS(IRE), 5  Vladimír Verner  69,0 – na proutěnkách má za sebou teprve pár startů, ale ukazuje se jako talent. V takovéhle konkurenci zatím ale nestartoval a asi by potřeboval ještě více zkušeností.

SOKOL(CAN), 7  ž. Jan Faltejsek  69,0 – tempovější kůň, který u nás patří ke špičce. Letos se našim divákům trochu ztratil z očí a startoval především ve Francii, kde si dokázal vyhrát dva menší dostihy. Tady by měl být opět ve hře.

NIKAN, 8  ž. Jaroslav Myška  69,0 – ve Váňově poháru sice skončil druhý, ale tam těžil z úniku před váhavými soupeři. Jinak se mezi špičkou moc nechytal.

10  BARATEUS(IRE), 4  ž. Josef Bartoš  65,0 – na překážkách začal letos výborně. Možná že z něj taky vyroste hvězda, zatím ale asi potřebuje ještě čas.

11  ATACK(GER), 5  Jan Kratochvíl  69,0 – na rovině byl vytrvalecká špička, na překážkách se ale sice neztratil, žádné eso to ale není.

Tipařův verdikt: Tento proutěnkářský vrchol je letos velmi silně obsazen. Je zde pár nadějných překážkářů, ale ti se teprve budou muset v této konkurenci osvědčit. Vždyť na startu budou dva vítězové Zlatého poháru. Sokol se stále drží v dobré formě, i když se již většinou věnuje steeplům ve Francii. Khalshani oproti loňským výkonům ztratil trochu krédo, pevná dráha by mu ale měla hrát do noty. Loňský LUMINATOR ale také nechodil špatně a obhajoba prvenství pro něj nemusí být nereálná. (ob)

 

12:50 - 3.dostih Cena ČASCH

Stcc - cena I.kat. - 4 - 4500 m - 200 000 Kč

1 VIPERA, 4 ž. Marcel Novák 66,0 – Pravidelně se umísťuje na konci tabule, ale ve slabší společnosti než na jakou narazí tentokrát. Početně ale tak silné pole není, takže by mohla skončit těsně za dotovanými příčkami.

2 MIRAX, 4 ž. Jaroslav Myška 68,0 – Na překážkách se mu daří a to hlavně na krosech. Poslední start se moc nepovedl, ale průběh nebyl ideální. Měl by navázat na lepší výkony a bojovat o přední příčky.

3 WOODY, 4 Petr Tůma 68,0 – První dva starty na skocích nebyly nic moc, ale naposledy trochu zabral. Tentokrát to ale bude těžší a musel by se ještě výrazněji zlepšit, aby dosáhl na přední příčky.

4 AL BUSTAN(IRE), 4 ž. Marek Stromský 68,0 – Chodí ze zadních pozic, ale ani prodloužení distance mu nepomohlo porazit Barakina. Ten naopak v posledním startu ještě mezeru mezi nimi navýšil. Porazit favorita tedy nebude snadné, ale je nejvážnějším kandidátem na druhou příčku.

5 IRVINGTON(POL), 4 Jakub Kocman 68,0 – Vyhrál slaběji obsazený dostih v Kolesách, ale v Pardubicích se mu moc nedařilo. Zřejmě i distance by mu sedla kratší, takže asi poběží zadarmo.

6 EXOTIC VALLEY(GB), 4 Jan Kratochvíl 68,0 – Pravidelně se umísťuje, ale na nejlepší nestačí. Prodloužení distance, taky asi nebude to pravé, takže maximálně boj o konec tabule.

7 MODERATOR, 4 ž. Michal Köhl 68,0 – Nemá za sebou tolik startů jako někteří soupeři a mohl by jít více nahoru. Boj o nejvyšší příčky tedy vypadá reálně a mohl by i potrápit favorita.

8 BARAKIN, 4 Martin Liška 68,0 – Jeho první dostihové výsledky nebyly nic moc, ale v posledních startech šel hodně nahoru. Též toho moc nenaběhal a mohl by se tedy dále zlepšovat. Distance mu sedí a je tedy hlavním favoritem na vítězství.

9 VIVAT, 4 ž. Dušan Andrés 68,0 – Pravidelně se umísťuje a vypadalo to, že se zlepšuje, ale poslední start v podobné konkurenci nebyl nic moc. Pokud se nezlepší, tak bude bojovat jen o nižší dotace.

10 PYŠNÝ PÁV, 4 ž. Pavel Kašný 68,0 – V posledních startech se mu moc nedaří, takže asi bez šance na dotaci.

11 STRETTON, 4 ž. Josef Bartoš 2 68,0 – S krosy nemá moc zkušeností, ale i tak naposledy zaběhl velmi slušně. Předtím se pravidelně umísťoval ve steeplechase a hirdách. I on by se mohl ještě zlepšit a dotace by mu neměla uniknout a může ohrožovat i nejlepší.

Tipařův verdikt: Poslední dva starty vyhrál BARAKIN. Při tom porazil většinu soupeřů, na které narazí dnes a sedne mu i distance, takže by měl opět vyhrát. Al Bustan byl dvakrát druhý a o toto umístění by měl bojovat i tentokrát. Ohrozit ho ale i Barakina mohou koně, kteří by mohli jít výrazněji nahoru jako Stretton nebo Moderator. Pokud byl poslední dostih jen ojedinělý výpadek, tak by měl vepředu být i Mirax. (tj)

 

13:30 - 4.dostih - Cena hejtmana Pardubického kraje - Cena Vltavy

Stcc - cena NL - 5+ - 4500 m - 400 000 Kč

1 REAPER(GER*), 5 ž. Jaroslav Myška 68,0 – posledně neuspěl i kvůli zaváhání na Irské lavici. Návrat na kratší distanci by mu měl přijít vhod a jeho závěr by tak mohl stačit na dotované umístění.

2 KINDLY BOY, 9 ž. Marcel Novák 68,0 – loni v srpnu zvítězil před několika slušnými koňmi, ale od té doby se mu příliš nedaří. Od konce června se navíc na dráze neukázal.

3 ZUGOR, 8 Martin Liška 68,0 – úspěšný proutěnkář i klasický steepler přešel na krosy teprve na sklonku loňské sezóny a i v této disciplíně se mu daří. Posledně zvítězil před polosestrou Zulejkou, což ho řadí k favoritům.

4 SAPFÓ, 7 Michal Kubík 66,0 – v červnu překvapila vítězstvím v handicapu, ale poté už se jí zdaleka tolik nevedlo. V této konkurenci by se tedy prosadit neměla.

5 CUDNA SPRAWA(POL), 8 Jakub Kocman 66,0 – v nižších kategoriích bývá vpředu, ale posledně se ve Velké Wroclawské nechytala. Navíc pardubický kros si letos vyzkouší poprvé a příliš zkušeností s ním nemá ani z minulosti.

6 MR LOUISE, 5 ž. Pavel Kašný 68,0 – tomuto tempaři prospěje návrat na kratší distanci. Podává vyrovnané výkony, ale na výraznější úspěch mu trocha třídy schází.

7 NATALIE, 5 ž. Marek Stromský 66,0 – loni o pardubickém mega mítinku zvítězila mezi čtyřletými a přemožitele nenašla ani v jediném letošním startu. Ten sice oficiálně vyhrála po boji, ale ježděna byla velice úsporně. I její původ napovídá, že by z ní mohla vyrůst opravdová hvězda a tady je favoritkou.

8 TARAS(POL), 5 Ondřej Velek 68,0 – polobratr Trezora letos ve třech startech neupadl z tabule. Startoval ale většinou ve trojkových handicapech a posledně nepotvrdil svůj pozvolný progres.

9 QUATIKI(FR), 6 ž. Jan Faltejsek 68,0 – letos šel výrazně nahoru, když získal trojici vítězství. Počítat se s ním tedy musí, ale k boji o další triumf by se musel ještě trochu zlepšit.

10 WILD DANGER(GER), 7 Jan Kratochvíl 68,0 – po dvou startech na provincích se vrací do Pardubic, kde na jaře sbíral umístění ve trojkových handicapech. Dle jezdeckého obsazen je dvojkou trenéra Váni a na nejlepší by stačit neměl.

11 HANDSOME JACK(IRE), 6 ž. Lukáš Matuský 68,0 – posledně ho těsně před cílem o půl délky předstihl Quatiki, který nosil o 1,5 kg více. Poměr sil by s ním otočit neměl, ale dlouhodobě podává vyrovnané výkony, které z něj dělají kandidáta na tabulové umístění.

12 KIMENNE, 5 ž. Paul Andrew Johnson 66,0 – posledně skončila pátá v nadstandardně obsazené trojce, ale na vítězného Zugora ztrácela dlouhých 22 délek. Tady by jí tedy mělo porazit více soupeřů.

13 CIM(POL), 10 ž. Dušan Andrés 68,0 – letos sice polovinu startů nedokončil, ale pokud se do cíle dostane, potvrzuje své kvality. V této sestavě je veteránem a na úplně nejlepší by stačit neměl, ovšem zisk některé z nižších dotací je v jeho silách.

14 RABBIT LIBRETTIST(GB), 6 Vladimír Verner 68,0 – pardubickou cross-country si letos vyzkoušel třikrát a zatím nepřesvědčil, že tato disciplína je pro něj tou pravou. Navíc má hodně nabitý program.

15 ELDORADO(GER), 7 Rostislav Benš 68,0 – při červnovém vítězství toho příliš neporazil a poté už to tak slavné nebylo. Tato konkurence je pro něj příliš silnou kávou.

16 TAMMY`N CLASSY, 9 Jan Derych 68,0 – vstup do sezóny byl velmi slušný, když porazil několik kvalitních soupeřů. Od červnového negativního startu se ale na dráze neukázal. To není zrovna doporučením, přesto se zcela odepsat nedá.

17 RABBIT HAWK WING(IRE), 6 ž. Josef Váňa 3 68,0 – do sezóny vstoupil až v září, kdy obsadil vzdálené třetí místo ve trojkovém handicapu. Může se zlepšit, ale přestože je jedničkou trenéra Váni, pravděpodobně se nevejde ani na tabuli.

18 ANTHON, 5 Lukáš Sloup 68,0 – jeho výkony ho řadí spíše do čtvrté kategorie a při dvou startech v pardubických krosech skončil hodně daleko od podstatného dění.

19 BLESK(USA), 8 ž. Thomas Boyer 68,0 – letos běhal především ve Francii a v Polsku, kde sbíral úspěchy a tady patří k nejtřídovějším koním. Pardubický kros si ale vyzkouší poprvé, což je zvlášť v takto početném poli velkým handicapem.

20 KYSHANTY(GB), 10 ž. Josef Bartoš 2 68,0 – nejzkušenější účastník dostihu posledně neuspěl, ale ubrání metrů mu přijde vhod. Na pár mladších koní by stačit neměl, ovšem na tabuli je očekáván.

Tipařův verdikt:  Dcera Nostalgie, která před deseti lety ovládl jednu z kvalifikací na Velkou pardubickou, NATALIE toho zatím příliš nenaběhala, ale jeví se jako velký talent. Tady je tedy hlavním adeptem na vítězství. Na to ovšem může pomýšlet také Zugor, jenž se úspěšně vyrovnal se změnou disciplíny. Progres letos ukázal Quatiki, jehož koncovka mu může přinést medailové umístění. (jf)

 

14:10 - 5.dostih - Poplerův memoriál skupiny Profireal Group

Stcc - cena NL - 5+ - 3300 m - 300 000 Kč

URSAN(POL), 11  Martin Liška  68,0 – před třemi lety byl v těchto dostizích doslova k neporažení. Poslední dva roky toho ale moc nenaběhal a taky zkoušel delší distance i různá závodiště. Uvidíme, jak mu sedne návrat do nejkratšího pardubického krosu.

RAMPULINA, 5  Jakub Kocman  66,0 – zatím se uplatňoval spíše v menších dostizích, i když vstup mezi špičku krátkých steeplerů v červnu nebyl tak špatný. V předzkoušce tohoto dostihu ale moc neuspěla.

FALCON WING(IRE), 7  ž. Dušan Andrés  68,0 – sice se dokázal umístit v Itálii, ale v Pardubicích vyvezl svého jezdce mimo kurs, co moc důvěry nevzbuzuje.

VANDUAL(SVK), 6  Ondřej Velek  68,0 – na rovinách byl třída, na překážkách se zatím dokázal prosadit jen v menších dostizích. Ty sice byli na krátkých distancích, přesto nedělá dojem vyloženého rychlíka.

SILK DRUM(IRE), 9  ž. Jan Faltejsek  68,0 – jeho někdejší kariéra na ostrovech je na naše poměry výborná. Po přestěhování do Švédska to již tak slavné nebylo. V Pardubicích se však ukázal v dobrém světle, když bylo vidět, že se se zdejšími specifiky teprve seznamuje. Na podruhé to může být ještě lepší.

SHAMAN, 10  ž. Lukáš Matuský  68,0 – loňský vítěz tohoto dostihu se letos pokoušel uspět na delších distancích, ale nebylo to ono. Při návratu na dvě míle to však byl opět on, když si předzkoušku tohoto dostihu udělal pro sebe a je právem považován za favorita dostihu.

RYANA, 6  Michal Kubík  66,0 – minule ukázala, že se dokáže popasovat i s lepší konkurencí. Těžila ale s větší váhové výhody, což tentokrát nebude.

GLOVER, 7  ž. Josef Bartoš  68,0 – naposled si tady vyhrál menší dostih, ale v téhle konkurenci by to stačit nemělo.

STEP DANCER, 6  ž. Josef Váňa ml.  68,0 – i on zvládnul spíš menší dostihy. V předzkoušce byl pátý a bude rád, když to zopakuje.

10  ORIENTAL LION(GB), 8  Radek Man  68,0 – v jedničce šel slušně akorát v Lysý, v Pardubicích pro něj zatím byly jen menší dostihy.

Tipařův verdikt: Obhájce loňského prvenství SHAMAN minule ukázal, že je před tímto pardubickým mítinkem opět v dobré formě. Na paty mu může šlapat kdysi v Británii velmi slušný steepler Silk Drum, který se minule obstojně seznámil s pardubickou dráhou. Návrat do zdejších reálií by k slušnému umístění mohl pomoci kdysi výbornému Ursanovi. (ob)

 

14:50 - 6.dostih - Cena společnosti VCES a.s. - Cena Labe

Stcc - cena L - 5+ - 5200 m - 700 000 Kč

1 ORIX, 7 ž. Michal Köhl 68,0 – letos ve všech startech běžel zadarmo a tento dostih rozhodně není ideální příležitostí ke změně této statistiky.

2 MARL BORA, 8 Lukáš Sloup 68,0 – sice během sezóny startoval ve dvou kvalifikacích, ale výrazněji se nedokázal prosadit ani ve trojkových handicapech. Navíc distance pro něj může být příliš dlouhá.

3 NEVERLAND, 8 ž. Josef Váňa 3 68,0 – může se pochlubit nevídanou sérií jedenácti tabulových umístění. V podobné konkurenci se představí poprvé, ale díky své spolehlivosti by své konto zase mohl navýšit.

4 MODENA, 7 ž. Dušan Andrés 66,0 – polosestra výborného Mandarina jde pozvolna nahoru. Koncem srpna ovládla trial na Cenu Labe, takže logicky patří do okruhu favoritů.

5 NEBRIUS(POL), 6 Jakub Kocman 68,0 – letos startoval především na domácí dráze v Kolesách. V Pardubicích se mu nikdo tolik nedařilo, takže přestože jistou třídu má, na tabuli by se vejít neměl.

6 MACAONE, 7 ž. Pavel Kašný 66,0 – posledně sice vylepšila své překážkové maximum, když doběhla druhá, ale k tomu jí pomohlo zabloudění většiny soupeřek. Tady patří k outsiderům.

7 WINKY WINKY, 8 ž. Marcel Novák 66,0 – nevypadá to, že by byl pro ni přechod na krosy to pravé. Navíc na distanci nad pět kilometrů se představí poprvé.

8 SHERON, 9 ž. Jan Faltejsek 68,0 – v trialu sice podlehl Modeně o 3/4 délky, ale s Janem Faltejskem v sedle má stoprocentní bilanci. Společně před dvěma lety ovládli Cenu Vltavy a teď můžou přidat další úspěch.

9 HINTON(POL), 7 Martin Liška 68,0 – během léta dvakrát přesvědčil o svém talentu. S pardubickými specifiky se letos ale teprve seznamuje a zatím na něj není takový spoleh. Počítat se s ním ale musí.

10 RENARD ARGENTÉ, 8 ž. Marek Stromský 68,0 – loni zvítězil v Ceně Vltavy, ale letos se mu zdaleka tolik nedaří. Jeho optimum zřejmě leží trochu níže a skutečnost, že jeho obvyklý jezdecký partner Josef Bartoš sedí na jiném koni, také není doporučením.

11 RIBELINO(FR), 6 Jan Derych 68,0 – před sezónou přišel do Česka z Francie a zatím je nepopsaným listem. Vzhledem k extrémně defenzivní taktice, není poslední forma až tak zlá. Skokansky ale není stoprocentní.

12 GOSCATER, 6 ž. Jaroslav Myška 68,0 – své letošní zlepšení potvrdil blízkým čtvrtým místem v předzkoušce. Na startu bude dvojice jeho tehdejších přemožitelů, s nimiž poměr sil asi neotočí, ale s ostatními si může poradit.

13 TEMPLÁŘ, 7 ž. Josef Bartoš 2 65,0 – startoval v posledních dvou kvalifikacích, v nichž sice výsledkově neuspěl, přesto v nich zanechal dobrý dojem. Ubrání metrů je plusem a minimálně na tabuli by se vejít měl.

Tipařův verdikt: V koncem srpna konaném trialu se trojice Modena, SHERON a Goscater vešla do pouhých dvou a půl délky, přičemž o příčky nejvyšší by si to měla rozdat i nyní. Já opatrně volím Sherona, do jehož sedla se už v září vrátil Jan Faltejsek a znovu se ukázalo, že tato kombinace znamená úspěch. Z ostatních by mohl pořadím zamíchat nejspíše Templář. (jf)  

 

15:35 - 7.dostih - STŘÍBRNÁ TROFEJ společnosti České dráhy, a.s.

Stch - cena NL - 4+ - 4400 m - 200 000 Kč

NO TIME TO LOSE(GB), 5  Jan Kratochvíl  69,5 – v menších dostizích dokáže bodovat, ale se špičkou se zatím nesetkal. Tady ale může pomýšlet na dobré umístění.

FAFINTADENIENT(GB), 7  ž. Josef Váňa ml.  69,5 – patřil v Itálii ke špičce, loni se ale na dráze neobjevil. I letos se v Itálii neztratil, a přestože při pokusu v pardubickém krosu skočil šipku do malé vody, v klasickém steeplu by měl být favoritovi největším soupeřem.   

KAMIENCZYK(POL), 11  ž. Pavel Kašný  69,5 – kdysi něco uměl, ale to už je dávno a jeho nynější výkony za moc nestojí.

LIBERTY SON(FR), 5  Lukáš Sloup  69,5 – jeho parketou jsou krosy a těžko se uplatní i v menších dostizích, což mu tady velké šance nedává.

CHESTION(POL), 6  Miroslav Stančík  69,5 – na překážkách má jen pár startů na proutěnkách a žádný zázrak to není.               

GEJZIR(GB), 7  ž. Thomas Boyer  69,5 – u nás měl letos jen jednoho soupeře a ten v Itálii vyhrál největší dostih přes siepi, a protože nakonec bude v tomto dostihu chybět, neměl by mít žádný problém.

Tipařův palec: Na startu je těsně poražený ze Zlatého poháru GEJZIR, díky němuž a hodně nízké dotaci proti němu nenastupují nijak zvlášť silní soupeři. Z nich má nejvíce kvalit v Itálii úspěšný Fafintadenient. (ob)

 

16:35 - 8.dostih - Velká pardubická s Českou pojišťovnou

Stcc - cena L - 6+ - 6900 m - 5 000 000 Kč

KLAUS(POL), 9  ž. Jaroslav Myška  68,0 – stálice naší špičky, jenž byl loni ve Velké třetí. Poslední formy z menšího dostihu je dobrá a očekávaná pevnější dráha by mu měla sednout.

AMARAGON, 9  Martin Liška  68,0 – mezi naší elitou se již nějaký čas pohybuje, ale nikdy nebyl žádná hvězda a v této konkurenci by šanci mít neměl.               

TER MILL, 8  ž. Michal Köhl  65,0 – třetí z loňské Ceny Labe patří k nadějným koním, ale letošní sezónu zatím pojal dost opatrně a naposledy skončily jeho naděje na „Velkém angličáku“. Jeho čas možná přijde až později.

SHERARDO, 10  Michal Kubík  68,0 – letos se na dráhu vrátil po roční pauze a přestože se mu zatím lépe vedlo v klasických steeplech, páté místo ze srpnové kvalifikace dává tušit, že si poradí i s krosy a zisk některé z dotací by nemusel být tak nereálný.

UNIVERSE OF GRACIE(GER), 9  ž. Jiří Kousek  68,0 – v lepších dostizích se dokáže umístit, o čemž svědčí i pátá místa ze dvou letošních kvalifikací. Tady ale lepších soupeřů bude víc.

RUBÍN, 12  Martina Růžičková  68,0 – loni sice skončil v Labi druhý, ale jeho letošní výkony napovídají, že mu jde jen o to, aby si jeho trenérka splnila sen dokončení Velké pardubické.

GAUNER DANON(GER), 8  Jan Kratochvíl  68,0 – zatím nijak zvlášť nezářil, ale naposledy výkonem v kvalifikaci příjemně překvapil. Uvidíme ale, zda to nebyl ojedinělý výkřik do tmy.

TREZOR(POL), 10  Ondřej Velek  68,0 – král kvalifikací posledních let se letos na dráze objevil jen jednou a měl co dělat aby si svoji reputaci uhájil. Ve Velké se mu ale nedaří, když pravidelně končí tak kilometr před cílem, což by napovídalo něco o jeho distančním stropě. Tentokrát by mu ale mohl pomoci pevnější podklad než v minulých ročnících.

KASIM, 9  ž. Marcel Novák  68,0 – již loni se nenápadně propracoval mezi naší špičku a ve Velké skončil čtvrtý. Letos vypadá, že je na tom ještě lépe, o čemž svědčí první místo ze srpnové kvalifikace. To mu opět dává šance, pokusit se vecpat na tabuli.

10  CARDAM(FR), 10  ž. Jaroslav Brečka  68,0 – patřil mezi naší elitu na dvoumílových krosech. Vytrvalost mu ale chybí a jeho natahování se nezdá jako cesta správným směrem.

11  NIKAS, 9  ž. Dušan Andrés  68,0 – je znám svojí podzimní formou, když před dvěma lety vyhrál Cenu Labe a loni ve Velké nestačil jen na suverénní vítězku. Letos se ale ukázal již vítězstvím v první kvalifikaci a špatně si nevedl ani v té srpnové do té chvíle, než klopýtl za Velkým anglickým skokem a ztratil jezdce.

12  ORPHEE DES BLINS(FR), 12  ž. Jan Faltejsek  66,0 – suverénka posledních dvou ročníků nenašla ani při letošních dvou startech přemožitele. Přes léto ale její tým avizoval menší problémy, a proto se před dnešním vrcholem rozběhávala až v poslední kvalifikaci, kde pro uhájení čistého štítu na ní musel Jan Faltejsek poprvé použít bič. Přesto se zdá, že i nyní bude těžko hledat přemožitele.

13  LAMBRO(IRE), 9  ž. Mark Grant  68,0 – v Irsku patřil mezi velmi kvalitní koně do 4000 metrů o čemž svědčí jeho nejvyšší rating 144 liber. Ani 30 délek vzdálené šesté místo za Bobs Worthem v 4900 metrů dlouhé RSA Chase v našich reáliích nevypadá špatně. Přes léto ale přešel do tréninku Charlieho Manna, který sice zná zdejší reálie, ale pod jehož vedením zaznamenal v nedávné době dva špatné starty a to s prvním startem v cross country moc doporučením není.

14  PARETO, 7  ž. Thomas Boyer  68,0 – jeho parketou byly dosud klasické steeply, ale třetím místem v poslední kvalifikaci naznačil, že by si mohl rozumět i s cross country. Přesto by asi potřeboval ještě více zkušeností.

15  TIUMEN(POL), 13  ž. Josef Váňa   68,0 – trojnásobný vítěz Velké pardubické již v posledních ročnících nebyl v takové formě, přesto ještě zaznamenal třetí místo a loni po velmi defenzivním průběhu mohl pomýšlet na něco podobného, nebýt chyby na posledním skoku. I letos byl speciálně připravován na vrchol sezóny a na letošní dva starty nemusí být dáván takový zřetel. Ve své vítězné formě již ale asi nebude a určitě by uvítal měkčí dráhu.

16  MOULA, 6  Petr Tůma  68,0 – loni v slaběji obsazené zářijové kvalifikaci bral třetí místo, pak již to tak slavné nebylo a jeho letošní starty nedávají tušit, že v takovéhle konkurenci moc šancí mít nebude.

17  ZULEJKA, 9  ž. Josef Bartoš  66,0 – letos se na dráhu vrátila po roční pauze, když před tím patřila mezi krosovou špičku a i letos se pomalu vrátila do dřívější formy. V srpnové kvalifikaci měla pád na Velkém angilckém skoku v dobré pozici a tak se musela kvalifikovat až v nejzazším termínu. Tentokrát by již měla jít naplno a umístěním na tabuli nepřekvapí.

18  PEINTRE ABSTRAIT(IRE), 8  ž. Lukáš Matuský  68,0 – loni skončil ve Velké pátý a příslušnost ke špičce potvrdil letos na jaře druhým místem v úvodní kvalifikaci. Od té doby ale nestartoval a dlouhá pauza může budit nedůvěru.

19  SOROS(POL), 8  ž. Josef Váňa ml.  68,0 – zatím se prezentoval na lehčích skocích, kde patřil k absolutní špičce a prosazoval se svým finišem. Ten uplatnil i v srpnové kvalifikaci, když se dlouho držel hodně vzadu a pak stihl třetí místo. Více mu ale sedí měkký podklad a uvidíme, zda mu nebudou chybět i krosové zkušenosti.

20  SISI MERBLE, 6  Jakub Kocman  66,0 – pravidelně se umísťuje i v lepší společnosti, dosud je ale stále nezvítězivší a přeci jen to je hodně nabitý dostih.

21  ZARIF(IRE), 7  ž. Marek Stromský  68,0 – patřil k nadějím, pak však šly jeho výkony strmě dolů. V posledních dvou kvalifikačních startech ale šel velmi dobře a potrápil Trezora a naposledy i Orphee Des Blins, takže by měl mít opět šanci zopakovat dobrý výsledek.

22  AL JAZ, 8  ž. Josef Sovka 68,0 – patří k nadějným steeplerům, ale jeho starty jsou letos takové opatrné a kolik toho v něm skutečně je, uvidíme až nyní.

Tipařův verdikt: I když její poslední start nevyzněl tak suverénně, jak jsme u ní zvyklí, neokusila za poslední dva roky ORPHEE DES BLINS hořkost porážky a má velkou šanci dosáhnout ve Velké na třetí prvenství. Za ní je situace dost vyrovnaná a více koní nepřekvapí dobrým umístěním. Vítěz předešlých ročníků Tiumen se již nezdá v takové formě a mohl by ho nahradit Zarif, v posledních startech politý živou vodou. Dobrý výkon se dá očekávat od Nikase, jehož forma graduje na podzim a v těchto dostizích u nás patří k nejužší špičce. Pevnější podklad by tentokrát mohl hrát do noty Klausovi a pro překvapení by tu mohla být Zulejka, která se na dráhu vrátila po delší pauze. (ob)