Uživatel: | Registrovat
Menu

Předplatné

Pro přístup k placenému obsahu Vám nabízíme:

Měsíční předplatné za 149 Kč

nebo

Roční předplatné za 899 Kč

Více informací...

Objednat...

EJC: Účastníci Evropského poháru žokejů úspěšní v sezóně 2016

EJC: Účastníci Evropského poháru žokejů úspěšní v sezóně 2016

Skončil rok 2016 a žokejská esa, která se účastnila obou ročníků European Jockey Cupu v něm posbírala mnoho úspěchů. Řada z nich vyhrála šampionáty nebo uspěla ve velkých dostizích.

Koncem roku bylo především sledováno dění v sousedním Německu. Velkého úspěchu tam dosáhl náš nejúspěšnější žokej Filip Minařík, který ve svých 41 letech získal již třetí titul německého šampióna. V Praze jsme ho mohli vidět na prvním ročníku, kde s Touch Of Geniusem vyhrál EJC Long.

Vítězem EJC 2015 se tehdy stal Cristian Demuro, když dokázal bodovat s Dumnonií i Prince Orpenem. Italský šampión měl loni vynikající sezónu. Doma na milánském San Siru vyhrál Premio Jockey Club (Gr.1), jeho prioritou je však uspět ve Francii. A to se mu daří. Byl především partnerem La Cressonniere, s níž vyhrál obě klasiky určené slabšímu pohlaví Poule d'Essai des Pouliches a Prix de Diane Longines. Sledovat ho můžou i fanoušci našeho Trip To Rhodose. V jeho sedle byl ve všech jeho čtyřech startech, když jejich největším úspěchem bylo čtvrté místo z ceněné Prix Du Cadran (Gr.1). V samotném francouzské šampionátu se s 87 zásahy umístil na vynikajícím pátém místě.

Jen o dvě výhry méně měl na kontě Theo Bachelot a v nabitém žebříčku mu připadla osmá příčka. Pro nás je především spjatý s trenérem Václavem Lukou, jehož svěřenci často ve Francii startují a dosáhly tam nejednoho úspěchu.

Z dalších žokejů, které jsme letos mohli vidět na Evropském poháru žokejů, se ve francouzském šampionátu umístil šestnáctý Španěl Roberto-Carlos Montenegro (66 vítězství).

Stejný počet vítězství získal i Julien Augé, který byl úspěšný na "Arc" mítinku, kde vyhrál velký handicap a arabským koním určený bohatě dotovaný Arabian World Cup.

Dvacátý Umberto Rispoli vyhrál ve Francii 53 dostihů. Úspěšný byl ale i doma v Itálii, kde uspěl ve dvou dostizích se statutem Gr.2.

Francouzská jezdecká legenda Gérald Mossé, který u nás s Always On Sunday taktickou jízdou opanoval EJC Long, již není tak aktivní a proto jeho jméno na předních místech šampionátu chybí. Stále je však vynikajícím žokejem a třeba na prosincovém mezinárodním mítinku v Hong Kongu byl třetí v Hong Kong Mile.

Vraťme se ale do našeho regionu. Náš šampionát byl dramatický až do úplného konce a první dva v žebříčku získali shodně 40 vítězství. Až počet druhých míst přisoudil prvenství Janu Rájovi, který po jedenácti letech navázal na tituly z let 2004 a 2005.

Stejný počet vítězství získal šampión posledních tří sezón a vítěz letošního ročníku EJC Bayurzhan Murzabayev. Ten se kromě úspěchů v našem regionu snaží uspět i na západ od našich hranic. S derby vítězem Gontcharem startoval na pařížském "Arc" mítinku, především se ale začíná prosazovat v Německu, kde z 95 startů vyhrál 12 dostihů.

Je tedy možné, že půjde ve stopách dalšího několikanásobného českého šampióna Václava Janáčka, který momentálně působí ve Španělsku. Stal se tam již čtyřikrát šampiónem, letos mu však titul unikl. Druhé místo ale také není špatné.

To mladý polský talent Szczepan Mazur si připsal další úspěch kariéry a na domácích drahách získal další titul polského šampióna.

Je tedy vidět, že účastníci Evropského poháru žokejů patří k evropské špičce a během obou ročníků měli diváci jedinečnou příležitost vidět tyto hvězdy v akci.

(ob)