Uživatel: | Registrovat
Menu

Předplatné

Pro přístup k placenému obsahu Vám nabízíme:

Měsíční předplatné za 149 Kč

nebo

Roční předplatné za 899 Kč

Více informací...

Objednat...

1000 Guineas - Special Duty se postarala o francouzský double

1000 Guineas - Special Duty se postarala o francouzský double
racingpost.com

Velice dramatický doběh viděli diváci při nedělních Stanjames.com 1000 Guineas (VIDEO) v Newmarketu. A dostih nakonec neskončil protnutím cílové pásky, protože o vítězství favorizované francouzské klisny Special Duty (S. Pasquier) rozhodl až sbor rozhodčích.

Pole startujících se hned v úvodu rozdělilo do dvou proudů a velmi brzy získal převahu ten na pravé bariéře. Tam nejprve bojovala čtveřice a v závěru pak svedly souboj o vítězství favoritka Special Duty (kurz na vítěze 5.5/1) s velkou outsiderkou Jacqueline Quest (T. Queally - kurz na vítěze 67/1). Ta sice nejtěsnějším rozdílem zvítězila, ale po protestu byla pro tísnění v závěru dostihu přesunuta za favoritku. Z bočního pohledu nelze doběh jednoznačně posoudit, ale pokud je v Anglii měněn výsledek, tak již musí jít o vážný důvod. Protože zjednodušeně řečeno - v Americe se dá diskvalifikovat téměř za cokoliv, ve Francii jak kdy, ale  na ostrovech už musí jít téměř o úkladnou vraždu.

Special Duty trénuje ve Francii Criquette Head-Maarek, pro kterou to bylo již čtvrté vítězství v tomto dostihu (naposledy ale už v roce 1992), a klisna je v majetku prince Khalida Abdullaha. Její další start by mohl být na domácí půdě či až v Royal Ascotu.

"Poražená" Jacqueline Quest je v tréninku Henryho Cecila, pro kterého to mohlo být jubilejní 25. klasické vítězství. Tento dostih již v minulosti vyhrál šestkrát, ale v posledních deseti letech v něm neměl žádnou zástupkyni. Příběh majitele Noela Martina, který je od roku 1996 ochrnutý po útoku neonacistů, by byl možná na samostatný článek a tak lze jen doufat, že mu klisna přinese ještě nějaký úspěch v příštích startech. Třetí už se ztrátou čtyř délek doběhla irská zástupkyně Gile Na Graine (K. Manning).

Ze statistik lze vyčíst, že výsledek klasického dostihu se naposledy měnil před třiceti lety, když byl přibližně ze stejného důvodu diskvalifikován v roce 1980 v 2000 Guineas Nureyev.

Většina bookmakerů tentokrát vyplácela obě "vítězky", ale bylo by docela zajímavé, kdyby došlo k opačné situaci a na druhé místo byla přesunuta favoritka ...

George R

Foto: Souboj o prvenství v 1000 Guineas (vlevo Special Duty)