Uživatel: | Registrovat
Menu

Předplatné

Pro přístup k placenému obsahu Vám nabízíme:

Měsíční předplatné za 149 Kč

nebo

Roční předplatné za 899 Kč

Více informací...

Objednat...

Analýzy vybraných rámcových dostihů - Most 26.7.2008

Analýzy vybraných rámcových dostihů  - Most 26.7.2008
Terssio - fotokisza.com

4. dostih, cena I. kat., 1200 m

Na startu tohoto sprintu se sešla velmi vyrovnaná konkurence. To se projevilo nejvíce ve vyrovnaném závěru dostihu, ze kterého vyšel nejlépe reprezentant stáje Hrubý Terssio (3,5:1). Ten se po vynechané druhé polovině loňské sezóny vrátil na dráhu v o něco slabší formě než jakou disponoval v minulosti, ale znovu ukázal, jak moc mu mostecký hipodrom svědčí.

V rychlém tempu točil do roviny ve středu pole, poté ovšem nabral rychlost a dokázal chytit i na špici dlouho odolávajícího El Hadjiho. V minulosti byl považován spíše za mílaře než sprintera, a tak se dá jen těžko odhadovat, kam povedou jeho další kroky. El Hadji byl od startu v první vlně a o životní zásah přišel až v posledních metrech. Po mírném výpadku z Varů ale znovu ukázal, že prožívá životní rok své kariéry a vzhledem k neseným hmotnostem podal nejlepší výkon v poli. Šokem bylo třetí místo Katanga. V prvních dvou českých startech vždy poslední ryzák se protáhl podél bariéry a v těsném doběhu se na něj usmála i trocha štěstí. Zda se jednalo o náhodný výsledek nebo skutečnou ukázku jeho třídy, více napoví až příští start. Velmi nečekané bylo i čtvrté místo dalšího letošního novice na našich drahách Master Chiefa, který udržel své vysoké tempo, přestože už v oblouku potřeboval podporu žokeje Radka Koplíka. Another True Story kvůli vysokému číslu naběhal hodně metrů navíc. Ty ho v závěru minimálně dvě pozice stály.

 

1.dostih, handicap III. kat., 2000 m

Početné a velmi vyrovnané pole úvodního dostihu ukázala již poněkolikáté, jak je důležité se v Mostě soustředit na specialisty na místní dráhu. I když Půltónina (7:1) měla letos dobrou sezónu, peníze za umístění sbírala pravidelně, ale na vítěze se většinou koukala s patřičným rozestupem. Kromě posledního běhání se objevovala zejména v Chuchli na trati 2400 m, kde její konec postrádal potřebnou razanci. Před dvěma týdny v Mostě byla v dobré společnosti těsně čtvrtá (za vítěznou Norridge), za což ale dostala od handicapera přidáno hned 4 kg. Asi i to mělo za následek, že tato populární klisna nebyla u sázejících tak oblíbená jako obvykle. V nepříliš rychlém dostihu se jako obvykle pohybovala v klidu v zadní části pole, v oblouku se jí podařilo najít místo u bariéry, které vydrželo až do cíle. I když výrok komise zněl „boj 1", rychlost, kterou v posledních metrech vyvinula nedávala jejím soupeřům žádnou šanci. I když měla v cílové rovině notnou dávku štěstí, předvedla v osmi letech jednu z nejlepších forem své kariéry. Zlepšil se i Well Man, který to po svém vítězství v květnu (taktéž v Mostě) neúspěšně zkoušel ve dvojkovém handicapu. Rád chodí z čela, a podobně laděným koním se tady daří. Další tři klisny v cíli byly poněkud překvapením. Charlene se sice letos dobře dařilo v menších dostizích ve Slušovicích, to bylo ale na trati okolo míle. Shamrock Energy naposled upoutala v Chuchli v dobře obsazeném handicapu a svoji šestou příčku by jistě vylepšila víc, kdyby její jezdec mohl využit své úlevy. Svoji poslední lázeňskou formu potvrdila Dedarella, i když se možná čekalo trochu více. Až na dalších místech skončil masivně hraný Paramount Star, který byl celý dostih zavřený a místo k útoku v rovině našel, až když bylo vše rozhodnuto, a White Faces, jenž by asi potřeboval delší dostih a lépe se mu daří v Chuchli. Spolufavorit Seco to po svém vítězství mezi tříletými bude mít mezi staršími asi těžké.

 

2.dostih, handicap II. kat., 1600m

V handicapech vyšších kategorií se letos zatím tříletým dvakrát nedaří a i tento dostih to potvrdil. I když byli na startu jen dva zástupci klasického ročníku, byli očekáváni mezi předními koňmi, nakonec se ale v cíli z lehkého vítězství radoval osmiletý veterán Vazon (6,5:1). Ten letos krom vstupu do sezóny neupadl z místa, i když nastupoval o kategorii níž, bylo to v cenách proti kvalitním soupeřům. Zvlášť dobrá byla jeho poslední týden stará forma z Karlových Varech, když se po nešťastném průběhu přiřítil velkým závěrem a podlehl koním jako Hefners Choice nebo Natty Dancer. I když i tentokrát zvolil taktiku ze zadních pozic, nebyl v poli osmi koní nikdy příliš vzdálen od čela a v rovině pak mohl naplno rozbalit svojí drtivou koncovku. Lex předvedl jedno z nejlepších běhání své kariéry, po aktivnějším průběhu, než u něj známe obvykle. Od začátku byl k vidění mezi vedoucími koňmi a v rovině dokázal toto tempo udržet. Až další dvě délky za ním překvapivě docválal letos velmi úspěšný Ferrier. Jeho umístění bylo o to překvapivější, že ve své kariéře dosáhl největších úspěchů jako sprinter. Po neúspěšných překážkových pokusech se na roviny vrátil devítiletý Eagle Island a naznačil, že ze své třídy ještě všechno neztratil. Tabuli uzavřela původní favoritka, na jaře druhá v JCK, Irish Miracle. Ta byla v průběhu hodně aktivní, možná to jí ale stálo zbytečné síly, neboť už v oblouku bylo vidět, že na nejlepší mít nebude. Poněkud nelogická favoritka Sleeky Tigress s vytrvaleckým původem dostih odvodila a v rovině se rychle vytratila. Dvojnásobný letošní vítěz, druhý tříletý v poli Roman Emperor naopak od své úspěšné taktiky start-cíl upustil a v dostihu nebyl vůbec vidět.

 

3. dostih, steeplechase NL, 4500 m

Vrchol mostecké překážkové sezóny přilákal na svůj start zajímavou konkurenci, bohužel se ale odehrával v pro české steeplechase typickém pomalém tempu. V první fázi dostihu koně sotva cválali, a tak se před jeho polovinou chopil taktovky Babie Lato (5,5:1), jehož žokej Faltejsek zařadil aspoň o trochu vyšší rychlost. Tato dvojice s přibývajícími metry postupně zrychlovala a jediným jejím soupeřem se zdála být favorizovaná Sixteen. Ani ta ovšem nakonec neznamenala větší nebezpečí a Babie Lato si docválal pro lehký triumf, přestože absolvoval svou sezónní premiéru. Sixteen už je přeci jen ve věku kdy se rychlost ztrácí, což se v rychlém závěru projevilo. Její parketou jsou těžší kurzy dostihů a delší distance, takže její umístění se nedá brát jako vyložený neúspěch. Třetí Czinduin se poprvé postavil elitě a obstál. Nad těžkými skoky se zatím objevuje jen v Mostě, což bylo určitě jeho výhodou. Svůj výsledek bude muset ještě potvrdit v poctivějším dostihu. Zklamáním určitě bylo čtvrté místo Gonta. Ten ve své kariéře střídá skvělé výkony s těmi podstatně horšími a tentokrát předvedl ten druhý případ. Kdyby navázal na své poslední italské vítězství, v boji o první příčku by asi znovu nechyběl, v cíli měl ovšem ztrátu na vítěze plných 25 délek. Pátý Lapaj toho mnoho neporazil, a k tomuto výsledku mu stačila forma srovnatelná s těmi, které předváděl v předchozích startech v nižších kategoriích.

Babie Lato opět ve formě

Babie Lato si udělal dostih pro sebe - foto:www.fotokisza.com

Jaroslav Fabris (Vabank)