Uživatel: | Registrovat
Menu

Předplatné

Pro přístup k placenému obsahu Vám nabízíme:

Měsíční předplatné za 149 Kč

nebo

Roční předplatné za 899 Kč

Více informací...

Objednat...

2000 Guineas - francouzský šok v Newmarketu

2000 Guineas - francouzský šok v Newmarketu
sportinglife.com

Velkým překvapením skončil první klasický dostih sezóny Stanjames.com 2000 Guineas (VIDEO), když jediný zahraniční účastník MAKFI (C. Lemaire) zaskočil celou ostrovní špičku a zvítězil celkem jednoznačně (kurz na vítěze 34 / 1 ).

Vítěz se prosadil silnou koncovkou a do čela se dostal asi 200 metrů před cílem, když většinu dostihu absolvoval ukryt ve středu pole. V závěru pak odolal dvojici koní trenéra R. Hannona Dick Turpin (R. Moore) a Canford Cliffs (R. Hughes), kteří si tak zopakovali pořadí z přípravy v Newbury. Bez výrazného momentu v dostihu doběhl pátý druhý favorit Elusive Pimpernel (E. Ahern) a ještě o místo za ním dokončil horký favorit St. Nicholas Abbey (J. Murtagh). Ten dostih rozběhl vcelku dobře a většinou se pohyboval v přední linii, v závěru ale nenašel odpověď na koncovku soupeřů. Trenér poraženého favorita nebyl podle svých slov nijak zklamán (pokud se tomu dá věřit) a příčinu viděl nejvíc v pomalém tempu v úvodu. Svému svěřenci z pohledu vytrvaleckých dostihů nadále věří, i když bookmakeři jeho kurz pro derby výrazně zvedli. Favoritem ale nadále zůstává třeba i proto, že první čtyři v cíli tam nejsou vůbec hlášeni. Další kroky vítěze by mohly směřovat možná do francouzských 2000 Guineas, ale spíše se objeví až v Royal Ascotu.

První máj byl významným dostihovým dnem skoro na všech kontinentech. V italském Římě absolvovaly svůj klasický dostih 1000 Guineas klisny a také zde se povedl stejný kousek francouzské účastnici Evading Tempete (J. Eyguem). Ta ale jen potvrdila pozici první favoritky (kurz 22 / 10).

V Jižní Africe vyvrcholila sezóna na závodišti v Turffonteinu derby-dnem. Hlavní dostih opanoval s velkým přehledem z pozice druhého favorita svěřenec známého trenéra Mika de Kocka Irish Flame (K. Shea). Ten své koně často vysílá i do Evropy, ale především prohání světovou špičku v zimním festivalu v Dubaji.

George R