Uživatel: | Registrovat
Menu

Předplatné

Pro přístup k placenému obsahu Vám nabízíme:

Měsíční předplatné za 149 Kč

nebo

Roční předplatné za 899 Kč

Více informací...

Objednat...

2000 Guineas, 1000 Guineas – rozbory dostihů

2000 Guineas, 1000 Guineas – rozbory dostihů
City Of Troy loni vyhrál Dewhurst Stakes - foto Petra Mikesková

První jarní klasika v Anglii s velkým favoritem na startu. Jiří Šnajberk rozebírá 2000 a 1000 Guineas.

Rozbory Jiřího Šnajberka

První květnový víkend bude na závodišti v Newmarketu patřit především klasickým dostihům na mílových distancích. V sobotu se představí hřebci v 2000 Guineas, v neděli pak klisny odběhnou 1000 Guineas.

sobota – 16:35 - Newmarket

Quipco 2000 Guineas (G1, 1600 m)

Na start dostihu se postaví jedenáct účastníků, což není moc velké pole. Velký favorit ale na startu bude. Loni třikrát neporažený zástupce irské centrály Ballydoyle City Of Troy (Ryan Moore) korunoval svou dvouletou sezónu triumfem v Dewhurst Stakes a půjde tedy po právu do dostihu v pozici zřejmě desetinového favorita. Zprávy ze stáje hovoří o výjimečné kvalitě hřebce, která by měla být zúročena i v další části sezóny na delších distancích. Určitě není bez zajímavosti, že trenér Aidan O´Brien tentokrát posílá do dostihu jen svoji hvězdu. Pokud tedy má být souboj ostatních účastníků jen o druhé místo, tak největším kandidátem je Rosallion (Sean Levey) trenéra Hannona. Ten sice přišel při svém třetím startu o neporazitelnost, ale dokázal se vrátit na vítěznou vlnu triumfem v dostihu nejvyšší kategorie v rámci „Arc“ mítinku. Zajímavou variantu přípravy zvolil godolphinský trenér Appleby. Notable Speech (William Buick) startoval až v letošním roce a to pouze na AW dráze v Kemptonu, kde třikrát triumfoval na mílové distanci. Rovněž dva vítězné starty na AW povrchu, tentokrát v Southwellu, má na kontě Night Raider (Tudhope). V loňské sezóně byl ve třech startech neporažený také Ghostwriter (Kingscote), který byl mohl platit za černého koně dostihu. V roli největšího outsidera pak půjde na start Ten Bob Tony s jedinou ženou v sedle Saffie Osborne, který se už letos uvedl vítězným startem.

Verdikt: Cokoliv jiného než triumf hvězdného CITY OF TROY by bylo velkým překvapením, na umístění by mohl kandidovat další neporažený z loňska Ghostwriter.

STARTOVNÍ LISTINA

 

neděle – 16:40 - Newmarket

Quipco 1000 Guineas (G1, 1600 m)

V dostihu pro klisny je pozice favoritek mnohem vyrovnanější a také pole je početnější, když na startu by mělo být šestnáct účastnic. Mírnou favoritkou je zatím Fallen Angel (Tudhope) trenéra Burkeho. Ta sice při druhém loňském startu o neporazitelnost přišla, ale oba poslední už znovu triumfovala. Největší vyzyvatelky jsou také ze stájí, které mají v současné době největší úspěšnost. Zástupkyně trenéra Aidana O´Briena, Frankelova dcera YlangYlang (Ryan Moore), měla také v průběhu loňské sezóny výpadky formy, ale i ona zakončila sezónu vítězně. Zřejmě lepší zástupkyně Godolphinu Dance Sequence (Buick) se po dvou loňských výhrách představila i letos na zdejším závodišti v Nell Gwyn Stakes, kde ale byla těsně poražena. Její přemožitelka Pretty Crystal (Orr) přesto zůstává spíše outsiderkou dostihu. Zajímavé bude určitě sledovat start druhé zástupkyně Godolphinu Cinderella´s Dream (Barzalona), která po dvou loňských výhrách zamířila v zimě na závodiště Meydan, kde triumfovala v místních 1000 Guineas. Její méně než desetinový kurz a jasná výhra ale svědčí o tom, že konkurence byla velmi slabá. V dostihu se objeví také francouzská vyzyvatelka Ramatuelle (Lemaitre) loni velmi úspěšného trenéra Heada. Ta loni střídala jen první a druhá místa a i když letošní sezónu zahájila těsnou porážkou, mohla by patřit ke kandidátkám na vítězství.

Verdikt: V poměrně vyrovnané sestavě klisen má nejvyšší hodnocení favoritka Fallen Angel, mojí volbou je letos již startující francouzská vyzyvatelka RAMATUELLE. Zajímavé bude sledovat výkon vítězky z Meydanu Cinderella´s Dream.

STARTOVNÍ LISTINA