Uživatel: | Registrovat
Menu

Předplatné

Pro přístup k placenému obsahu Vám nabízíme:

Měsíční předplatné za 149 Kč

nebo

Roční předplatné za 899 Kč

Více informací...

Objednat...

1000 Guineas - neděle bude patřit klisnám

1000 Guineas - neděle bude patřit klisnám
racingpost.com - rainbow view
Tradičně první květnovou neděli absolvují svou první klasiku sezóny i klisny. Na start mílové distance by se mělo postavit 15 účastnic.

Krátký pohled zpět

V krátkém připomenutí let minulých se nebudu zabývat jednotlivými jmény, protože většina vítězek odchází hned po absolvování 3leté sezóny do chovu a do historie dostihů se už příliš nezapisuje. Zajímavé určitě v posledních 10-12 letech bylo, že tento dostih nevyhrávaly favoritky, až roky 2007-8 tuto statistiku změnilo. V listině vítězek najdeme svěřenkyně renomovaných trenérů (H.Cecil, M.Stoute,AP.O´Brien aj.) i majitelů, ale např. vítězství  Speciozy  trenérky P.Sly v roce 2006 dokazuje, že šance mají i malé stáje.

1000 Guineas 2009 - Newmarket 3.5. 15(16).15 hod.

Ještě před představením některých účastnic dostihu je třeba říci, že možná spolufavoritka a vítězka Nell Gwyn Stakes z poloviny dubna Fantasia na startu nebude. Je totiž vlastněna stejným majitelem jako první favoritka a tak bylo dopředu skoro jisté, že proti sobě nepoběží. Uvidíme, zda se objeví příští týden na startu stejné klasiky ve Francii.

Jako favoritka bude tedy odskakovat Rainbow View (tr.J.Gosden/ž.J.Fortune - kurz 2.1/1), loni 4x vítězná suverénka. Letos absolvuje svou premiéru, ale to by problém být neměl, obavy panují jen z příliš tvrdé dráhy, ale toho se obává většina trenérů. Jako první bude čekat na zaváhání favoritky Serious Attitude (kurz 6/1) trenéra R.Guesta (ž.P.Smullen), která loni 3x zvítězila a také neokusila porážku. Největší irskou nadějí bude papírově Cuis Ghaire tr. J.Bolgera (kurz 11/1), která loni také 3x zvítězila, ale po následné porážce již na podzimní vrcholy nenastoupila a byla šetřena až na tento start. Další účastnice Lahaleeb (tr. M.Channon/ž.Holland - kurz 15/1) se naopak letos již na dráze objevila a zaujala vítězstvím v Newbury. V tréninku prý trochu líná, v dostihu ale ožívá.

Barvy slavných majitelé zůstávají tentokrát papírově trochu v pozadí (kurzy 18/1 a více) a tak jen krátce. Irské spojení M.Tabor/J.Magnier má 3 naděje dvou trenérů, Hamd. Al Maktoum 2 účastnice (Ghanaati, Shinah) a stáj Godolphin bude věřit Devotee, která již letos zvítězila v Dubai Oaks, ale zde absolvuje premiéru na travnatém povrchu.

GEORGE R