Uživatel: | Registrovat
Menu

Předplatné

Pro přístup k placenému obsahu Vám nabízíme:

Měsíční předplatné za 149 Kč

nebo

Roční předplatné za 899 Kč

Více informací...

Objednat...

Analýzy rámcových dostihů – Pardubice 12.10.

Analýzy rámcových dostihů – Pardubice 12.10.
Aspirant - fotokisza.com

5. dostih, Memoriál kapt. Rudolfa Poplera, Stch CC, NL, 3300 m

Sázkové kurzy napovídaly, že o vítězství by měla bojovat dvojice Archea, Aspirant. Tyto prognózy se naplnily jen z části. Zmíněné duo se totiž skutečně seřadilo na prvních dvou místech, ale k žádnému boji nedošlo.

Velmi lehký triumf vybojoval v průběhu dostihu spíše pasivní Aspirant (2,35:1). Ten letos na italských drahách nenavázal na své loňské výsledky, ovšem podzim ho zastihl ve skvělé formě. Je mu teprve pět let, a proto může v progresu pokračovat. Archea se povětšinu dostihu starala o tempo, už před zatočením do cílové roviny nevypadaly její šance na vítězství příliš vysoké. Navíc udělala chybu na posledním skoku a mohla být ráda, že doskok ustála a vybojovala druhou příčku. Překvapením bylo třetí místo Gold Star, která vbíhala na travnatý ovál z první pozice a s uhájením medailového umístění neměla nejmenší problém. Stejně jako v loňském roce se v závěru před Gerniu dostala Sonoda, ale tentokrát se jednalo jen o boj o čtvrtou dotaci. Obě celou sezónu nenavazovaly na loňské výkony a změna nenastala ani nyní.

 6. dostih, Cena Paramo, Stch, L, 4400 m

Jednoznačným favoritem celého dne byl Royal Mouginse (1,5:1), a to naprosto oprávněně. Většinu dostihu nikam nespěchal a do popředí se posunul na protilehlé rovině. Před závěrečným obloukem byl jeho jediným vážným soupeřem Jaady, ale i jeho atak za poslední překážkou snadno odrazil a vrátil se do vítězných kolejí. Znovu tak dokázal, že v českých klasikách nemá konkurenci a zdá se být koněm, se kterým by možná nebylo marné zkusit štěstí i v dostihově ještě rozvinutějších státech než je Itálie. O další dobrý výsledek pro trenéra Čestmíra Olehlu v rámci pardubického odpoledne se postaral Jaady. Ten se doposud nezdál být žádnou velkou hvězdou, ale letos se v podstatě s překážkovými dostihy teprve seznamuje a ve čtyřech letech má značný potenciál. Příliš zkušeností se skoky nemá ani Amber Hill, který sice vedoucí duo neohrozil, přesto výkonem nezklamal. O poznání aktivnější než minule v Chuchli byl Mandarino, v závěru ale odpadl a předvedl svou letos nejslabší formu. Pátým místem vstoupil na nejvyšší scénu Imbir. Ten toho mnoho neporazil a mezi absolutní elitu se nezařadil.

 

 Royal Mougins jak jinak než vítězný - foto www.fotokisza.com

 7. dostih, Cena Labe, Stch CC, L, 5200 m

Velmi kontroverzní rozhodnutí dostihové komise stanovilo pořadí tohoto dostihu. Po posledním skoku se totiž zavřel prostor ve středu dráhy pro Ascota (6:1), který po tomto incidentu doběhl do cíle na třetím místě, ale následně za něj byli přesunuti oba jeho přemožitelé. Ze záznamu dostihu je ovšem zřetelné, že v cíli první Tomis neměnil svou stopu a jediným hříšníkem celé situace byl k vnějšímu okraji dráhy směřující Pocci. Správným rozhodnutím by tak byl jen jeho přesun za poškozeného koně. Pánové z dostihové komise si tak už poněkolikáté v průběhu víkendu vybrali slabší chvilku, jejíž důsledky se ale jich samotných nedotknou.

O sportovní hodnotě Tomisova výkonu není nejmenších pochyb. Absolvoval bezproblémový dostih a v závěru měl jednoznačně nejvíce sil. Je mu teprve sedm let a má všechny předpoklady pro úspěšné vystoupení v příštím ročníku Velké Pardubické. Od Pocciho se očekávalo, že ukončí čekání trenéra Váni na první nedělní triumf. Po Havlově skoku se dostal na čelo, ale po předposlední překážce už potřeboval silnou podporu žokeje Bartoše a přidat nedokázal. Ascot by možná bez zmíněného incidentu vybojoval na dráze druhé místo, na prvního v cíli by ale neměl. Přesto vyběhl svou životní formu. Derby Sharp v posledních stovkách metrů hodně zeslábl a čtvrté místo uhájil jen o nos před Rubínem.

Tomis sice míří k cíli, z vítězství se ale nakonec radoval Ascot (vpravo) - foto www.fotokisza.com

 V úvodním dostihu programu pro tříleté proutěnkáře se z vítězství radoval Nikas (4:1), který zúročil svůj skokanský původ a pod vedením svého trenéra Luboše Urbánka dokázal odrazit i útok favorizovaného ryzáka Chenonceaua. V dalším dostihu se dle očekávání prosadil účastník loňského derby Ignacio (2,15:1). Jeho nevážnějším soupeřem byl nečekaně Desterro, v jehož sedle vybojoval jedno ze svých čtyřech druhých míst během dne žokej Kousek. V Ceně Vltavy přešel v závěru bez větších problému přes tempaře Red Dancera Bremen Plan (8:1), kterému se v průběhu roku moc nedařilo, a vítězství se dočkal po dvou letech. Největší dostih odpoledne přes proutěné překážky opanoval o zadržených jedenáct délek další z úspěšných nositelů barev stáje Wrbna Racing Color Man (4:1), který výrazně předčil své chuchelské výkony. Dobře se na českých drahách uvedl ostré tempo udávající Schadow a elitní trojici doplnil i přes výrazné problémy na závěrečném skoku Maracant.

 

 Color Man si připsal jediné pardubické proutěnky první kategorie - foto www.fotokisza.com

 

Jaroslav Fabris (Vabank)